Google Ads'i kullanmaya başlamanıza yardımcı olmak için, 5500 TL harcadığınızda size ücretsiz reklam kredisi olarak 5500 TL de biz vereceğiz. Daha fazla bilgi al

Google Analytics 4 (GA4) Nedir? Nasıl Kurulur?

Google Analytics 4 (GA4) ilk kez 2020’de duyurulan ve kullanımı hızla artan ölçme değerlendirme aracıdır. Google tarafından kullanıma sunulan ürün; web sitelerin ve mobil uygulamamaların performansını, verimi ölçmek ve değerlendirmek amacıyla kullanıcılarına raporlama ve analiz sağlar. Google Analytics 4’ün Universal Analytics’in yeni bir sürümü olduğu yönünde yaygın ve fakat yanlış bir kanı mevcut. Zira, G4’ün sunduğu özellikler dikkate alındığında GA4’ü başlı başına farklı bir ürün olarak değerlendirmek gerek.

Google Analytics 4 (GA4) Nedir? Nasıl Kurulur

Ücretsiz kullanılabilen Google Analytics 4, Universal Analytics’e göre gizliliğe daha fazla önem vermekte. Ürünü ayrıcalıklı kılan bir başka özellik; analiz konusunda çok daha etkili çözümler sunması. GA4 görünümüne ilişkin ilk etapta göze çarpan bir başka değişiklikse, alışılagelmiş Analytics arayüz düzeninin belirli yönlerle dışına çıkmış olması. Çok genel bir tanımla GA4’ü ifade etmek gerekirse; gizliliği merkeze alan, yapay zeka destekli analiz ve içgörü üreten analiz aracıdır.

Google Analytics 4 nedir?

Google Analytics 4 (GA4); performans ölçme ve değerlendirmede kullanılan Universal Analytics aracına göre daha isabetli ve başarılı analiz, içgörü ve raporlama sunan yeni nesil ölçme – değerlendirme aracıdır. Web siteleri ve uygulamalara ilişkin kullanıcı davranışı ve pazar eğilimleri başta olmak üzere, özellikle e – ticaret siteleri için harika sonuçlar sunan GA4; kısa – orta – uzun vadeli pazarlama planları yaparken daha başarılı sonuçlar alınabilmesi için gereksinim duyulan veri ve istatistik bilgisi verir.

Google Analytics 4, web ve uygulama performansını tek bir yerde toplamak isteyen reklam verenler için oldukça ideal. Zira, önceki ölçme – değerlendirme araçlarında söz konusu raporlar farklı yerlerden alınmaktaydı. Bu durum, raporlara ulaşmada zaman kaybına ve karışıklığa yol açmaktaydı. Ancak, GA4 ürünü sayesinde bu problem ortadan kalmış oldu. Google Analytics 4 ile birlikte, artık web ve uygulama performansı tek bir yerde, zaman kaybetmeden ve kolaylıkla toplanabilmekte.

GA4’ün devrim niteliği taşıyan bir başka özelliği; iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş yapay zeka desteğiyle oluşturulan tahmine dayalı raporlama özelliğidir. Tahmine dayalı raporlama özelliği; müşteri kaybı olasılığı, dönüşüm olasılığı ve gelir tahmin hesabı gibi önemli istatistikleri sunar. Bu istatistikleri oluştururken yapay zekadan yararlanır. Söz konusu istatistikleri kullanan firma/marka/işletmeler çok daha başarılı planlamalar yaparak ticari kaygılarına yanıt verir nitelikte stratejiler geliştirebilir.

Google Analytics 4 kurulumu yapılır yapılmaz, kullanıcıların daha fazla gizlilik kontrolüne sahip olduğu göze çarpmakta. Daha fazla gizlilik kontrolünün sağlayabileceği pek çok fayda bulunmakla birlikte; özellikle hangi kullanıcılar hakkında veri toplandığı noktasında ayrıntılı kontrol ve reklam kampanyalarında kullanma imkanı tanır. Bu sayede, işletmelerin gizlilik politikalarına uymaları sağlanır. Google Analytics ile ilgili değinilmesi gereken bir başka önemli özellikse BiqQuery dışa aktarımıdır.

