Daha Önce Ads Reklam Vermeyenler İçin Google' dan 16.500 TL' ye Kadar Reklam Fırsatı Daha fazla bilgi al

Google İndeks (Google Index) Nedir?

Hangi web sitesi sahibi Google'da rakiplerinden daha üst sıralarda yer almak istemez ki? Özellikle tüm internet trafiğinin yüzde 93'ünün arama motorlarından başladığını hesaba katarsak satışlarını ve marka bilinirliğini artırmak isteyen herkesin gözünü Google'da üst sıralara dikmesi gayet olağan.

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru olma ünvanını uzun süredir elinde bulunduran Google, kullanıcılara aradıkları içeriklere ulaşma imkânı sunarken web sitesi ve işletme sahiplerine de yeni müşteriler kazanma fırsatı sağlıyor. Google'da yapılan herhangi bir arama sonuçlarında en çok tıklamayı en üst sıradaki sitenin alması ise beklendik bir durum. Bu sıralamayı belirlerken arama motoru devi yıllardır geliştirmeyi sürdürdüğü, birçok farklı kriterin değerlendirildiği muhteşem algoritmasından faydalanır.

Google İndeks (Google Index) Nedir

Sıralamaya girmenin yolu ise en başta Google'a sitenizin veya yeni oluşturduğunuz bir alt sayfanın var olduğunu haber vermekten geçiyor. İşte tam da bu noktada "indeksleme" dediğimiz olay devreye giriyor. Google'a "Ben varım" demenin bir yolu olan indekslemenin ne olduğuna ise bir sonraki paragrafta değineceğiz.

Google İndex Nedir?

İnternette var olan sayfaları "bot" şeklinde adlandırılan gelişmiş yazılımlarıyla tarayan ve sürekli büyümeye devam eden dizinine ekleyen Google'ın bu işlemine "indeksleme" denir. İndekslenen web sayfaları alakalı olduğu anahtar kelimeler için yapılan arama sonuçlarına nihai kullanıcıya gösterilir.

Henüz yeni oluşturduğunuz alt sayfalar veya web siteleri Google'da arama yapmanıza rağmen karşınıza çıkmıyorsa henüz indekslenmemiş demektir. İndekslenmediği için yok hükmünde olan bu web adreslerinin arama sonuçlarında listelenmesi de mümkün olmayacaktır haliyle.

Web ağını taradığı için "örümcek" olarak da tanımlanan indeksleme araçları sitenizi ne kadar sık ziyaret ederse o kadar hızlı indeks alırsınız. Bu da yayınladığınız yeni başlıkların ve alt sayfaların daha hızlı görünür olacağı anlamına gelir.

İndeksleme Neden Önemlidir?

Eğer Google üzerinden yeni müşteri ve ziyaretçilere ulaşmak istiyorsanız Google'da indeks almanız şart. Aksi takdirde boşa kürek çekeceğinizi söylemek abartı olmayacaktır. Arama motorunda listelenmeyen web sayfaları sıralamaya giremeyeceği için kanserin kesin ilacını bulmuş olsanız dahi bunu yeni bir kişiye ulaştırabilmeniz mümkün olmayacaktır.

Örnek vererek anlatmak gerekirse, Bahçelievler ilçesinde evden eve nakliyat hizmeti sunan bir işletmeye sahip olduğunuzu farz edelim. Google'da "Bahçelievler evden eve nakliyat" şeklindeki anahtar kelimeyi aratan ziyaretçiler sizin hedef kitleniz olacaktır. Ancak Google sizin web sitenizi henüz indekslemediyse, yani sonuç sıralamaları arasına dâhil etmediyse tık alabilmeniz mümkün olmaz.

Hal böyle olunca Google'da indekslenmenin site trafiğini ve gelirini artırmanın ilk ve en önemli aşaması olduğunu söyleyebiliriz.

Google İndeksleme Nasıl Yapılır?

Google'ın arama sonuçları sıralamasına girme süreci toplamda 3 farklı aşamadan oluşur: Tarama, indeksleme ve sıralama. Bu süreci aşağıdaki gibi kısaca özetleyebiliriz.

Bölüm 1: Tarama

Google'ın sitenizle ilk karşılaştığı an, örümcek botların ziyaretiyle gerçekleşir. Google ise web sitenize farklı yol ve yöntemlerle ulaşabilir. Ya başka bir sitede gördüğü bağlantıyı takip etmiştir ya da siz doğrudan Google'a site haritanızı iletmişsinizdir. Her hâlükârda Google örümcekleri sitenizi bir kez ziyaret ettiyse onu tarayacak, sıralama sonuçlarına kaydedecek ve hedef anahtar kelimelerinizle bağlantısını kuracaktır.

Google botları metinleri okuyabildiği gibi fotoğraf ve videoları da çözümleyebilir.

