Google Ads'i kullanmaya başlamanıza yardımcı olmak için, 5500 TL harcadığınızda size ücretsiz reklam kredisi olarak 5500 TL de biz vereceğiz. Daha fazla bilgi al

Başarılı ve Etkileyici Logo Nasıl Yapılır?

Logo: ürün, hizmet, firma veya markaları birbirinden ayırt eden, ilgili kişi veya firmanın kimliği ile bütünleşen, harf ve simge kullanılarak oluşturulan, sanatsal yaratımdır. Başarılı ve Etkiletici Logo Nasıl Yapılır? sorusuna yanıt niteliği taşıyan, rehber formundaki içeriğimizin, ziyaretçilerimizce dikkatle incelenmesini tavsiye etmekteyiz.

Logo ve amblem, grafik tasarım uygulamalarında sıkça karıştırılan; ancak, birbirinden farklı iki kavramdır. Bu nedenle, başarılı ve etkileyici logo oluşturma sürecine giriş yapmadan önce, “logo” ve özellikle “amblem” terimlerinin ne olduğunu, grafik tasarım terminolojisinde ne ifade ettiğini açıklamak, konu bütünlüğünün sağlanması adına daha sağlıklı olacaktır.

Amblem, Fransızca kökenli “emblème” sözcüğünden hareketle dilimize kazandırılmış bir grafik tasarım terimidir. Belirtke şeklinde tercüme edilen bu terim, bir fikri veya bir kurumu temsil eden görsel simgedir. Uygulamada “amblem” yerine sıkça “simge” kavramı kullanılır. Fakat, bu kullanım doğru değildir. Zira, amblem daha kesin kurallarla belirlenen ve neyi temsil ettiği kesin olarak bilinen bir belirtkedir.

Amblem terimi yerine tıpkı simge kavramı gibi logo deyimi de kullanılmaktadır. Aslında bu da doğru bir kullanım değildir. Çünkü, benzerlikleri bulunsa da amblem ve logo farklı terimlerdir. Amblem ve logonun ne olduğunu, aralarında ne tür farklar bulunduğunu ve ne anlamlara geldiğini yukarıda açıkladık. Şimdi, bir diğer önemli terim olan “logotype” terimini açıklayalım:

! Tanım ! Logotype: Logodaki yazılı bölümdür. Bir diğer ifadeyle, ilgili şahıs veya firma isminin okunabildiği kısımdır. Kavramı tam olarak karşılayan Türkçe bir sözcük yoktur.

Logo, logotype ve amblem hakkında özet niteliği taşıyan genel bir giriş yaptıktan sonra, “Başarılı ve Etkileyici” bir logo tasarımının nasıl yapılabileceğine ilişkin merak konusu hususlara değineceğiz. Konunun anlaşılabilir olması adına hiyerarşik olarak belirlediğimiz alt başlıklarımızın, sırasıyla ve dikkatle okunmasını tavsiye ediyoruz.

Logo Tasarım Süreci: Adım Adım Rehber

Marka kimliği kazanmak, reel ve dijital dünyada tanınır olmak, faaliyet gösterilen sektörü ve pazarı domine etmek ve daha birçok kazanımı elde etmek için “Etkileyici ve Başarılı” bir logoya sahip olmak gerekir. Metin veya görsel tabanlı olmak üzere çeşitli formlarda oluşturulabilen logolar geniş bir kullanım alanına sahiptir; internet siteleri, kartvizitler ve ambalajlama çözümleri gibi birçok pazarlama ögesinde kullanılabilir.

Başarılı ve Etkileyici Logo Nasıl Yapılır?

Logo oluşturmak için, birbiriyle bağlantılı pek çok işlemden oluşan, estetik kaygılar içeren, sanatsal bir yaratım süreci gerekir. Elbette, bu sürece dahil olmadan, çok kısa sürede de logo oluşturulabilir. Fakat, bu tür bir logonun faydadan çok zarar getireceği açıktır. O halde, şahsi veya kurumsal firmalar için etkileyici ve başarılı bir logo için nasıl bir tasarım süreci gerektiğini adım adım inceleyelim.

Logonuzla Marka Kimliğinizi ve Mesajınızı Yansıtın

Logo, marka kimliğinin oluşturulmasında etkili bir rol alır. Fakat, logonun asıl işlevi, oluşturulan marka kimliğinin dış dünyaya yansıtılmasıdır. Hedef tüketicilere ve mevcut müşterilere iletilmek istenen asıl mesaj, başarılı bir logo tasarımı sayesinde etkileyici bir biçimde iletilebilir. İdeal bir logo, markanızı kusursuz bir biçimde temsil eder ve pazarlama faaliyetlerinde markanız üzerinde farkındalık oluşturur.