BigQuery dışa aktarımı, önceki mülklerde de kullanılabilir özellikler arasındaydı. Google Analytics 4’te de bu özellik ücretsiz sürümde dahi kullanılmaya devam etmekte. Yalnızca ücretli kullanıcılar değil; ücretsiz kullanıcılar da örneklenmemiş verileri BigQuery’ye aktarabilir, ayrıntılı raporlama ve özelleştirilmiş analize izin verebilir.

Google Analytics 4’ü Farklı Kılan Özellikler

Google Analytics 4, alternatifleriyle kıyaslandığında kolay ulaşılabilir ve pratik kullanılabilir olmasıyla rakiplerine fark atmakta. Özellikle e – ticaret siteleri için harika sonuçlar vaat ediyor. Söz gelimi; bir e – ticaret sitesinin zayıf yönlerinin tespit edilmesi ve eksikliklerin iyileştirilmesi noktasında sağladığı faydalar, Google Analytics 4’ü ayırıcı kılan bir başka önemli ve alternatifsiz özelliği. GA4 kullanan işletmelerin ve e – ticaret sitelerinin rakiplerine nispeten birkaç adım önde olacağı aşikar.

Web sitesini ziyaret eden kullanıcıları tüm detaylarıyla görmek, buna ilişkin istatistik veriye ulaşabilmek; web sitesindeki eksiklikleri gidermek ve gelişim kaydederek ticari başarısını artırmak isteyen kullanıcılar için son derece ideal bir araç olan GA4, herhangi bir ücret ödenmeksizin kullanılabilir olması dolayısıyla oldukça yoğun bir rağbet görmekte. Kullanıcılar, pazarlama başarılarına önemli ölçüde katkı sağlayacak GA4’ten ücretsiz yararlanabilmekte.

GA 4 aracını farklı kılan özellikler için sayfalarca içerik hazırlanabilir. Zira üründe; gerçekten oldukça kapsamlı, detaylı ve verimli ayrıntılara değinilmiş. Ziyaretçilerine daha iyi bir hizmet ve daha yüksek kullanıcı deneyimi sunmak isteyen web site sahipleri ve yöneticileri, Google Analytics 4 aracı sayesinde şu bilgilere ulaşabilir:

  • Ziyaretçilerin coğrafi konumu,
  • Uygulanan pazarlama kampanyalarının ne kadar beğenildiği,
  • Paylaşılan hangi içeriklerin ilgi gördüğü,
  • Sitede bulunan anlık ziyaretçi sayısı,
  • Ziyaretçilerin hangi platform üzerinden web siteye erişim sağladığı,
  • Siteyi ziyaret eden kullanıcıların potansiyel müşteriye dönüşüp dönüşmediği.

Google Analytics 4 (GA4) Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Google Analytics 4 hesabı oluşturmak isteyen kullanıcıların eğer mevcutta bir Google Analytics hesabı yoksa, ilk olarak Google Analytics hesabı edinmeleri gerekir. Yeni bir Analytics hesabı oluşturmak istediğiniz, Google varsayılan olarak GA4’ü yeni bir mülk olarak yapar. Aşağıda sıralanan adımları takip etmeniz halinde yeni bir Google Analytics 4(GA4) hesabı edinmiş olacaksınız:

