Google Ads'i kullanmaya başlamanıza yardımcı olmak için, 5500 TL harcadığınızda size ücretsiz reklam kredisi olarak 5500 TL de biz vereceğiz. Daha fazla bilgi al

Screaming Frog Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Web sitesi sahipleri/yöneticileri için nihai hedef, trafik hacmini artırmaktır. Trafik hacmini artırmak amacıyla başvurulabilecek pek çok yol ve yöntem mevcut olmakla birlikte, bunlar içerisinde en etkili ve başarılı sonuçlar veren yöntem SEO çalışmasıdır. SEO; İlgili web sitenin, arama motoru sonuç sayfasında üst sıralarda konum elde etmesi amacıyla uygulanan çalışmaların tamamıdır. SEO, çok yönlü ve kapsamlı bir süreci ifade eder. Bu süreçte pek çok araçtan, yazılımdan ve programdan yararlanılır.

Screaming Frog Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Screaming Frog; SEO çalışmalarında yararlanılan ve hemen hemen her SEO uzmanı tarafından kullanılan, tarama (crawling) aracıdır. Screaming Frog sayesinde bir web sitenin tamamen taranması mümkündür. Tarama sonucunda web siteye ilişkin hataların, eksik yönlerin ve geliştirilmesi gereken alanların tespit edilebilmesine olanak tanıyan Screaming Frog, ücretlendirme açısındansa opsiyoneldir. Premium seçeneği ile ücretli kullanılabilen araç, ücretsiz de kullanılabilir.

Screaming Frog SEO Spider Website Crawler Nedir?

Screaming Frog SEO Spider, Dan Sharp’ın 2010 yılında kurduğu Screaming Frog şirketi tarafından geliştirilmiş SEO tarama aracıdır. Tam adı “Screaming Frog SEO Spider Website Crawler” olan araç, pratikte “Screaming Frog” ismiyle özdeşleşmiştir. Bu bakımdan, biz de içeriğimizde screaming frog ismini kullanacağız. Screaming Frog’un, premium ve ücretsiz olmak üzere iki farklı planlamayla sunulduğunu belirtmiştik. Ücretsiz plan kullanılarak – sınırlı sayıda olmak kaydıyla – URL taranabilir.

Screaming Frog’tan eksiksiz yararlanmak, aracın sunduğu tüm özellikleri kullanabilmek içinse ücretli plan olan “premium” planını seçmek gerekir. Premium plan sayesinde sınırsız sayıda URL tarama yapılabilir. OnCrawl, DeepCrawl, JetOctopus gibi bulut tabanlı alternatiflerinin aksine, Java tabanlı bir yazılımdır. Dolayısıyla, Screaming Frog’u PC’nize program şeklinde yükleyebilir ve kullanabilirsiniz. Bugün itibariyle yüz bini aşan indirme sayısına sahip olan Screaming Frog, SEO sektörünün popüler araçlarından biridir.

Screaming Frog İndirme ve Kurulumu

Screaming Frog yazılımını indirmek ve kurmak için https://www.screamingfrog.co.uk/ adresini ziyaret etmelisiniz. Ardından, download sekmesi üzerinden indirebilirsiniz. Kullandığınız cihaz ile uyumlu versiyonu (Windows, Mac, Ubuntu) seçmeli ve download etmelisiniz. Kurulum dosyasını indirdikten sonra dosyaya çift tıklayarak açmalı, kurulum adımlarını takip ederek devam etmelisiniz. Kurulum, bilgisayarınızın sistemsel özelliklerine göre değişmekle birlikte, birkaç dakika içinde tamamlanır.

Kurulum sürecinin tamamlanmasıyla kullanılabilir duruma gelen Screaming Frog’u çalıştırabilirsiniz. Yazılımı ilk kez çalıştırdığınızda lisans uyarısı ile karşılaşacaksınız. Eğer lisansınız yoksa, Screaming Frog üzerinden maksimum 500 URL tarama işlemi yapabilirsiniz. Yazılımın tüm özelliklerinden yararlanmak için lisans sahibi olmanız gerekli. Ücretsiz sürüm yerine lisans satın alarak tüm özellikleri kullanmak istiyorsanız https://www.screamingfrog.co.uk/ adresi üzerinden lisans satın almanız gerekli.

