Google Ads'i kullanmaya başlamanıza yardımcı olmak için, 5500 TL harcadığınızda size ücretsiz reklam kredisi olarak 5500 TL de biz vereceğiz. Daha fazla bilgi al

SEO Nedir? Güncel Google SEO Teknikleri | SEO Danışmanlığı

Google, arama motoru pazar payının %87,8’ine sahip. İnsan nüfusunun yaklaşık %60’ı interneti ve bu kitlenin en az %90’ı günlük olarak arama motorunu kullanıyor. 

Başka bir ifadeyle Google, dijital pazarlama sektörünün yapı taşıdır. Bu sektörü bir fırsat olarak değerlendirmek isteyen markalar, Google Arama Sonuç Sayfaları (SERP)’nda daha iyi sıralama elde etmeyi amaçlamalıdır. Nihai amaca yönelik yapılan tüm çalışmalar, SEO’nun bir parçasıdır. 

Geleceğin dijital deneyimlerine hayat veren Clicktopeak, markanızın en değerli yatırımı olan web sitenizi etkili SEO çalışmalarıyla geliştiriyor.

İçerik Tablosu

seo

Kilit Noktalar

  • “Arama motoru optimizasyonu (SEO – Search Engine Optimization), marka bilinirliğini ve web sitesi trafiğini artırmak ve marka itibarını korumak için organik (ücretsiz) arama görünürlüğünü artırma sürecidir. 
  • Çevrimiçi arama, kullanıcıların (işletmeler açısından potansiyel müşteri) yolculuğunun önemli bir parçası olduğundan, gelir ve yatırım getirisi için muazzam bir güçtür. 
  • SEO, pazarlama departmanı olan veya olmayan işletmeler için, dijital pazarlama uzmanları, SEO uzmanları, içerik uzmanı ve teknik web ekibinin ortak bir ürünüdür. “

SEO Nedir? 

SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir kısaltmadır. Marka bilinirliğini artırmak, nitelikli web sitesi trafiği elde etmek ve marka itibarını korumak için organik (ücretsiz) arama motoru görünürlüğünü artırma sürecini ifade eder. 

SEO, farklı türde web sayfalarının, arama motoru sıralamalarını iyileştirmek ve yüksek kaliteli organik trafik oluşturmak için hem web sitenizi hem de site dışı öğeleri optimize etmeyi içeren çok yönlü bir süreçtir. 

Dijital pazarlama uzmanlarının büyük bir bölümü SEO’yu tartışırken, konuşma genellikle anahtar kelimeler, Google’ın algoritmaları ve geri bağlantılar gibi terimlerden ibaret olur. Fakat SEO, hedef kitlenizle, onların düşünme biçimleriyle ve onların Google aramalarının altında yatan niyetle uyum sağlamakla ilgilidir. Hedef kitlenizin ne aradığını ve neden aradığını bilmek, bu bilgi ışığında onlara yanıtlar vermekle ilgilidir.   

Sonuç olarak SEO pazarlaması, müşterinin internet yolcuğunun her aşamasında, hedef kitlenizi çekmenize yardımcı olabilecek ve markanızla daha fazla temasa geçilmesini sağlayacak çalışmalardır. İyi bir SEO tekniği, daha fazla müşteri, daha yüksek dönüşüm ve gelir ile sonuçlanır. 

Click to Peak SEO Danışmanlığı Hizmeti

Clicktopeak SEO Danışmanlığı Hizmeti ile dijital pazarlama endüstrisinin en başarılı ekipleriyle çalışma şansı elde edersiniz. Google aramalarında sitenizin konumunu iyileştirmek için uyguladığımız teknikler, güncel arama motoru algoritmalarına ve Google yönergelerine uygundur. 

Clicktopeak Dijital Pazarlama Ajansı olarak, tamamen doğal ve kalıcı yöntemlerle markanızı daha fazla kullanıcının görmesini amaçlıyoruz. SEO’ya bakış açımız ve hizmetlerimizin kapsamıyla ilgili detaylı bilgi edinmek için yazımızı okuyun ve metinlerin arasına serpiştirilmiş güncel SEO teknikleri ile alakalı bilgi sahibi olun.

SEO’nun Mantığı Nedir?