Dikkat! Logonuz, markanızın kimliği ile armonik bir uyum göstermelidir.

Logonuz İçin İlham Alın

Logo oluşturma sürecinin, estetik kaygılarla bezenmiş bir sanatsal yaratım süreci olduğunu belirtmiştik. İlham, hangi sanat disiplini olursa olsun, eser üretim sürecinde gerekli olan duygusal bir unsurdur. İlham, yani esin, içeriden ve dışarıdan olmak üzere iki farklı şekilde mümkündür. Bu bakımdan, biz de iç ilham ve dış ilham olmak üzere iki başlıkta inceleyeceğiz.

İlhamın ne zaman ve ne şekilde geleceği elbette bilinemez. Fakat, logo tasarımı üzerinde düşünmek, buna vakit ayırmak, ilham gelmesi adına davetiye çıkarmaktır. Logo üzerine beyin fırtınası yapmanız, hayalinizdeki logonun netleşmesi ve somut bir görünüm kazanması adına yararlı olacaktır. Hayalinizde canlandıracağınız logonun somut bir görünüm kazanmasını kolay kılmak adına şu sorulara yanıt verebilirsiniz:

Örnek Sorular

Örnek Yanıtlar

Markamı tanımlayan sıfatlar nelerdir?

Güvenilir hizmet,

Güler yüzlü personel,

Fiyat avantajı,

Yüksek kalite standardı.

Hedeflediğim tüketici/müşteri kim, özellikleri neler?

18 – 35 yaş grubu,

xxx lokasyonu,

Cinsiyet.

Markamı, değerlerimi, mesajımı ve kimliğimi yansıtan renkler nelerdir?

Kırmızı,

Yeşil,

Mor,

Logo tasarımımda ne tür sembollerden veya karakterlerden yararlanabilirim?

Yıldız,

İnsan figürü,

Tarihsel motifler.

Estetik açıdan bana başarılı gelen, favori logolarım hangileri ve neden?

X firmasının logosu. Çünkü, son derece estetik ve zarif.

İçten kaynaklanan ilhamın ortaya çıkarılması adına nasıl bir yol izlenebileceğini örnekler üzerinden paylaştık. Şimdi, dış faktörlerden kaynaklanan ilhama değinelim. Bunun için, ilk olarak çevrenizdeki logo tiplerini inceleyin. Çevrenizdeki fiziksel logoların yanı sıra, internette sık sık ziyaret ettiğiniz işletmelere ait logolara da göz atın. Logonuz için ilham kaynağı oluşturabilecek örneklere ulaşabilmek için:

  • Beğendiğiniz grafik tasarımcıların logo tasarımlarına,
  • Logo tasarım örneklerinin paylaşıldığı blog ve forumlara,
  • Pinterest panolarına,
  • Behance gibi grafik tasarım tabanlı sosyal medya platformlarına göz atabilirsiniz.

Öncelikle, çevrenizdeki logoları inceleyin. Her gün karşılaştığınız en iyi logolara dikkat edin ve proaktif olup internette araştırma yapın. Farklı tasarım bloglarına, Pinterest panolarına veya başarılı tasarımcıların Behance hesaplarına göz atarak alakalı trendleri keşfedebilir ve ilginç logo fikirleri bulabilirsiniz. Ayrıca, rekabet ettiğiniz işletmelerin logolarını incelemek de (özgün olmak kaydıyla) faydalı sonuçlar verebilir.

Logo Çeşitlerini İnceleyin Stilinizi Belirleyin

Logo stili, logo görünümüne doğrudan etki eden, logo formunu belirleyen en önemli unsurdur. Bu nedenle, logo stili belirlenirken, oldukça hassas ve titiz davranmak gerekir. Logonun dışarıdan nasıl görüneceği, benimsenecek stil ile doğrudan ilişkilidir. Logo stili oluşturulurken, marka kimliği, iletilmek istenen mesaj ve oluşturulmak istenen imaj üçgeninde hareket etmek yararlı olacaktır. Bu adımda;

  • Klasik ve geleneksel bir markaya sahipseniz, sofistike fontlar ve sade renk şemalarına dayalı bir logo stili oluşturabilirsiniz.
  • Minimal tasarımların etkileyiciliğe inanıyorsanız, karmaşık bir görünüm uyandıran görsel ve sembollerden uzak durabilir, sade ve zarif bir stil belirleyebilirsiniz.
  • İddialı bir tasarımdan yanaysanız, cesur soyut tasarımların hakim olduğu bir stilde karar kılabilirsiniz.

