Google Ads'i kullanmaya başlamanıza yardımcı olmak için, 5500 TL harcadığınızda size ücretsiz reklam kredisi olarak 5500 TL de biz vereceğiz. Daha fazla bilgi al

Hosting Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgisayar ve internet terminolojisinde yer alan birçok terim ve kavram merak konusu. Hosting de araştırılan, ne olduğu ve ne işe yaradığı merak edilen kavramlardan biri. Hosting (Barındırma); bir web sitesinde yayınlanmak istenen içeriklerin (sayfa, görsel, doküman vb.) internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır. Web hosting firmaları, farklı özelliklere ve fiyatlandırmaya sahip hosting paketleriyle barındırma hizmeti gereksinimine yanıt verir.

Hosting Nedir, Ne İşe Yarar

Web siteleri, internette site yayınlamak üzere özel olarak geliştirilen ve üretilen, çok sayıda internet kullanıcısına eş zamanlı ve çok yönlü hizmet verebilen bir bilgisayara (sunucu) gereksinim duyar. Bilgisayar (sunucu – web server), web siteye ilişkin dosyaları saklar ve kullanıcıların erişimine sunar. İnternet sitesine ait dosyaların ve verilerin saklanması ve yayınlanması ise barındırma olarak adlandırılır. Barındırma hizmeti veren, web hosting sektöründe faaliyet gösteren firmalar;

  • Hosting Depolama Alanı
  • Sunucu Donanımı (CPU, Hard Disk, RAID)
  • Sunucu İşletim Sistemi (Windows, Linux, Unix, Redhat, Centos, FreeBSD)
  • Bant Genişliği Giriş ve Çıkış Trafiği
  • Veri Tabanı Desteği (MySQL, MSSQL, Access vd.)
  • Admin Paneli (Plesk, cPanel, Direct Admin, Entrenix vd.)
  • SSL Desteği Güvenlik Sertifikası (VeriSign, Thawte, Comodo vd.)
  • Server Side Scripts (ASP.NET, ASP, PHP vd.)

Sıralanan özelliklerde farklı paketlerler hizmet verir. İşbu özellikler, hosting ücretlendirmesine de doğrudan etki eder.

Hosting Ne Amaçla Kullanılır?

Bir web sitesi oluşturmak, ciddi bir hazırlık ve birçok işlem gerektirir; ancak, işe ilk olarak bir domain (alan adı) ve hosting (barındırma) hizmeti alarak başlanır. Zira, bir web sitesinin çalışmasını sağlayan ve yayınlanarak ziyaretçilere sunulan bilumum veri, hosting sayesinde barındırılır. Dolayısıyla, bir web sitesine ilişkin tüm unsurların sağlıklı bir şekilde barındırılması ve saklanması için hosting (barındırma) hizmetinden yararlanmak icap eder.

Hosting; web sitesi ögelerinin gerektiği gibi saklanmasıdır.

Esasında “Hosting ne amaçla kullanılır?” sorusunu biraz daha ayrıntılı yanıtlamak gerekirse; bir web sitesinde yayınlanması istenen dosyaların tamamının, ilgili web sitesine özel olarak, internete oldukça hızlı bir bağlantı kurabilme yeteneğine sahip olan ve çok sayıda kullanıcıya eş zamanlı hizmet verebilen sunucudur, şeklinde açıklayabiliriz. Bu bağlamda, web sitesinin süreklilik arz edecek şekilde yayınlanması ve yine daima erişilebilir olması için hosting’e gereklilik duyulacağı açıktır.

Hosting’e gereklilik duyulmasının temel sebebi, bireysel bilgisayarlar ve bağlantılar yardımıyla web sitesini daima erişilebilir kılmanın çok ciddi maliyet gerektiriyor olmasıdır. Zira, ne kadar güçlü bir internet bağlantısına ve sunucuya sahip olunursa olunsun, bireysel çözümlerle uzun vadede başarılı sonuçlar elde etmek mümkün değildir. Bu sorun, hosting hizmeti sunan sağlayıcı firmalar sayesinde çözülür. Hosting hizmeti almak, gerek performans gerekse maliyet açısından en doğru yaklaşım olacaktır.

Hosting Türleri Nelerdir?