Arama motoru botları, sitenizin ne ile ilgili olduğunu anlamak için web sitenizi belirli aralıklarla ziyaret eder. Bu botlar, kullanıcıların gördüğü metin ve resim gibi içerik türlerinin yanı sıra yapılandırılmış veriler ve resim alternatif metni gibi kullanıcıların göremedikleri kriterleri inceler.

Bu inceleme, her bir web sitesindeki her bir sayfada ve bunların birbirleriyle nasıl ilişkili olduğunu anlamak için internetteki milyarlarca sayfada yapılır.  Arama motoru algoritmaları, içeriğinizi belirli bir dizi kritere göre sıralar. 

Örneğin, bir kullanıcının arama terimlerini tatmin edecek ilgili bir içeriğiniz var mı? Web siteniz mobil aramada iyi bir performans gösteriyor mu? Konunun uzmanı mısınız? 

Sitenizin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) ne kadar iyi sıralandığı, içeriğinizi alakalı anahtar kelimeler için ne kadar iyi optimize ettiğinize ve sağladığınız kullanıcı deneyiminin genel kalitesi dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. 

Arama Sonuç Sayfaları (SERP) Sıralama Faktörleri

Google, arama sonuçlarını hangi faktörlere göre sıralar? En üstte yer alacak sitelere nasıl karar verir?

Google, bazılarının diğerlerinden daha önemli olduğu yaklaşık 200 sıralama faktörüne göre web sayfalarını belirli anahtar kelimelerde sıralar. Örneğin bir sayfanın ne kadar hızlı yüklendiği önemlidir, ancak içerik kalitesi daha önemlidir. Ayrıca, bazı meta etiketler, sitenizin aramada ne kadar iyi performans gösterdiği konusunda kritik öneme sahipken, meta açıklamalar daha az önemlidir.

Google için genel olarak tutarlı olan tek şey, her zaman yüksek kalite arayışında olmasıdır. Bu amaçla Google Kalite Yönergelerinin temel ilkelerine odaklanmak birinci öncelik olmalıdır. 

Google Kalite Yönergeleri Temel İlkeleri şunlardır:

  • Sayfalar, arama motorları için değil; kullanıcılar için oluşturulmalıdır.
  • Kullanıcılar, sayfa içeriği ve diğer bileşenler kullanılarak aldatılmamalıdır.
  • Arama motoru sıralamalarında daha iyi bir yer elde etmek için doğal olmayan yöntemlerden (hile) kaçınılmalıdır. 
  • Web sitenizi, diğerlerinden daha farklı kılan, daha çekici ve daha değerleri şeyleri düşünün. Web sitenizin, rakip sitelere göre dikkat çekmesini sağlayın.

Web sayfalarının SEO sıralama faktörleri şunlardır:

  • Web sitesi trafik hacmi
  • XML site haritası
  • SSL sertifikası
  • Site mimarisi
  • Web sitesindeki içeriğin kalitesi
  • Kullanıcı deneyimi
  • Dahili bağlantı
  • Geri bağlantı
  • Mobil uyumluluk (duyarlı tasarım)

Yukarıda belirttiğimiz faktörler web sayfalarının genel SEO sıralama kriterlerini oluştururken; anahtar kelimeler, URL, başlık etiketi, sayfadaki anlamsal başlıklar, içerik kalitesi, şema işaretlemesi, sayfayı işaret eden iç bağlantılar, geri bağlantılar ve genel bağlantıların bağlantı metni gibi sayfa içi sıralama faktörleri de önemlidir. 

Sonuç olarak SEO’nun amacı, web sayfalarını, kullanıcıların bir şey aradıklarında, bu aramaya en iyi cevap verebilecek şekilde optimize etmektir. Google, sayfaların arama motorları için değil; kullanıcılar için tasarlanmasını teşvik eder ve kullanıcılara arama sorgularına göre en iyi içeriği sunar. 

SEO’nun Faydaları

  • SEO, ücretli reklamcılığa göre 5,3 kat yatırım getirisi sağlıyor.
  • SEO, sosyal medyadan ortalama 10 kat daha fazla trafik elde edilmesini sağlıyor.
  • Tüketicilerin %70’i herhangi bir ürün satın almada;n önce araştırmalarını çevrimiçi yapıyor.

