Google Ads'i kullanmaya başlamanıza yardımcı olmak için, 5500 TL harcadığınızda size ücretsiz reklam kredisi olarak 5500 TL de biz vereceğiz. Daha fazla bilgi al

Arama Niyeti ( Search İntent) Nedir?

Araştırma yapan birinin arama motoru üzerindeki sorgulamasının arkasında yatan neden arama niyeti (Search İntent) ismi verilmektedir. Kişinin bu sorgulamayı neden yaptığının cevabı olan arama niyeti, araştırmacının bu sorgulamadan hangi yanıtları almayı hedeflediği ile doğru orantılıdır.

Arama Niyeti ( Search İntent) Nedir

Kullanıcıların arama motorunda görmek istedikleri sonucu en doğru şekilde anlamak ve bu sonuçla ilgili en ilgili cevabı veren web sitesi sıralamasında üstlerde yer almak için arama niyeti analizi ön plana çıkmaktadır. Arama niyeti kavramını en sağlıklı şekilde kavrayarak çalışmalarını sürdüren siteler, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu cevabı en ideal şekilde sundukları için arama sorgularında en üstlerde yer almaya hak kazanırlar. Kullanıcı deneyimine özen göstererek en hızlı içerik optimizasyonunu sağlayarak rekabet analizlerinde site olarak fark yaratmak mümkündür.

Arama Niyeti (Search İntent) Türleri

Arama motorunda kullanıcıların araştırmalarını yaparken arama niyeti türleri kendi içerisinde 4 gruptan oluşmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Bilgi Edinme (İnformational)

Bilgilendirme, bu gruba dâhil olan arama sorgularında kullanıcıların arama yapmış olduğu konu ile alakalı en bilgilendirici ve nitelikli cevabı veren site sonuçlarının yer almasını ister. Bilgi edinmek isteyen araştırmacılar bu noktada tek kelimelik basit bir cevaba sahip sorular sorabildiği gibi uzun ve okuması zaman alan sayfalarca makale yazılması mümkün olan daha detaylı cevapların verilebileceği sorularda sorabilir.

Bir kullanıcının bilgi sahibi olmak için yaptığı arama sorgularının her birinde Nasıl yapılır? Nedir? Gibi soru kalıplarına yer verildiğini ifade etmek doğru değildir.  Soru sorulurken standart olan nasıl yapılır? Nedir? Gibi bilgi edinmek için yapılan aramalarda, cevap alınmak amaçlı sorulan ifadeler yer almakla beraber araştırmacı genellikle standart olan soru kalıplarını kullanmayı tercih etmeyecektir. Örnek vermek gerekirse bir kullanıcı Arama niyeti nedir? Diye bir sorgulama gerçekleştirdiğinde bu noktada almak istediği en net cevap arama niyetinin ne olduğu, nasıl yapıldığı ya da türlerinin neler olduğunu öğrenmek hedeflenir. Kullanıcı deneyimini iyileştirmek için bu noktada ilgili web sitelerinin siteye giriş yapmasına gerek kalmadan kullanıcıya aradığı cevabı vermektir. Bu sayede organik trafik elde etmek çok daha kolay hale gelecektir.

Web Sitesi (Navigational)

Web sitesinde sadece gezinme odaklı arama sorgulaması gerçekleştiren kullanıcılar aslında cevabını bildiği sorulara daha net ve hedefe yönelik aramalar gerçekleştirerek sonuç odaklı arama yaparlar. Genel olarak bu tür aramaların yapılmasındaki esas sebep kullanıcının hedeflemiş olduğu sitenin URL adresini hatırlamaması ya da arama motoruna bu adresi tek tek yazarak vakit kaybetmek istememesinden kaynaklıdır. Gezinirken marka ismi sorgularına çok fazla yer verdirildiğinden, bu arama sorgularının sonuçlanması diğerlerine göre çok daha kolaydır.

İşlem Yapma (Transactional)

İşlem yapmak için arama niyeti ile sorgulama yapan kullanıcılar, bu sorguları genellikle bir alım-satım işlemi için gerçekleştirir. Bu arama niyeti grubuna dâhil olan sorguların büyük bir çoğunluğunda araştırmacı satın almak istediği ürüne önceden karar vermiştir ve direkt olarak satın alma amacıyla sorgulama yapar. Bu arama sorgularında direkt olarak ürün ya da o ürünü satan web sitesine yönelik terimlere yer verilerek sonuca ulaşmak hedeflenir.

Yerel Arama (Local)

Yerel arama, arama sonuçları bölgesel olarak farklılık gösterdiğinden farklı bir bölgede ya da farklı bir dilde sonuçların nasıl olabileceğini bizzat gözlemlemek amacıyla dizayn edilmiştir. Dijital pazarlama anlamında özellikle SEO çalışmalarının çok önemli bir yere sahip olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Son yıllarda dünya çapında SEO çalışmalarının yanı sıra yerel olarak yapılan SEO çalışmaları ön plana çıkmaktadır. Yerel olarak yapılan SEO çalışmaları işletmeler açısından çok değerli olduğunda çevrimiçi pazarlama içerisinde işletmenin büyümesi için yerel aramaya yer vermek şarttır.