Screaming Frog lisansı edindikten sonra, PC’nize kurduğunuz Screaming Frog yazılımını açmalı ve üst menüde yer alan “Licence” sekmesi üzerinden “Enter Licence” bölümünü açmalısınız. Ardından, satın aldığınız lisans bilgileri ile etkinleştirme işlemi yapabilirsiniz. Etkinleştirme için “Username” ve “Licence Key” gibi bilgileri yazmalı ve “OK” butonuna tıklayarak devam etmelisiniz. Lisans etkinleştirme işleminin ardından Screaming Frog yazılımını kapatıp yeniden başlatarak lisanslı versiyonu kullanabilirsiniz.

Screaming Frog Kullanım Rehberi | Genel Ayarları

Screaming Frog yazılımını açtıktan sonra, yazılımın üst menüsünde yer alan “Configuration” sekmesinde, System başlığı altında genel ayarlar bulunur. Genel ayarlar bölümü altında Memory Allocation, Storage Mode, Proxy, Embedded Browser ve Language seçenekleri yer alır. Söz konusu seçenekler üzerinden çeşitli ayarlamalar yapabilir, Screaming Frog yazılımının çalışma düzenini özelleştirebilirsiniz. Şimdi, Screaming Frog ayarlarını yakın bir perspektifle inceleyelim.

Memory Allocation

Screaming frog, Java yardımıyla bellek kullanımını düzenler. Başlangıçta varsayılan ayarları olarak 32 bit için 1GB, 64 bit içinse 2GB belirlenmiştir. RAM miktarına ilişkin bir düzenlemede bulunarak özelleştirme yapabilirsiniz. RAM miktarını artırmanız ise daha fazla sayıda URL taramanıza olanak tanır. Taranması gereken çok sayıda URL’ye sahip internet siteleri için RAM miktarını artırmak, tarama süresinin de kısalacağını dikkate aldığınız takdirde doğru bir yaklaşım olacaktır.

Storage Mode

Tarama verilerinin depolanması ve işlemede kullanılacak kaynağın belirlenmesi, storage mode üzerinden gerçekleştirilir. Storage mode üzerinde memory storage ve database storage olmak üzere iki farklı seçenek mevcuttur. Verilerin depolanması için RAM seçileceği zaman memory storage, HDD/SSD seçileceği zamansa database storage tercih edilmelidir.

Memory Storage

Storage Mode üzerinden Memory Storage seçeneğinin tercih edilmesi halinde, Screaming Frog taraması sonucunda elde edilen verilerin depolanması ve işlenmesi RAM üzerinden gerçekleştirilir. Screaming Frog’un varsayılan tercihi, veri depolama ve işleme için RAM kullanılması yönündedir. RAM kullanımı, özellikle hız ve esneklik açısından avantajlıdır. Memory Storage, URL sayısının beş yüz binden az olduğu internet sitelerinin taranmasında tavsiye edilen seçenektir.

Database Storage

Storage Mode üzerinden Database Storage seçeneğinin tercih edilmesi halinde, Screaming Frog taraması sonucunda elde edilen verilerin depolanması ve işlemesi HDD/SSD üzerinden gerçekleştirilir. Yüksek hızlı SSD kullanıcıları için tavsiye edilir. Çok sayıda URL’ye sahip olan internet sitelerinin taranması için Database Storage seçeneğinin kullanılması yararlı olacaktır.

Proxy

Proxy seçeneği, Screaming Frog taramalarında Proxy kullanmak isteyen kişiler içindir. Proxy kullanımı ile ilgili bazı önemli noktalara değinmekte fayda var. Yalnızca bir Proxy sunucusu kullanabileceğinizi ve Proxy üzerinden yaptığınız düzenlemelerin aktif olabilmesi için Screaming Frog’u kapatıp tekrar başlatmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Language

Language, Screaming Frog’un kullanım dilini belirleyebileceğiniz alandır. Uygulamanın şu an için Türkçe dil desteği mevcut olmamakla birlikte, Almanca, İngilizce (UK), Fransızca, İspanyolca ve İtalyanca dil desteği vardır.

Screaming Frog Modları

Screaming Frog; Spider, List, SERP ve Compare olmak üzere dört farklı tarama moduna sahiptir. Araç içinde kullanılabilecek bu modların her birinin farklı özellikleri ve işlevleri vardır. Söz konusu modların ne işe yaradıklarını daha yakından inceleyelim.