Bu SEO istatistikleri, SEO’nun önemli bir ticari yatırım olduğunu kanıtlıyor. Aynı zamanda dijital pazarlama çabalarınızın neden ayrılmaz bir parçası olması gerektiğine de işaret ediyor. 

SEO'ya yapılan yatırımlar; artan marka bilinirliği, daha fazla web sitesi trafiği, daha güçlü marka sadakati, daha düşük satın alma maliyetleri ve iyileştirilmiş marka itibarı dahil olmak üzere sayısız ticari faydayı beraberinde getirir.

Google, kişisel ve profesyonel hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Satın alma kararlarına rehberlik etmek, ürünleri araştırmak ve sorunlarımıza yanıt bulmak için kullanırız. 

Arama motoru optimizasyonu, müşteri yolculuğunun her adımında, bir problemin ilk farkına varıldığı andan, bir ürünün satışının yapıldığı ana kadar müşterileri yapacakları uygulamalara yönlendirme amacı taşımalıdır. Kullanıcıların aradıklarıyla uyumlu yüksek değerli içerik oluşturarak, pazarlama dönüşüm stratejinizin her aşamasında potansiyel müşterilerle etkileşim kurabilirsiniz.

Dijital pazarlama stratejisinin bir parçası olarak SEO'dan yararlanmayan işletmeler, önemli miktarda potansiyel geliri kaçırır. 

Amacınız ister daha fazla e-ticaret ürünü satmak, potansiyel müşteriler oluşturmak, marka görünürlüğünü artırmak ve hatta TV reklamlarından trafik çekmek olsun; SEO, hedefinize ulaşmanıza yardımcı olabilir.

SEO, Maliyetleri Azaltır!

Arama motoru optimizasyonu, müşteri edinme maliyetlerini büyük oranda azaltır ve beraberinde yaşam boyu müşteri değeri kazanımı sağlar. Eğer dijital pazarlamaya yatırım yapmayı düşünüyorsanız, SEO’nun ücretli reklamcılık (PPC) olarak adlandırdığımız Google Ads, Facebook ve Instagram Reklamları gibi platformlardan nasıl bir farkı olduğunu bilmelisiniz. 

Bu tür ücretli reklamcılık yöntemlerinin çoğu, ziyaretçinin çevrimiçi deneyimini kesintiye uğratır. Örneğin birisinin Facebook’ta gezindiğini düşünelim ve gönderiler arasında yer alan bir reklamla karşılaştığını varsayalım. Sosyal medya kullanıcısı tarafından ilgi gören reklam tıklanır, kullanıcı yönlendirildiği sayfada ziyaretini tamamlar ve yeniden Facebook’ta gezinmeye devam eder. Sonuç olarak asıl amacı, reklam kampanyasında mevcut olan sayfayı ziyaret etmek değil; sosyal medyada gezinmektir.

SEO ile müşteri deneyiminde kesinti olmaz. Bir kişi bir şey aradığında aktif olarak cevaplar arar. Bu aramaya karşı kullanıcıyı tatmin edebilecek sayfalar oluşturulur ve gerekli altyapı sağlanırsa, kullanıcıların hedeflerine giden yol kolaylaştırılmış olur. 

SEO, yalnızca kesintisiz müşteri deneyimi sağlamaz, aynı zamanda dijital pazarlama yöntemleri arasında en yüksek yatırım getirisi sunan bir yöntemdir. Örneğin, tıklama başına ödemeli reklamlarla, web sitenize gelen her bir ziyaretçi için ödeme yapmanız gerekir ve bu da müşteri edinme maliyetlerini önemli ölçüde artırır.  

Web sitelerinde başarılı olabilecek sayfalar oluşturmak ve optimize etmek bir ön yatırım gerektirse de; tek bir içerik parçası, oluşturulduktan sonra aylar hatta yıllar boyunca organik arama trafiği elde edilmesini sağlayabilir. 

Clicktopeak, SEO çalışması yaptığı web sitelerinde etkili bir içerik ekosistemi oluşturur ve süreç içerisinde web sitesi otoriter hale gelir. Bu da mevcut arama terimlerinde ve yeni hedeflenen kelimelerde daha başarılı sıralamayı beraberinde getirir. 

