Daha Önce Ads Reklam Vermeyenler İçin Google' dan 16.500 TL' ye Kadar Reklam Fırsatı Daha fazla bilgi al

Sayfa Hızını İyileştirme Yolları

Web sitenizin sayfa hızı, kullanıcı deneyimi ve SEO performansı noktasında büyük önem taşır. Hızlı yüklenen web sayfalarına sahip olursanız ziyaretçiler web sitenizden ayrılmayı düşünmezler. Bu yüzden de kullanıcı memnuniyetini en iyi seviyeye getirebilirsiniz.

Web siteniz arama motorları tarafından ödüllendirilir ve web sitenizin sıralaması güçlenir. Özellikle mobil cihaz her geçen gün daha fazla kullanılıyor ve mobil kullanıcılar beklemeyi sevmiyorlar. Bu nedenle sayfa hızı daha da önemli hal aldı. Google'ın mobil uyumlu ve hızlı yüklenen siteleri ön plana çıkardığını biliyoruz. Bu nedenle de sayfa hızını iyileştirerek dijital pazarlama stratejinizi güçlendirebilirsiniz.

Sayfa Hızını İyileştirme Yolları Nelerdir?

Sayfa hızını iyileştirmek istiyorsanız bunun birçok yolu var. Sayfanızı güçlendirmek için uygulanan bu yöntemler, teknik optimizasyonlardan içerik stratejilerine kadar çok farklı süreçler olabilir. Mesela web sitenizdeki görsellerin optimize ederseniz, önbellekleme tekniklerinin kullanırsanız, gereksiz kodları kaldırırsanız ve içerik dağıtım ağlarının (CDN) kullanırsanız web sitenizin yüklenme sürelerini azaltmada avantaj elde edebilirsiniz.

Web sitenizde sayfa hızını iyileştirmek için kullanabileceğiniz tüm yöntemleri ele alacağız. Sayfa hızını iyileştirme yolları arıyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Görselleri Optimize Etme

Web sitenizde sayfa açılış hızını iyileştirmenin en etkili yolu görselleri optimize etmektir. Çünkü web sitenizdeki görseller çok yer kaplarsa sayfalarınız yavaş açılmaya başlayacaktır. Bu sayede arama motoru performansınız artar.

Görselleri optimize etmenin en iyi yolu görselleri sıkıştırmaktır. Bunun için görsel sıkıştırma uygulamaları ve programlarını kullanabilirsiniz. Aynı zamanda görsellerinizin boyutları da doğru olmalıdır. Bu nedenle boyutları kaliteyi bozmadan azaltmalısınız.

Aynı zamanda doğru görsel formatları da sayfa açılma hızını arttıracaktır. SEO için uygun formatları (JPEG, PNG, WebP) tercih ederseniz performans en üst seviyeye çıkacaktır.

Önbellekleme Kullanımı

Bir web sitesinin sayfalarında hızları arttırmak için en önemli stratejilerden biri de önbellek kullanmak olacaktır. Bu yüzden sayfa hızını arttırmak için önbellek kullanımına da odaklanmanız gerekiyor.

Tarayıcı önbellekleme ve sunucu tarafı önbellekleme tekniklerinden yararlanabilirsiniz. Bu sayede web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar için sayfalar daha hızlı açılacaktır. Bu noktada ziyaretçileriniz daha hızlı bir deneyim yaşayabilirler. Önbellekleme, sık ziyaret edilen sayfaların daha hızlı şekilde yüklenmesine olanak tanıyacaktır.

İçerik Dağıtım Ağı (CDN) Kullanımı

İnsanlar web sitenize dünyanın farklı yerlerinden ulaşırlar. Bu nedenle de uzak konumdan giriş yapan kullanıcıların da web sayfalarınızı hızlı görüntülemesi için bir strateji geliştirmeniz gerekiyor. Bunun için en iyi yöntem içerik dağıtım ağı kullanmaktır.

CDN, web sitenizin içeriklerini dünyanın birçok yerindeki sunuculara dağıtmayı sağlar Bununla birlikte ziyaretçilere en yakın sunucudan içerikler yüklenir ve içeriğin yüklenme süresi büyük ölçüde azalır.

Gereksiz Kodları Kaldırma

Web sitenizin kod yapısı sayfaların açılma hızı ve ziyaretçi deneyimlerini yakından etkiler. Bu yüzden de SEO dostu bir kod yapısı kullanılmalıdır. Aynı zamanda gereksiz kodlardan arındırılacak bir web sitesine sahip olmalısınız.

HTML, CSS ve JavaScript dosyalarınızı kontrol edin. bu dosyalardaki gereksiz kodları ortadan kaldırmayı da unutmayın. Bu sayede dosya boyutlarını küçültebilirsiniz. Bu işlem zaman içinde web sitenizin sayfa hızını arttıracaktır. Minifikasyon ve sıkıştırma işlemleri yaparak gereksiz kodları kaldırmanız mümkün olabilir.

Sunucu Yanıt Süresini İyileştirme

Bir ziyaretçi web sitenize giriş yapabilmek için tarayıcıya web sitenizin ismini yazar. Daha sonra sunucuya web sitenize giriş yapmak istediğine dair bir istek yollar. Sunucu yanıt verdiği anda web sayfası kullanıcı ekranında görüntülenir.

Bu yüzden de sunucu yanıt süresini iyileştirmeye yönelik bir adım atmanız gerekir. Web hosting sağlayıcınızın performansını değerlendirmek önemlidir. Bu sayede sunucu yanıt sürelerini iyileştirmek en iyi çözümdür. Daha hızlı sunucular ve optimize edilmiş veritabanı sorgular olursa sunucu yanıt süresi kısalacaktır.