Spider

Spider, ilgili internet sitesine ait URL’lerin tamamını keşfeder ve tarama işlemi yapar. Spider modunu seçmeniz ve URL alanına herhangi bir internet sitesini yazmanız halinde, yazdığınız internet sitesinin tüm URL’leri keşfedilerek URL tarama sırasına eklenir. Bu işlemler, Screaming Frog botları yardımıyla gerçekleştirilir. Spider modunda yapılan tarama işlemi, URL’lerin tamamının keşfedilerek taranmasıyla birlikte sona erer.

List

List, Screaming Frog’un taramasını istediğiniz URL’leri tek tek belirlediğiniz ve manuel olarak eklediğiniz tarama modudur. List modu yardımıyla yapılacak taramada yalnızca eklediğiniz URL’ler üzerinde işlem yapılır. Taranması için eklediğiniz URL listesi dışında herhangi bir URL’nin taranması mümkün değildir. Bir internet sitesinin yalnızca bir bölümüne ilişkin URL’lerin taranması gerektiğinde List modu kullanımı önerilir.

SERP

SERP, internet sitenize ait URL’lerin description ve title metinlerinin Google arama sonuçlarında nasıl göründüğü hakkında bilgi elde edebileceğiniz moddur. SERP ön izlemelerine ulaşarak, URL’lerinizin title ve description metinlerinin Google arama sonuçlarında karakter sayısı ya da piksel genişliği açısından optimum uzunlukta olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. SERP, URL’ler hakkında ön izleme sunan, tarama işlevi bulunmayan bir moddur.

Compare

Compare, karşılaştırma modudur. Bu mod sayesinde, güncel tarama dosyanız ile geçmiş tarama dosyalarınızın karşılaştırmasını yapabilirsiniz. Geçmiş taramanızda keşfedilen hataların, güncel taramanızdaki durumunu gözlemleyebilirsiniz. Tarama dosyalarınız arasındaki farkları görüntülemek içinse Change Detection sekmesini kullanabilirsiniz.

Screaming Frog Menüleri

File

Dosya menüsüdür. File menüsü üzerinden yeni bir tarama başlatabilir, geçmiş taramaları görüntüleyebilir, son taramaya dosyasına ulaşabilir veya mevcut taramayı kaydedebilirsiniz.

Mode

Dört farklı mod arasından tercih yapabilmenize olanak tanır.

Configuration

Gelişmiş ayarlara ulaşabilirsiniz. Configuration üzerinden, tarama yapmadan önce özelleştirme yapabilirsiniz

Bulk Export

Ana sekmeler ve alt sekmelerde oluşan verilerin birleştirilerek tek bir dosya üzerinden dışa aktarılmasını sağlar.

Reports

Tarama raporlarının dışa aktarılmasını sağlar.

Sitemas

Sitemaps ayarlarında düzenleme yapmanızı mümkün kılar.

Visulations

Tarama sonrası elde edilen verilerin görselleştirilmesine ilişkin çeşitli opsiyonlar sunar.

Crawl Analysis

Tarama analizi yapmanızı sağlar.

Licence

Lisans satın alabileceğiniz, etkinleştirebileceğiniz alandır.

Help

Screaming Frog destek personeli ile iletişim kurmanıza yardımcı olur.

Screaming Frog Nasıl Kullanılır?

Screaming Frog’u kullanmak için, ilk olarak uygulamayı açın ve en üst kısımda yer alan Enter URL to Spider sekmesine internet sitenizin URL’sini yazın. Ardından, Start butonuna tıklayın ve taramayı başlatın. Start butonuna tıklamanız halinde, ilgili alana yazdığınız internet sitesine ait URL’lerin tamamı ziyaret edilerek tarama işlemi başlayacaktır. Scraming Frog arayüzünün sağ üst köşesinde yeşil bir bar mevcuttur. Yeşil bar üzerinden, tarama sürecinin ne durumda olduğunu kontrol edebilirsiniz.

Tarama süresi, tarama hızı ile doğrudan ilişkilidir. Tarama hızı ise taranan internet sitesinin toplam URL sayısına, PC ve sunucu performansına bağlıdır. Mevcut tarama esnasında, arayüzün alt kısmında yer alan Average ve Current bölümleri üzerinden saniye başına taranan URL sayısına ulaşabilir, güncel tarama hızı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Taramanızı optimize etmek ve detaylandırmak içinse Configuration sekmesi üzerinden özelleştirme yapabilirsiniz.

 

Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?