SEO, Marka İtibarını Artırır!

SEO, marka itibarını korumaya ve artırmaya odaklanır. Birisi markanızın adını veya bir ürününüzü Google’da aradığında, arama sonuçlarının ilk sayfasında olmak istersiniz. Arama motoru optimizasyonu çalışmaları, arama sonuçlarının kontrolünü elinize almanıza ve yalnızca markanızı en iyi yansıtan içeriğin ilk sayfada görünmesini sağlamanıza yardımcı olur.

SEO, marka kimliğinizi korumanın ötesinde, müşteri güvenini artırmada da önemli bir rol oynar. Müşterilerin arama sorgularına etkili bir şekilde, üstün bir kullanıcı deneyimi sunan web sitesi aracılığıyla cevap verirseniz, müşteriler sizi yararlı bir içgörü ve bilgilerle ilişkilendirmeye başlar. 

Kullanıcı sorgularına kesintisiz yanıt veren harika içerikler oluşturmak için gerekli zaman ve enerjiyi harcayarak, yayınlanan her yeni içerikle müşteri güveni oluşturabilirsiniz. 

Sonuç olarak ziyaretçiler web sitenizi ve markanızı bir otorite olarak değerlendirir. Bu da ürün veya hizmetlerinizi satın alma olasılıklarını artırır. 

SEO Stratejisinin Temel Unsurları

Arama motoru optimizasyonunun neden önemli olduğunu anladıktan sonra SEO uygulamalarına dayalı nasıl bir strateji izleyeceğinizi bilmelisiniz. İyi bir teknikle 6 ayda alabileceğiniz bir sonucu güncel olmayan bir SEO tekniğiyle 1 yılda alamayabilirsiniz. Google’da etkili bir strateji yönetebileceğiniz temel unsurlardan bahsedelim:

Teknik SEO

Teknik SEO, web sitenizin optimizasyonunun temelidir. İçeriğinizi optimize etmeye odaklanırsanız ancak teknik altyapınız zayıfsa, Google'da sıralama yeteneğinize zarar verirsiniz.

Teknik SEO, bir web sitesini Google'ın teknik gereksinimlerini karşılayacak şekilde optimize etme sürecidir. Teknik SEO'nun ana kategorileri; tarama, sayfaların indekslenmesi, site mimarisi, URL yapısı ve sayfa oluşturmadır. 

Sayfa Deneyimi ve Kullanılabilirlik

Web sitenizin teknik performansı ve işlevselliği, site ziyaretçilerine iyi bir deneyim sağlamanın kritik bir parçasıdır. Google’ın sayfa deneyimini dikkate aldığı altı farklı sinyal vardır. İlk üçü “Önemli Web Verileri” olarak tanımlanır ve şunlardır:

  • En Büyük İçerikli Boyama (LCP): Bir sayfanın tarayıcıda ne kadar hızlı yüklendiğini ölçer.
  • İlk Giriş Gecikmesi (FID): Bir kullanıcının bir sayfayla ne kadar hızlı etkileşime girebileceğini ölçer.
  • Kümülatif Düzen Kayması (CLS): Bir web sayfasının görsel kararlılığını ölçer.

Google'ın öncelik verdiği diğer üç sayfa deneyimi sinyalleri şunlardır:

  • Mobil uyumlu: Bir sitenin mobil cihazlarda kolayca kullanılıp kullanılamayacağı.
  • HTTPS: Site bağlantısının SSL aracılığıyla güvenli olup olmadığı.
  • Aşırı reklamların veya pop-up'ların tarama deneyimini bozmaması.

Google, arama sonuçlarında daha iyi temel web verileri puanlarına sahip sayfalara öncelik verir. Önemli web verileri ile ilgili puanlamayı iyileştirmenin yolu ise resim boyutlarını optimize etme, tarayıcı önbelleğini uygulama, reklamları ayrılmış alanlara yerleştirme, vb. pek çok yolu vardır. 

