Belirli bir problemin çözümü veya belirli bir amaca ulaşılması amacıyla tasarlanan yönteme “algoritma” adı verilir. Google algoritması ise Google’ın, Google kullanıcıları tarafından yapılan arama sorgularına karşılık en alakalı sonuçların gösterilmesi ve yine alaka hiyerarşisi içerisinde sıralanmasını sağlarken benimsediği prosedürdür. Google’ın tek bir algoritması yoktur; sayfa kalitesi, alaka düzeyi, kullanılabilirlik vb. açılardan web sitelerini değerlendirdiği birkaç farklı algoritması vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
Google, yalnızca içerik araştırması için değil; aynı zamanda ürün veya hizmet araştırması için de kullanılmaktadır. Hemen hemen herkes, ihtiyacı olan ürünü veya hizmeti tedarik edebilmek için arama motorlarına başvurur. Kullanıcıların yaptığı aramalar sonucunda sıralanan web siteleri, Google algoritması adı verilen bir dizi kriterden geçerek hiyerarşik şekilde sıralanır. Bu eliminasyonun ve sıralamanın temel amacı, kullanıcı tarafından araştırılan konu ile en alakalı sonucun eşleştirilmesi ve kullanıcı deneyiminin artırılmasıdır.
Google, kullanıma sunulduğu ilk dönemlerde – kullanıcı sayısı azlığı sebebiyle – yıllık 10 – 20 güncellemede bulunmaktaydı. Ancak, artan kullanıcı sayısı nedeniyle ihtiyacı karşılamak için güncelleme sayısında artışa gitti ve bugün yılda bini aşkın güncelleme yapar duruma geldi. Bu güncellemelerde şeffaf bir yaklaşım benimseyen Google, web sitelerin güncellemelere karşı reaksiyon alabilmeleri adına güncelleme notlarını açıkça paylaşmakta.
Google algoritma mekanizmasını ve asıl amacını anlayabilmek ve açıkça anlatabilmek için temele inelim. Dünyanın en popüler arama motoru olan Google, geliştirme ve iyileştirme adına yaptığı çalışmaların tamamında kullanıcı deneyimini hedef almaktadır. Kullanıcı deneyiminin merkezinde ise sorgu – sonuç başarısını maksimize etmek vardır. Yani, Google kullanıcıları tarafından sorgulanan bir konu hakkında en alakalı sonucun çıkarılması ve kullanıcının gereksinim duyduğu içeriği elde etmesi hedeflenir.
Google, söz konusu hedefi doğrultusunda algoritmalardan yararlanarak sorgu – sonuç dengesini sağlamayı amaçlar. Herhangi bir konuda Google üzerinden yaptığınız bir sorgulama sonucunda, Google sonuç sayfasında sıralanan içerikler arasında belirli bir sınıflandırma yapılarak sorgunuzla en alakalı içerikle buluşmanız sağlanır. Bu süreçte yapılan sınıflandırma ise algoritmalar üzerinden ilerler. Bu nedenle, Google algoritma yapısını bilmek, algoritmalardan haberdar olmak, güncel algoritmalarla ilgili notları takip ederek web site optimizasyonunda bu hususları gözetmek son derece önemlidir.
Google vb. arama motorları yardımıyla herhangi bir sorgulama yaptığınızda karşınıza birçok web sitesi çıkar. Peki, bu web siteleri hangi kriterlere göre sıralanır, hiç düşündünüz mü? Web siteleri sıralanırken gözetilen kriterler, Google tarafından geliştirilen algoritmalarla belirlenir. Google algoritmalarında “başarılı” olarak kabul edilen web siteleri, sorguladığınız konu ile alaka düzeylerine göre hiyerarşik bir şekilde sıralanır. Bu sıralamayı belirleyen temel faktör ise Google algoritmasıdır.
Google, kullanıcı deneyimini artırmak amacıyla birçok algoritmayı birlikte kullanarak mümkün olan en iyi sonuçları listeler. Bu nedenle, Google algoritmalarına uygun içerikler üreten ve sorgulanan konuyla en alakalı içeriğe sahip olan web sitleri, Google sonuç sayfalarında (SERP) üst sıralarda konumlanarak daha fazla ziyaretçi kazanır. Google algoritmalarını bilmek, nasıl çalıştığı hakkında fikir sahibi olmak, mevcut web sitenizi buna göre optimize ederek daha verimli sonuçlar elde etmenize yardımcı olur.
Google algoritmasında yapılan değişikliklerden ve güncellemelerden haberdar olmak içinse Google’ın Twitter hesabını takip edebilirsiniz. Google, algoritma güncellemeleri hakkında her hafta genellikle 10 – 15 arası paylaşım yaparak kullanıcılarını bilgilendirmekte. Özellikle belirtmekte fayda var ki, yalnızca Google algoritmalarını takip etmek, web sitenizin trafiğini artırmak için yeterli bir strateji değildir. Algoritmaları takip etmek ve web sitenizi buna göre optimize etmenin yanı sıra pek çok açıdan SEO katkısı sağlamalısınız.
Web sitenizin trafiği, özellikle e – ticaret sitesi gibi doğrudan tüketicilerle etkileşim kurulan bir web sitesine sahipseniz son derece önemlidir. Trafik artırma çalışmaları için Google algoritmasına göre optimizasyonlar, SEO ve SEM çalışmalar, marketing stratejileri vb. birçok yaklaşımı içinde barındıran, kapsamlı ve çok yönlü bir prosedür gerekir. Bu bakımdan, web site trafiğinin artırılması amacıyla profesyonellerden yardım almak en doğru yaklaşım olacaktır.
Google algoritması nasıl çalışır? sorusuna, her zaman için geçerliliğini koruyan net bir yanıt vermek mümkün değildir; zira Google, değişen kullanıcı davranışlarına göre algoritma kriterlerinde zaman zaman güncellemeye gider. Fakat, güncellemelere rağmen uzun süredir Google tarafından terk edilmeyen bazı davranışlardan söz etmek mümkündür. Değişmeyen bu algoritma davranışlarını, aşağıda sıralandığı üzere beş başlık altında ifade etmek mümkün:
Web site optimizasyonunda Google algoritmalarına dikkat ederek güncellemeler yapmak, web site trafiğinin artmasına önemli ölçüde katkı sağlamakla birlikte, yalnızca algoritma temelli bir yaklaşımla web site çalışmaları yapmak yeterli değildir. Web site erişilebilirliğini ve dolayısıyla trafik hacmini artırmak için çok yönlü ve kapsamlı bir çalışma yapılmalıdır. Bu çalışma için uzman yardımına başvurmak, en doğru ve sağlıklı olan yaklaşımdır.
Web sitenizin trafik değerlerini, hedeflediğiniz hacme ulaştırmak adına tarafımızla irtibat kurabilir; Google algoritmasını referans alan arama motoru optimizasyonu ve sosyal medya pazarlaması çalışmaları başta olmak üzere, web site trafiğinize katkı sağlayacak hizmet kalemlerimizin tamamından yararlanabilirsiniz. Dijital teknolojiler ve internet siteleri üzerinde uzmanlık düzeyinde bilgi, birikim ve deneyim sahibi personelimizle yenilikçi çözümler sunmaktayız.