Yerel arama, daha küçük çaplı firmaların arama motorunda daha görünür olmasını sağlayan bir içerik optimizasyonu denilebilir. Coğrafi olarak bir bölgeye hizmet eden veya yalnızca bir bölgede ikamet ederek iş yapan bir firma için yerel SEO ile müşteri potansiyeline organik bir trafik eşliğinde ulaşmak öncelikli bir adımdır. Yerel SEO sayesinde daha konum odaklı bir görünürlük kazanır ve müşteri portföyünü bu anlamda genişletebilirsiniz.

Arama Niyeti’nin (Search İntent) SEO Üzerindeki Etkisi

Kullanıcıların arama niyeti analizi, arama niyeti odaklı SEO söz konusu olduğunda en önemli kavramlardan biri olarak dikkat çekmektedir. Web sitenizde yer alan içerikler her ne kadar dikkat çeken, en iyi ve en fayda sağlayan içerikler olsa bile arama motorunda araştırmacıların gerçekleştirdiği sorgularda web sitesi sıralaması olarak üstlerde yer alabilmesi gerekir. Bunun için amaç ve niyet ile doğrudan alakalı bir içeriğe sahip olmadığınız takdirde sayfanız arama motorunda gözükmeyecek ve organik trafik çok az olduğundan dönüşüm oranları çok düşük olacaktır.

SERP’lerde Yüksek Sıralama

SERP, yani Google arama sonuçlarında yüksek sıralama kontrolünü manuel şekilde yapmak ve Google tarafından öne çıkarılan içerikleri takip etmenizi sağlar. Kullanıcıların niyetinin anlaşılması için kullanılabilecek en etkili ve basit yöntem SERP kontrolü yapmaktır. Bu yöntemi kullanarak mantık ve işleyiş olarak çok basit olan ve kullanıcı niyetini çok gelişen farklı algoritmalar sayesinde ölçen sitelerde karşılaştırma gerçekleştiren, Google algoritması ile belirlenen bu niyeti tercih etmek çoğu zaman en doğru sonucu elde etmenizi sağlayacaktır.

Daha İyi Kullanıcı Deneyimi

Tüm arama motorlarının ilk hedefi daima daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaratmaktır. Bir araştırma yapan kullanıcı için ise en iyi deneyim, sonuca ulaşmak istediği konu hakkında en hızlı hizmeti alabilmektir. Bu yüzden arama motorlarının kullanıcılara sorgularını ve o sorguda yer alan alt metni anlayabilmesi için kullanıcı niyetini en sağlıklı şekliyle analiz edebilmelidir. Aksi halde kullanıcılara soruyla ilgisi olamayan yanlış sonuçlar vererek olumsuz bir izlenim yaratmak kaçınılmaz olacaktır. Bu olumsuzluk kullanıcının istenmeyen bir deneyimle karşı karşıya kalmasının yanı sıra farklı arama motoru kullanmaya başlamasına bile varabilir.

Dönüşüm Oranlarının Artması

Kullanıcıların arama niyeti analizini yapabilen arama motoru ve web sitelerinin dönüşüm oranlarının artması kaçınılmazdır. Bu sayede işletmelerin ya da sitelerin organik trafik sayesinde büyümesi ve web sitesi sıralamasında en üstlerde yerini alması mümkün hale gelecektir.

Arama Niyetini (Search İntent) Anlamanın Yolları

Kullanıcıların arama niyetini anlamanın en önemli aşaması, arama motorunda sorulan soruyu doğru bir şekilde incelemekten geçer. Bilgi edinmek isteyen biri için sorgulama sırasında ‘’Nedir? Nasıl Yapılır? Ne Zaman? Gibi soru kalıplarına yer verdiğini görebilirsiniz. Kullanıcılar bu sorularla arama sonucu daha özel hale getirmeyi hedefleyerek sonuca ulaşmak isterler.

Anahtar Kelime Analizi

Bir kullanıcının niyetini sorgusundan anlayabilmenin birkaç yolu mevcuttur. Bu yollarında ilki ise aslında manuel olarak sorguyu incelemekten geçer. Örnek vermek gerekirse bir anahtar kelimede Nasıl, Nedir, Ne Zaman, Kimdir’’ şeklinde soru ifa dedelerinin yer alması, kullanıcının aslında bilgi edinmek amacıyla soru sorduğunu ortaya koyar. Ayrıca soruda ‘’Ucuz, İndirim, Satın al, Fiyatı nedir’’ şeklinde ifadelerin bulunması ise kullanıcının satın almak istediğini gösterir. ‘’İnceleme, Karşılaştırma ya da Kıyaslama’’ gibi anahtar kelimelerle arama motorunda sonuca ulaşmak isteyen bir kullanıcının satın almadan önce ürün hakkında bilgi sahibi olmak istediği söylenebilir. Hizmet, ürün ya da marka ismi anahtar kelime olarak kullanılıyorsa gezinme davranışının bulunduğu ifade edilebilir. Bu noktada anahtar kelime analizini doğru yapmak, arama niyetini kısa sürede anlamayı ve kullanıcıya buna uygun sonuçlar sunarak başarı elde etmeyi sağlar.