Kullanıcı Odaklı İçerik Stratejisi

Web sitenizin teknik performansı çok önemliyken, web sayfalarınızın içeriği daha da önemlidir. Google’ın da belirttiği gibi:

“Harika sayfa deneyimi, harika sayfa içeriğine sahip olmanın önüne geçmez. Ancak, alaka düzeyi açısından benzer olabilecek birçok sayfanın olduğu durumlarda, Arama’da görünürlük için sayfa deneyimi çok daha önemli olabilir.”

Aslında durum oldukça basit. Google, en iyi içeriğe sahip sayfaları daha üst sıralara yerleştirir. En iyi içeriği oluşturan iki unsur ise “kalite” ve “arama amacına uygunluk”tur. 

İçerik kalitesi ve arama amacına uygunluk, madalyonun iki yüzü gibidir. Kaliteli içerik pazarlaması ile arama yapan bir kullanıcının ihtiyaç duyduğu bilgileri arama sonuçlarına geri dönmeden veya farklı bir web sitesini ziyaret etme gereksinimi duymadan bulabilmesi sağlanır. 

Kullanıcı odaklı içerik stratejisini, SEO uyumlu içerik stratejisi olarak da adlandırılabiliriz. Çünkü Google sıralamalarında kullanıcı deneyimi demek “her şey” demek. 

Bu kulağa basit gelse de; SEO uyumlu içerik oluşturmada en iyi kural “konuyu, hedef kitleyi ve sayfanın amacını” dikkate alarak söylenmesi gereken tüm bilgileri sunmaktır. Bu amaçla performans göstermeyen içeriği düzenlemek, yinelenen içeriği ortadan kaldırmak ve daha sistematik bir içerik stratejisi belirlemek son derece önemlidir.

Arama Amacına Uygunluk

Arama amacı, arama motoru kullanıcısının Google’a bir terim yazarken aklındaki hedeftir. Örneğin birisi “erkek gömlekleri” şeklinde bir arama yaptığında, muhtemelen bir ürün satın almak istiyordur. Fakat “en iyi erkek gömlekleri” şeklinde bir arama yaptığında, büyük olasılıkla çeşitli gömlek markalarının incelemelerini ve karşılaştırmalarını okumak isteyecektir. 

Google arama sonuçlarında yer almak için yalnızca hedef kitlenizin ne aradığını değil, aynı zamanda onu neden aradığını da bilmeniz gerekir. Anahtar kelimeler önemlidir, ancak tüm hikayeyi anlatmazlar. Farklı Google sorgularının altında yatan amacı daha iyi anlamak için biraz kullanıcı psikolojisiyle ilgili olmalısınız. 

Etkili bir SEO stratejisi, internet kullanıcısının gezintisi boyunca arama amacı ile yakından uyumlu yüksek kaliteli içerik oluşturmayı kapsar. Bir kişi arama sonuçları aracılığıyla web sitenizdeki bir sayfaya ulaştığında, belirli bir arama sorgusunu girerken sayfadaki bilgilerin tam olarak akıllarında olan şey olduğunu hemen anlamalıdır. Bunu yapın ve dönüşüm oranlarınızın artışını izleyin.

Popülerlik ve Güvenilirlik (EAT)

Etkili bir SEO stratejisinin ek bir unsuru, web sitenizin popülerliğini ve güvenilirliğini oluşturmaktır. Genel bir kural olarak Google, PageRank'i daha yüksek olan tanınmış, itibarlı ve yetkili web sitelerini sıralamada daha öne çıkarmayı tercih eder.

Google, bir web sitesinin saygın olup olmadığını nasıl belirler? 

Yüksek kaliteli web sitelerinden bağlantılar, farklı kaynaklardan bahsetmeler ve sitedeki içeriğin kalitesi gibi detaylar popülerlik ve güvenilirlik (EAT) ile yakından ilişkilidir. 

SEO’da Gelecek

Açık olan bir şey varsa, o da SEO’nun her geçen gün önemini artırdığıdır. Tüketicilere çevrimiçi olarak sunulan bilgi miktarı arttıkça, aramaya olan bağımlılıkları artmaya devam edecek. 

Şuanda etkili SEO teknikleri uygulayan markalar, gelecekte uzun bir süre ödüllerini alacaklar. SEO’yu ihmal eden markalardan çok daha geniş bir kitleyle bağlantı kurabilecek ve daha derin müşteri sadakati yaratabilecekler.

Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?