Logo stili bakımından ne yönde karar verirseniz verin, logo yaratım sürecine başlamadan önce stilinizi netleştirmeniz, hayalinizdeki logonuzu kusursuz bir biçimde hayata geçirmenize yardımcı olacaktır. Logo stilinin ardından, trend logo çeşitlerine göz atmalısınız. Trend logo çeşitlerini incelemeniz, logo tasarımınız hakkında düşünürken daha yaratıcı sonuçlara ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Wordmark (Kelime İşareti)

Wordmark (Kelime İşareti), sadece belirli bir yazı tipi kullanılarak oluşturulan, ve yine sadece harflerden yararlanılan logo türüdür. Özellikle akılda kalıcı ve dikkat çekici bir marka ismine sahipseniz, wordmark formunda logo tiplerine yönelebilirsiniz. Wordmark formundaki bir logo için ekstra bir sembol, görsel veya şekil kullanmanıza gerek yoktur.

Letterform (Harf İşareti)

Letterform (Harf İşareti), firmanın baş harfleri kullanılarak oluşturulan logo tipidir. Letterform tip logolara uygulamada “monogram” logo tasarımı da denir. Bu formda da tıpkı wordmark’ta olduğu gibi tipografi temelli bir tasarım hakimdir. İlave bir şekle, görsele veya sembole ihtiyaç duyulmaz. Monogram tasarım logolar, ilgili firmanın baş harflerinin estetik kaygılarla güzel bir form kazandırılmasından ibarettir.

Logo Sembolü

Logo Sembolü, herhangi bir metin kullanılmaksızın, yalnızca tek bir sembol kullanılarak oluşturulan logo tipidir. Marka ile bütünlük gösteren, uyum sağlayan ve diğer insanlar tarafından kabul gören bir Logo Sembolü, çok kısa sürede viral olma potansiyeli taşır. Fakat, markaya dair herhangi bir metin içermeyen bu logolar, özellikle yeni işletmelerin “tanınırlık” açısından zorluk yaşamasına neden olabilir.

Soyut Logo

Soyut Logo, somut herhangi bir varlığa esinlenmeden oluşturulan, benzersiz logolardır. Genellikle geometrik şekillerden yararlanılarak oluşturulan Soyut Logo, çoğu zaman global hedeflerle yola çıkan markalar tarafından kullanılır. Zira, soyut logoda herhangi bir coğrafya, bölge, millet, ülke veya benzer unsurlar açısından bağlılık ve ilişki söz konusu olmadığı için, küresel çapta herkes tarafından kolaylıkla benimsenebilir.

Amblem

Amblem tipi logolarda vintage ve klasik detaylar hakimdir. Genellikle retro akımdan yola çıkılarak oluşturulan amblem tipi logolar; rozet, mühür veya arma biçiminde tasarlanır. Son yıllarda popülerlik kazanan ve global üne sahip birçok dev marka tarafından kullanılmaya başlayan amblem tipi logolar, günümüz estetik anlayışına göre modernize edildiğinde, oldukça başarılı sonuçlar sunar.

Kombinasyon

Kombinasyon, en az iki farklı öge kullanılarak hazırlanan logoları ifade eder. Mesela, hem metin hem de görsel kullanılmış logolar, kombinasyon logolara örnek teşkil eder. Maskot, metin, görsel, sembol, harf veya soyut tasarım ögesi olmak üzere birçok ögeden yararlanılabilir. İddialı ve güçlü bir logo için genellikle kombinasyon formuna başvurulur.

Dinamik

Dinamik Logo, içeriğindeki ögelerin; renk, form, şekil ve metin bakımından değiştirilebilen, farklı biçimlere uyarlanabilen logo tasarımlarını ifade eder. Dinamik logolar için grafik tasarım terminolojisinde “esnek logo” terimi de kullanılır. Kullanıcıların gözünde etkileyici bulunan ve tüketici davranışlarını belirleme potansiyeline sahip olan dinamik logolar, her geçen gün popülaritesini artırmaktadır.

Logo Renk Seçimi Yapın

Renkler, grafik tasarımın belki de en önemli ögesidir. Tek başına dahi çok büyük bir güce sahip olan renkler, uyumlu semboller, metinler ve görsellerle çok daha etkileyici bir güce sahip olur. Renkler üzerine yapılmış birçok çalışma, bireylerin psikolojileri üzerinde ciddi etkileri olduğunu gözler önüne sermiştir. Logo tasarımının en önemli adımlarından birisi de renk seçimidir.