  • İlk olarak Google | Mail hesabınıza giriş yapmalı ve ardından Google Analytics resmi adresine erişim sağlamalısınız.
  • Karşınıza mavi renk çerçeveye alınmış “Ölçüme Başla” seçeneği çıkar. Bu seçeneğe tıklayın ve devam edin.
  • Hesap kurulumu sekmesinde “Hesap Adı (Gerekli)” yazan yere hesap adınızı girin. Hesap adı olarak şirket adınızı kullanabilirsiniz.
  • Mülk oluşturma sekmesinde mülkünüze ait belirli bilgileri girmeniz gerekli. Bu aşamada girmeniz gereken bilgiler sırasıyla şu şekilde: “Özellik Adı”, “Raporlama Saat Dilimi”, “Para Birimi”.
  • Bu aşamada kritik bir seçim sizi bekliyor. Eğer, Google Analytics 4 mülkü ile birlikte Universal Analytics mülkü edinmek istiyorsanız, mülk oluşturma sekmesinin alt tarafında “Google Analytics 4 Gelişmiş Seçenekler” yazan yere tıklamanız gerek.
  • Ekrana gelen sayfanın sağ üst köşesinde bir buton göreceksiniz. Bu butonu açık hale getirin. Açık olduğunu anlamak için renginin maviye dönüp dönmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer buton rengi maviyse, açık konuma getirdiniz demektir. Ardından, aşağıda yer alan boşluğa web sitenizin URL’sini yazın. Yeni bir GA4 mülkü oluşturmak için ilk iki sıradaki seçeneği işaretleyin. Yalnızca eski Universal Analytics mülkü oluşturmak içinse altta bulunan “Yalnızca Universal Mülkü Oluştur” seçeneğini işaretleyin. Seçiminizi yaptıktan sonra “İleri” butonuna tıklayın.
  • Bu adımda işletmeniz hakkında sektör bilgisi, işletme boyutu, GA4 mülkünü işletmenizde nasıl kullanmayı düşündüğünüze ilişkin uygun seçeneği işaretleyin ve ardından “oluştur” butonuna tıklayın.
  • Bu adımda sizi “Google Analytics Hizmet Sözleşmesi Şartları” bekliyor olacak. GPDR’nin gerektirdiği şekilde veri işletme şartlarını kabul ediyorsanız “Kabul Ediyorum” seçeneğine tıklayarak devam edin.
  • Şartları kabul ettiğiniz takdirde, ekranın sağ üst köşesinde “Ölçüm Kimliği” seçeneğini göreceksiniz.
  • Google Analytics 4 (GA4) mülkü oluşturma sürecini başarıyla tamamladınız.

Universal Analytics’ten Google Analytics 4’ Geçiş Nasıl Yapılır?

Halihazırda Universal Analytics mülküne sahipseniz ve Google Analytics 4’e (GA4) geçmek istiyorsanız, sıralanan adımları takip etmeniz yeterli:

  • Google Analytics ekranınızın sol alt köşesinde “Yönetici” ikonuna tıklayın.
  • Yönetici butonuna tıkladıktan sonra Universal Analytics mülküne ait yönetici paneli ile karşılaşacaksınız. Mülk sütunun hemen altında yer alan “GA4 Kurulum Asistanı” seçeneğine tıklayın. Hemen belirtelim; hesap sütununun altında seçeceğiniz hesabın, mevcutta kullandığınız Universal Mülkü olması gerek. Bu aşamada eğer GA4 hesap mülkünüzü seçtiyseniz, bir üst adımda ifade edilen Kurulum Asistanı menüsü çıkmayacaktır.
  • Google Analytics 4 Mülk Oluşturma Asistanı ekranında yer alan “Başlayın” butonuna tıklayın.
  • Başlayın butonuna tıkladığınız anda mülk oluşturma ekranı ile karşılaşacaksınız. Bu aşamada “Mülk Oluştur” seçeneği ile ilerleyin.
  • Mülk kimliği ile bağlı mülk mesajını görebileceğiniz bir ekranla karşılaşacaksınız. Bu ekranda bulunan “GA4 Mülkünüze Göz Atın” seçeneği ile devam edin. Bu seçeneğin ardından “Kurulum Yardımcısı” ekranına ulaşacaksınız. Bu noktada “Veri Akışları” ekranına erişim sağlamak için “Etiket Yükleme” sağ tarafında bulunan ok simgesine tıklayın.
  • Ok simgesine tıkladığınızda “Veri Akışları” ekranı ile karşılaşacaksınız.
  • GA4 web akışı ayrıntıları ekranına ulaştıktan sonra, GA4 mülkü için ölçüm kimliğiniz sağ üst köşede yer alacaktır. Bu noktada artık Universal Analytics mülkünüzü GA4 mülküne yükseltmiş durumdasınız.

