Dünyada Google’ın ulaşamadığı yerlerin sayısı git gide azalmakta. Buna bağlı olarak Google’ın sıradan kişilere olduğu gibi, site ve markalara yönelik sunduğu hizmetler de büyük çeşitlilik göstermekte. Peki, Google’ın web sitelerine sunduğu bu hizmetlerden birisi olan Google Search Console nasıl kullanılır? Bu soruya doğru bir yanıt vermek için öncelikle Google Search Console’un ne olduğunu doğru şekilde anlamak gerekiyor.
Bir internet sitesi oluşturduğunuzda, ilk yapmanız gereken şey bu siteyi Google’a tanıtmak olacaktır. En basit tanımıyla Google Search Console, tam da bu işi yapmanıza olanak tanıyan ücretsiz bir Google servisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Önceleri adı Google Webmaster Tools olan bu araç, yeni ismini almasıyla birlikte daha çeşitli bir hizmet alanına sahip olmuştur.
Web sitenizin arama sonuçlarını ve arama motorlarındaki performansını ölçümleyen Google Search Console, aynı zamanda sitenizdeki teknik hataları tespit edip gidermenize de yardımcı olmaktadır. Oldukça basit ve kullanışlı bir arayüze sahip olan Google Search Console, sitenizin arama sonuçlarında nasıl performans gösterdiğini derler ve problemleri görmenize yardımcı olur.
Google Search Console aracı sayesinde web sitenizin performans değerlerini ölçümlemeniz ve sorunları tespit etmeniz, doğru SEO stratejilerini belirlemenizde ve bu sebeple web sitenizi geliştirmenizde büyük rol oynar. Bunun yanında Google Search Console sitenizin nasıl bir yapıda olduğunu görmenize de olanak sağlar.
Web sitenize gelen geri bağlantıları görmek, site haritalarını göndermek, robot.txt sayfası oluşturmak gibi pek çok hizmeti de içinde bulunduran Google Search Console hizmeti, etkili olarak kullanılması gereken SEO araçlarından birisi olarak öne çıkmaktadır ve web geliştiricilerin çeşitli konular üzerinden web sitesini geliştirmesine olanak sağlayarak oldukça faydalı bir araç olarak karşımıza çıkar.
Google Search Console’dan faydalanabilmek için ilk ve doğal olarak, internet sitenizi bu araca eklemeniz gerekmekte. İlk olarak Google Search Console’un internet sitesine girip ‘Şimdi Başla’ seçeneğine tıklayarak ilerlemeniz gerekmekte. Bunu takiben açılan ‘Mülk Ekle’ seçeneğine web sitenizin url’sini ekleyerek devam edin.
Bunu takiben Google Search Console sizden sitenin sahibi olduğunuza dair bir onaylama yapmanızı isteyecektir. Web sitenizin html kodları arasına kod eklemeniz gibi basit bir işlemden de ibaret olabilen bu onaylamayı yaptıktan ve Google Search Console ile doğru domain eşlemesini gerçekleştirdikten sonra artık sitenizi Google Search Console ile kontrol edebilir hale geleceksiniz.
Sitenizi Google Search Console’a ekledikten sonra en doğru şekilde kullanabilmek için, içeriğindeki araçları iyi bilmeniz ve buna bağlı olarak iyi kullanmanız gerekmektedir. Bu durumu en sağlıklı şekilde ilerletmenizi sağlamak için gelin Google Search Console içerisindeki araçlara birlikte göz atalım.
-Hatalar: Sitenizde 404 hatası vb. hataları veren sayfaları bu sekme sayesinde tespit edebilirsiniz.
-Uyarılarla Geçerli Hatalar: Bu hatalar genellikle çoktan Google tarafından çözümlenmiş olur. Yine de sitenizin daha iyi bir işleyişe sahip olması için buraları kontrol etmeniz yararınıza olacaktır.
-Geçerli: Bu alanda gördüğünüz her şey, oralarda işlerin yolunda olduğunu göstermektedir. Bu alanda gösterilen sayfalara dair yapmanız gereken herhangi bir şey bulunmamaktadır.
-Hariç Bırakıldı: Web sitenizdeki bazı sayfaların Google tarafından indekslenip değerlendirilmesini istememek en doğal hakkınız. İşte bu sekme sayesinde, değerlendirme dışı bıraktığınız sayfalarınızın tümünü kontrol edebilirsiniz.
İşte bu ve benzeri hizmetleri sayesinde Google Search Console kullanıcılarının yönettiği web siteleriyle alakalı pek çok detaylı bilgiye ulaşmasını ve gerekli kontrolleri sağlamasını sağlıyor. Siz de önce kayıt için gerekli adımları uygulayıp ardından belirli sekmelerin işleyişlerini doğru şekilde kavrayarak, doğru gözlemleri yapabilir ve doğru stratejileri belirleyerek sitenizi daha iyi yerlere getirebilirsiniz.