Logolarda renk bakımından isabetli tercihlerde bulunmak, logonun daha işlevsel ve bireyler üzerinde etkileyici olmasına yardımcı olur. Zira, renk psikolojisinin, bireyler üzerinde etkileyici olduğu, kitleleri hareket geçirme gücünü elinde bulundurduğu ve tüketicilerde satın alma davranışı oluşturduğu bilinmektedir. Bu bakımdan, logolarda renk seçimi son derece önemlidir.

!Dikkat! Logolarda renk seçimi yaparken, marka kimliğini yansıtmak ve tüketicilerin satın alma davranışı göstermesini teşvik etmek amacıyla hareket edilmelidir.

Logo Rengi

İşlevi

Siyah – Beyaz

Siyah ve beyaz rengin hakim olduğu logolar, daha çok minimal tasarımlardan yana olanlarca tercih edilir. Logoda siyah ve beyaz renklere yer vermek, sadeliğin zarafetinden ve minimalizmin etkileyiciliğinden faydalanmak isteyenler için ideal bir tercihtir.

Tek Renk

Küresel üne sahip birçok markanın da kullandığı tek renk logolar, ilgili markayla bütünleşmiş rengin hakim olduğu logo tasarımlarıdır. Bu tür logolarda tek bir renk kullanılır. Kullanılan renk, markayla özdeşleşir ve tüketicilerde çağrışım oluşturur.

Çok Renk

Renklerin doğru ve isabetli bir kombinasyonla bir arada kullanıldığı çok renkli logolar, etkileyici ve dikkat çekici görünümleri sebebiyle tercih edilir. Özellikle soyut tasarım logolarda yaygın kullanılır.

Logo Tipografi ve Font Seçin

Logo karakteri üzerinde belirleyici olan bir diğer öge, yazı tipidir. Yazı tipi (font) seçimi, en az renk seçimi kadar önemlidir. “Peki, logom için nasıl bir font kullanmalıyım?” Sorusuna yanıt aradığınızın farkındayız. Fakat, bu sorunun cevabı, işletmeniz veya firmanızın hangi sektörde hizmet verdiğine, hedef tüketici kitlenize vb. faktörlere göre farklılık gösterir.

Font tercihi bakımından fayda sağlayacak bazı ipuçlarına değinelim. Örneğin eğlence sektöründe faaliyet gösteren bir firmaya sahipseniz, firmanız için oluşturacağınız logoda sönük, düz ve basit bir font tercihinde bulunmamalısınız. Vize danışmanlığı gibi resmi prosedürlerin söz konusu olduğu bir sektörde faaliyet gösteriyorsanız, hareketli ve el yazmalı yazı tipleri yerine daha sade fontlara yönelebilirsiniz.

  • Logonuza cüretkar ve güçlü bir kimlik kazandırmak için yumuşak ve kavisli fontları tercih edebilirsiniz.
  • Güvenilirlik yönünden başarılı bir izlenim uyandırmak için “Sans – Serif” fontlar oldukça ideal bir seçim olacaktır.
  • Eğlence sektöründe faaliyet gösteriyor ve dikkatleri üzerinize çekmek istiyorsanız “Comic Sans” vb. fontlara yönelebilirsiniz.
  • Büyük ve yuvarlak “O” harfine sahip olan, kuyruklu fontlar ise dostane ve insani bir izlenim için gayet başarılı bir tercih olacaktır.
  • Soğukkanlı, ciddi ve resmi bir izlenim içinse daha dikdörtgen ve köşeli fontlar değerlendirilebilir.
  • Örneğin Fransız konsept üzerine kurulu bir kafeye sahipseniz, duygu dolu ve sıcak bir imaj için italik fontlara şans verebilirsiniz.

Logo Simge ve Şekil Kullanımına Karar Verin

Logo yaratım sürecinin sonuna yaklaşıyoruz. Artık, logonuz somut bir şekil almaya başladı. Yalnızca belirli dokunuşlarla kusursuz bir görünüm elde etmeyi bekliyor. Bu adımda logonuzla entegre kullanacağınız simgeleri veya şekilleri belirlemelisiniz. Minimal şekil veya simgeler logo üzerinde marjinal bir değişikliğe ve logonun tamamlanmasına hizmet edebilir. Şekilleri temelde üç başlıkta inceleyebiliriz

  • Geometrik Şekiller: Üçgen, dörtgen, daire vb. geometrik şekillerdir.
  • Organik Şekiller: Doğal ve özgün her türlü şekli ifade eder.
  • Soyut Şekiller: Kitabi olmayan, hayal gücü ürünü şekillerdir.