Google Analytics 4’ün Sağladığı Avantajlar ve Kolaylıklar

Google Analytics 4’te kullanıcıları şaşırtan ve deneyimlerini artıran birçok önemli veri bulunmakta. Bu veriler arasında ilk olarak “olay tabanlı izleme” göze çarpmakta. Olay tabanlı izleme sayesinde web sitesi sahipleri ve yöneticileri, web sitelerinde bulunan parametrelerin verilerini detaylı ve kapsamlı bir şekilde görme imkanına sahip. Bir başka ayırıcı özellikse; tahmine dayalı raporlama özelliği. Tahmine dayalı raporlar, iyileştirilmiş yapay zeka desteğinden yararlanmakta.

E – ticaret siteleri müşteri/tüketici kaybetme olasılığını, dönüşüm oranını ve gelir tahminini, yapay zeka destekli tahmine dayalı raporlar sayesinde görüntüleyebilir. GA4 mülkü sayesinde yararlanılan bu özellik, e – ticaret sitelerinin özellikle ticari planlamalarında daha başarılı sonuçlar elde edebilmeleri adına oldukça verimli ve kritik bilgiler sağlar. Google Analytics 4 kullanıcılarının çok sevdiği bir başka özellikse birleşik uygulama + web görünümü olarak dikkat çekmekte.

Birleşik uygulama + web görünümü özelliğinin kullanıcılara sağladığı en büyük kolaylık, pratik kullanım ve zaman tasarrufudur. GA4 mülkü öncesinde site sahiplerinin raporlara ulaşma süreci karmaşık ve zaman alıcıydı. Ancak, GA4 ile beraber sunulan birleşik uygulama + web görünümü özelliği sayesinde raporlara ulaşmak çok daha pratik ulaşılabilir ve kısa zamanda tamamlanabilir durumda. Bu ürüne dair altı çizilmesi gereken bir başka özellikse, tanımlama verileri ve çerezler olmadan çalışabilir olmasıdır.

GA4’ün çerezler ve tanımlama verileri olmadan çalışabilir olması; kullanıcı gizliliğin çok daha kolay ve üst seviyede sağlanmasına olanak tanımakta. Web site sahipleri ve yöneticileri, bu strateji ile birlikte web sitelerini ziyaret eden kullanıcıların ileride gerçekleştireceği bazı davranışları ve hareketleri öngörme imkanı elde etmekte. Öne çıkan bu özellikler dikkate alındığında; Google Analytics 4 mülkünün kurumsal ve e -ticaret siteleri için ne denli önemli avantajlar sağladığı aşikar.

G Google Analytics 4 mülkü kullanarak üründen alınabilecek başlıca raporlar; kitler raporları, edinme raporları, gerçek zamanlı raporlar, davranış raporları ve dönüşüm raporları olarak öne çıkmakta. A 4 mülkünü kullanmak; bir e – ticaret sitesi veya kurumsal web siteler için sektörde başarı elde etmek, rakiplerine kıyasla birçok noktada daha erken aksiyon alarak avantaj elde etmek ve ezici rekabet ortamında ayakta kalarak ticari geleceğe ilişkin isabetli stratejiler geliştirmek adına son derece önemli.

Tüm bu özelliklerden dikkate alındığında; dijital itibarını, kurumsal prestijini ve hedef kitlesi ile etkileşimini artırmak isteyen işletme/firma/markaların GA 4 mülkü kullanmasında çok büyük fayda olacağı aşikar.

Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?