Bölüm 2: İndeksleme

Google sitenizi taradıktan sonra sıra indekslemeye geçer. Eğer gereken kriterleri karşılamıyorsanız siteniz indekslenmez ve sıralamaya dahil edilmez. Google'ın bir siteyi indekslememesine yol açabilecek bazı sebepler şu şekildedir:

Noindex: Eğer bahsi geçen sayfanın HTML kaynak kodları arasında "noindex" etiketi geçiyorsa bu Google'a "Bu sayfayı indeksleme" mesajı verir. Genelde web sitelerinin yönetim panellerine giriş sayfalarında bu kod kullanılır. Ancak yanlışlıkla indekslenmesi gereken bir sayfada yer alıyorsa Google sıralamaya dahil etmeyecektir.

İçerik: Kullanıcıya hiçbir faydalı içerik sunmadığı değerlendirilen "çöp" ve "spam" içerikli sayfalar indekslenmez.

Kopya içerik: Özgün içeriğin önemini sürekli vurgulayan Google, kopya olduğunu fark ettiği sayfaları indekslemeyecektir. SEO uzmanları tarafından hep yapılan "İçerik kraldır" vurgusu boşuna değil.

Site haritaları: Web sitenizde var olan tüm URL'lerin bir listesini içeren site haritalarını oluşturup Google'a bildirmek daha hızlı indeks almanızı sonuç verecektir.

Bölüm 3: Sıralama

İndeksleme sürecinin üçüncü ve son aşaması sıralamadır. Aynı anahtar kelimede sıralamaya girmeye çalışan yüzlerce web sitesi olduğunu hayal edin. Bunların içinden son kullanıcıya hangisinin daha üst sıralarda gösterileceğine nasıl karar verirdiniz? Google bu noktada birçok farklı kriteri göz önünde bulundurup ziyaretçilerin asıl aradıklarına ulaşması için sürekli AR-GE yapıyor.

Eğer web siteniz bir kez indekslendiyse Google hedef anahtar kelimelerde sizi sıralamaya sokacaktır. Site içi ve dışı SEO optimizasyonları yaparak sitenizin daha üst sıralarda gözükmesini sağlayabilmeniz mümkün. Ancak bunun ilk aşaması dediğimiz gibi indeks almak ve sıralamaya bir kez dâhil olmaktır.

Ziyaretçilerin aradıklarını bulabildikleri, spam ve kopya içerik yerine özgün ve doyurucu bilgilerin yer aldığı web sayfaları sıralamada daha üstte yer alır. Tabii ki tek metrik bu değil. Sitenizin açılış hızından tutun, hedef anahtar kelimelerin kullanım yoğunluğu gibi birçok farklı etken sıralamada olumlu veya olumsuz etkiye sahiptir.

Google Hızlı İndex Alma Yöntemleri

Hiçbir şey yapmadan Google'ın sitenizi fark etmesini beklemektense Google'a web sitenizi hayata geçirdiğinizi bildirmek, sitenizin hızlı index alması sürecine giden yolda ilk adım olarak nitelenebilir. Bunun için yapmanız gereken ilk şey bir site haritası oluşturmak ve bunu Google'a bildirmek olmalı.

WordPress kullanıcıları bu noktada çok şanslı. Kullanabileceğiniz birçok site haritası oluşturma eklentisi mevcut. Bunları kullanıp ".xml" uzantılı site haritası dosyasını oluşturduktan sonra Google'a bunu bildirmeniz yeterli. Şayet halihazırda Yoast veya Rank Math gibi popüler SEO eklentilerini kullanıyorsanız bu eklentilerin site haritası oluşturma özelliğinden de faydalanabilirsiniz.

Bilmeyenler için kısaca bahsedelim: Site haritalarında web sitenizde var olan tüm URL'ler listelenir ve Google bunlardan haberdar edilir. Google botları bu haritaya bakarak sıralanan adreslerin tamamını indeksleyip sıralamaya dâhil eder.

Bunun içinse Google Search Console'a giriş yapıp aşağıdaki adımları izlemelisiniz:

  • Sol taraftaki menüden web sitenizi seçin.
  • "Site haritaları" butonuna basın.
  • Oluşturmuş olduğunuz .xml uzantısı sitemap dosyasının URL'sini ekleyin ve "Gönder"e basın.

Hepsi bu kadar.

Hızlı indeks almak için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem de Google Search Console'da bulunan URL denetleme aracını kullanmaktır. Sitenizi Search Console'a kaydettikten sonra sol menüde yer alan "URL Denetleme Aracı"na indeks almasını istediğiniz URL'yi girmeniz yeterli. Kısa sürede Google web sitenizi indeksleyecektir.

Google'da İndekslenen Sayfalar Nasıl Sorgulanır?

Web sitenizde var olan tüm sayfaların Google'da var olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, bunun için kullanabileceğiniz basit bir formül var. Tek yapmanız gereken Google'ı açıp arama kutucuğuna "site: adresiniz.com" yazmak. Karşınıza sitenizde var olan ve arama motoru tarafından indekslenen tüm URL'ler listelenecektir.

Bir tarihe kadar Google ilgili web sitesine ait toplam kaç sayfanın indekslendiği bilgisini herkesle paylaşıyordu. Ancak artık yalnızca Google Search Console'a giriş yapıp site sahipliğini teyit ettikten sonra bu bilgiye ulaşabiliyorsunuz.

Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?