Google'ın ‘’People Also Ask’’ ve ‘’Related Searches’’ Özelliklerini Kullanma

People Also Ask, kullanıcıların arama motoru sonuç ekranına baktıklarında, arama sorgularına bağlı şekilde Google tarafından soru ve cevapları web sitesine girmeye gerek kalmadan SERP’te gösteren işlevsel bir özelliktir. Bu hizmet ile kullanıcı bir soruya tıkladığı takdirde akordiyon bir menü ortaya çıkar ve kısa bir cevap ile siteye bağlantı gönderimi gerçekleşir. Bu sayede bir soruya tıklayan kullanıcı için genellikle listenin en altına 2-3 ek ilgili soru dâhil edilir.

Google ’in People Also Ask ve Related Searches özelliklerini kullanmak, SERP’te daha uzun süreli bir yer edinme ve zorlu kelimelerde web sitesi sıralamasında üst sırada yer alamayan sitelerin daha fazla görünür olmasını sağlar. Eğer içeriğiniz PAA ile uyum içerisinde ise, web siteniz sonuçlarda daha organik sonuç vermese bile PAA kutusunda var olmasına olanak tanır.

Rekabet Analizi

Arama niyeti söz konusu olduğunda en detaylı bilgiyi almak sadece en iyi sayfaları ziyaret ederek rekabet analizi yapmakla mümkün olabilir. Arama yapan kullanıcıların web sitesine göz attığında ne görmek istediğinizi anlatmanın başka bir yolu yoktur. Her açıdan değerlendirilen rakip sayfaların analizini yapmak gelişmeye ve değişmeye fırsat tanıyan en önemli etkendir. Rekabet analizi sırasında hep en önde olmayı başarmış nitelikli web sitelerine baktığınızda bazı çok önemli noktaların ön plana çıktığınız görebilirsiniz. Bu önemli noktalar şu şekildedir:

  • Satın Alma Bağlantıları: Başarısını kanıtlamış olan rakip firmaların web sayfalarında bağlantılara çok değer verdiğini görebilirsiniz. Bu bir ticari araştırma anahtar kelimesi olduğundan bu anlamda çok önemli bir yeri olduğu söylenebilir.
  • Görseller: Kullanıcılar için araştırdıkları ürün ya da hizmetin en iyisi olduğunu anlamak için bir görsele ihtiyaç duyarlar. Rakip analizi yaparken alanında başarısıyla söz ettiren firmaların görsellere çok yer verdiği dikkat çeker.
  • Sıralama: Kullanıcılar için aradıkları herhangi bir ürünün kendisi ve muadillerinin genel bir listesini görmek karar verme konusunda yardımcı olur. Ayrıca sadece ürün odaklı değil genel konu hakkında en iyisini liste halinde kullanıcıya sunmak rakiplerinizden bir adım önde olmanız için olmazsa olmazdır. Kısacası bir içerik oluşturmadan önce, her zaman üst sıralarda yer alan sayfaların incelemesinde fayda vardır.

Dijitalde Fark Yaratan Hizmetler İçin Click To Peak

Bir marka için en değerli ve olmazsa olmaz dijital yatırım her zaman için web sitesi olmuştur. Web siteleri markanın hikâyesini, üretimlerini ve kullanıcıya sunduğu hizmetleri en açık şekliyle anlatan araçlardan biridir. Sunduğunuz her hizmeti ve ürünü yakından tanımak ve deneyimlemek isteyen kullanıcılar ilk olarak web sitenizi ziyaret eder. Bu nedenle sitenizi kolay, anlaşılabilir tasarlamak kadar doğru stratejik adımlarla markanızı arama motorlarında ön plana çıkarmak görünür kılmak önemlidir.

Bunun için çalıştığınız firma kalitesi, marka farkınızı ortaya koymak konusunda belirleyicidir. Click To Peak bu anlamda çok uzun yıllardan beri alanında nitelikli hizmetler veren, dijital dünyada profesyonel adımlarla iz bırakmayı başaran tek firmadır. Rakiplerinizi geride bırakmak, web sitesi aramalarında üst sıraya yerleşmek ve sonrasında da doğru adımlarla bu yeri korumak için kalitenin tek adresi olan Click To Peak farkını hemen deneyimleyin.

Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?