Hosting, kullanıcılara sağladığı olanaklar ve özellikler itibariyle kendi içinde birçok alt türe ayrılır. Başlıca hosting türlerini ayrı ayrı incelemek yararlı olacaktır:

Cloud Hosting

Yoğunluğun dengelenmesi ve çalışma süresinin artırılması amacıyla birden fazla farklı sunucunun kullanılması esasına dayanır. Cloud hosting, web sitesinin bir tek sunucudan yararlanması yerine, birbirleriyle bağlantılı birden çok sunucudan yararlanması prensibini benimser. Sunuculardan birinde yaşanan sorun, bağlantılı bir başka sunucunun devreye girmesi sayesinde web sitenin çalışmasını kesintiye uğratmaz.

Shared Hosting | Paylaşımlı Hosting

Shared (paylaşımlı hosting); bir tek sunucu üzerinde, sunucunun fiziksel gücü ve bant genişliği oranında hosting bulunabilmesine olanak tanır.

WordPress Hosting

WordPress hostings; WordPress sitelere özgü geliştirilen hosting türüdür. WordPress altyapısı kullanan web sitelerin performans, güvenlik ve SEO açısından gereksinimlerine en iyi şekilde yanıt verebilmek adına optimize edilmiştir.

Dedicated Hosting | Paylaşımsız Hosting

Yalnızca bir müşteri için ayrılmış bir sunucunun mevcut olduğu dedicated (paylaşımsız) hosting, kiralık sunucu olarak da bilinen ve ciddi bir maliyet gerektiren sunucu türüdür.

E – Ticaret Hosting

Adından da anlaşılacağı üzere, doğrudan e – ticaret web siteleri için geliştirilmiş hosting türüdür.

Mail Hosting

E – posta hesaplarının depolanmasına yönelik geliştirilmiş hosting türü olan mail hosting, özellikle kurumsal oluşumlar tarafından kullanılır.

Reseller Hosting | Bayi Tipi Hosting

Reseller hosting; kullanıcının mevcut depolama alanını ve bant genişliği kullanarak çok sayıda web sitesi barındırmasına, hosting pazarlaması yapmasına imkan sunan hosting türüdür.

Hosting Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hosting hizmetinden beklenen yarar, mevcut ihtiyaçlara eksiksiz yanıt verebilecek hosting seçimiyle elde edilir. Sağlıklı, verimli ve sürdürülebilir bir hosting hizmeti için dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar şunlardır:

  • Hız

Hosting hizmeti için başvurulacak firmanın kullandığı sunucu, web sitesinin tarayıcı yüklenme süresine doğrudan etki eder. Web site hızını önceleyen ve önemli bulan kullanıcılar, web sitelerini barındırdıkları sunucuların hızlı olmasına dikkat etmelidir.

  • Güvenlik

Sıkı bir güvenlik prosedürü ve yüksek güvenlik standardı, güvenlik yönünden herhangi bir sorun yaşamamak adına önemlidir.

  • Teknik Destek

Herhangi bir hizmetin kusursuz olması, hizmet süresinde hiçbir problem yaşanmaması değil; yaşanan problemler karşısında etkili ve hızlı çözümler üretiliyor olmasına bağlıdır. Hosting hizmetinde de pekala çeşitli sorunlar yaşanabilir. Mühim olan, karşılaşılan sorunların ivedilikle ele alınması ve kalıcı çözüm yolları sunulmasıdır. Bu bağlamda, sağlıklı bir barındırma hizmeti almak isteyen kullanıcıların “teknik destek” açısından değerlendirme yapması, sağlayıcı firmaların teknik destek işlevini kıyaslaması ve en ideal sağlayıcı tercih etmesi en doğru yaklaşım olacaktır.

  • Konum

Hosting lokasyunu ile kullanıcı konumu arasındaki mesafe ne kadar yakın olursa web sitesinin verimi o oranda yüksek olacaktır.

  • Kontrol Paneli

Kontrol panellerinin sağladığı avantajları, özellikleri; pratik kullanım ve işlevsellik açısından karşılaştırarak karar vermek, konforlu bir deneyim yaşamak adına önemlidir.

  • Yedekleme

Yedekleme, veri kaybının önlenmesi adına son derece kritiktir.

  • Band Genişliği

En kısa tabirle, saniyede aktarılan azami veri sayısını ifade eder.

  • Disk Alanı

Hosting alınacak web sitesinde özellikle boyutlu dosyalar yayınlanacaksa, yüksek bir disk alanına sunan hosting hizmetinden yararlanmak icap eder.

Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?