Logonuzu Oluşturun ve Logonuzu Yaptırın

Logo yaratım sürecini nihayet tamamlamış bulunuyoruz. Hayalinizde canlandırdığınız, netleştirdiğiniz ve somut bir forma dönüştürdüğünüz logonuzu oluşturma aşamasına geldik. Logonuzun hayata geçirilmesi için başvurabileceğiniz iki yöntem mevcut. Bunlardan ilki, kendi kendinize logonuzu oluşturmaktır ki, bunu başarmak beceri ve uzmanlık ister. Diğeri ise uzman yardımını almaktır.

Logonuzu oluşturmak için kullanabileceğiniz çeşitli araçlar mevcut. Bu araçlardan bazıları on – line erişime açık olan, ücretli ve ücretsiz çeşitli sürümleri bulunan, grafik tasarım araçlarıdır. Bunlara “logo maker” adı verilir. Bazıları ise masaüstü versiyonları bulunan, yine ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki farklı plana sahip olan, grafik tasarım programlarıdır.

Logonuzu hayata geçirmek için eğer bu tür araçlardan yararlanacaksanız, söz konusu araçların nasıl kullanıldığı hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Hatta, bilgi sahibi olmak çoğu zaman yetersizdir. Bununla birlikte, deneyim sahibi olmak da gerekir. Zira, logo maker olarak adlandırılan bu araçlar ve programlar, kullanımı itibariyle uzmanlık ve profesyonellik gerektirir.

Logonuzun oluşturulması sürecinde tercih edebileceğiniz bir diğer yöntemse, logo özelinde grafik tasarım hizmeti almaktadır. Uzman ve deneyim sahibi bir adresten alacağınız grafik tasarım hizmeti, marka kimliğinizin dinamikleri ve talep – ihtiyaç dengeniz dikkate alınarak, hayalinizdeki logonun kusursuz bir biçimde somut gerçekliğe aktarılmasını sağlar.

Alışılagelmiş logo çözümleri yerine benzersiz, yenilikçi ve modern logo çözümleri için tarafımızla irtibat kurabilir; grafik tasarım uzmanlarımız marifetiyle somut gerçeğe aktarılacak eşsiz logolarımızdan yararlanabilirsiniz. Temsil gücü yüksek, zamana direnebilen, şık ve zarif logo çözümleri için davetlisiniz!

Son Rötuşlarla Logonuzu Tamamlayın

Logonuzun son haline ulaştıktan sonra, arzu ettiğiniz logo formunu eksiksiz bir şekilde elde edememiş olabilirsiniz. Bu olasılıkta, mevcut logonuz ile hedeflediğiniz form arasındaki farkları belirleyebilir; hedeflediğiniz forma ulaşmak için eksiklerinizi giderebilirsiniz. Bunun yanı sıra, logonuzu oluşturan ögelerde ufak değişiklikler yapabilir ve nihai forma ulaşabilirsiniz.

Unutmadan!

Artık, estetik kaygılarınıza ve beklentilerinize eksiksiz yanıt veren, titiz bir oluşturma sürecinden geçerek oluşturulmuş harika bir logoya sahipsiniz. Sürecin sonuna gelmiş olmakla birlikte, yine de belirli konulara değinmekte fayda var. Logo oluşturma süreci sonrasında ve kullanım sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalara dikkat çekelim:

  • Web site ve sosyal medya hesapları için PNG ve JPG formatlarını tercih etmek verimli sonuçlar sunar.
  • Her türlü basılı materyalde kaliteli görünüm için SVG veya PDF formatını tercih etmek isabetli olacaktır; zira, söz konusu formatlar esnek ölçeklenebilirlik yeteneğine sahiptir.
  • Logonuzu, markanızın pazarlamada kullandığı tüm araç ve ögelere yerleştirmeyi unutmayın.
  • Logonuzun zamana direnebilir nitelikte olması, belki de taşıyacağı en önemli niteliktir. Yalnızca “moda” olduğu için belirli formlara yönelmek, logonuzun etkileyiciliğine ve kalıcılığına olumsuz etki edeceği gibi, marka itibarınız açısından da faydalı sonuçlar vermeyecektir.
Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?