Tarayıcı Önbellekleme

İnsanlar web sitenize bir kez ziyaret ederse tarayıcılarında web sitenizin son görüntüsü yüklü kalabilir. Bu nedenle de tarayıcı önbellekleme işlemini yaparsanız web sitenizin yükleme hızı artacaktır.

Tarayıcı önbellekleme, ziyaretçilerin daha önce yükledikleri sayfaları tekrar yüklerken otomatik yüklenmesini ve erişimin hızlanmasını sağlar. Bu noktada sunucu yükü azalır ve sayfa hızı da artacaktır.

Lazy Loading Uygulaması

Web sitenizde sayfa yükleme hızını arttırmanın etkili yollarından biri de Lazy Loading uygulamasına odaklanmak olacaktır. Bu noktada görsellerin ve diğer ağır içeriklerin yalnızca kullanıcı tarafından göründüğünde yüklenmesi mümkün olabilir. Bu işlem de "lazy loading" tekniği olarak isimlendirilir.

Lazy loading uygulaması ile web sitenizin sayfa hızını artırabilirsiniz. Bu sayede web sitenizi ziyarete den bir kullanıcı başlangıçta sayfanın daha hızlı yüklenmesi adına avantaj elde etmektedir.

Dosya Sıkıştırma (Compression)

Web sitenizdeki dosya boyutları ne kadar fazla olursa dosyaların yükleme süresi o kadar az olur. Bu nedenle de dosya boyutlarının azaltılması gerekir. Bunun için dosya sıkıştırma yöntemi en iyi çözümlerden biri olacaktır.

Gzip veya Brotli gibi sıkıştırma yöntemleri dosya sıkıştırmada kullanılabilir. Bu yöntem sayesinde web sitenizin dosya boyutlarını küçültme şansınız olabilir. Böylece sayfa yükleme sürelerini azaltma şansınız olacağını belirtelim.

JavaScript ve CSS Asenkron Yükleme

Web siteniz yüklenmeye başladığında JavaScript ve CSS dosyaları yüklenirken her bir program sırayla yüklenir. Bu durumda yükleme süresi de uzayacaktır. Bu noktada asenkron programlama yöntemini kullanabilirsiniz. Bu sayede işlemler beklemeden dosyalar eş zamanlı olarak çalışabilir.

JavaScript ve CSS dosyalarını asenkron yöntemiyle yükleyebilirsiniz. Bu durumda sayfanın diğer içerikleriyle eş zamanlı yüklenmesi mümkün olabilir. Sonuç olarak sistem hızlandığından sayfa yükleme hızı artar. Buna bağlı olarak yaşanabilecek render-blocking sorunları da ortadan kalkar.

Küçültme (Minification)

Web sitenizde HTML, CSs ve Java Script gibi dosyalar boyutlarına bağlı olarak web sitenizin açılma hızını yavaşlatabilir. B durumu küçültme işlemi yaparak ortadan kaldırmanız mümkün olabilir.

Web sitenizdeki HTML, CSS ve JavaScript dosyalarını küçülterek gereksiz boşlukları, yorumları ve satır sonlarını kaldırmanız iyi bir çözüm olabilir. Bu, dosya boyutlarını küçülttüğünüzde sayfa açılış hızında artış görülecektir.

Sıkça Kullanılan Veritabanı Sorgularını Önbelleğe Alma

Çok büyük bir web siteniz varsa ve ziyaretçiler için karmaşık web sitesi olduğunu düşünüyorsanız veritabanı sorgularını önbelleğe alabilirsiniz. Böylece en sık kullanılan veri tabanı sorgularının oluşturacağı yükü azaltabilirsiniz.

Dinamik bir web siteniz varsa sıkça kullanılan veritabanı sorgularını önbelleğe almayı deneyin. Bu yöntem sayesinde veritabanı yükünü azaltabilirsiniz. Bu durum web sitenizde sayfa hızını arttıracaktır.

Ağ Talebini Azaltma

Web sitenize giriş yapmak isteyen kişilerin cihazları web sitenize giriş talebi gönderir. Bu durumda yollanan http istekleri web sitenizde bir yük oluşturabilir. Çok fazla istek geldiğinde web sitenizin sayfa açılış hızı azalabilir.

Web sitenizdeki gereksiz http isteklerini azaltmanız gerekecektir. Sitedeki gereksiz HTTP isteklerini ortadan kaldırırsanız sayfa yükleme süresini iyileştirme şansınız var. Örneğin web sitenizde birden fazla CSS veya JavaScript dosyasını birleştirebilir ve tek dosya halinde getirebilirsiniz.

HTTP/2 Kullanımı

Web sitenizde http protokolü ziyaretçilerin güvenli bir gezinme deneyimi yaşamasını sağlar. Ancak bu servis web sitenizin yükleme hızını yavaşlatabilir. Bu durumu ortadan kaldırmak için http/2 protokolünü kullanabilirsiniz.

Web sitenizde kullanacağınız HTTP/2 protokolü, sayfa yükleme sürelerini optimize etmenizi sağlar. Bu protokol birden fazla isteği aynı anda işleme yeteneği bulunan bir hizmettir. Web sunucunuzun HTTP/2 desteklemesi bu protokolü kullanmanın ana yollarından biridir.

Yönlendirme Sayısını Azaltma

Web sitenizde bulunan yönlendirmeler ekstra işlem yükü gerektirir. Bu durumda yönlendirme sayısı fazla olursa web sitenizin sayfaları daha yavaş açılacaktır.

Web sitenizdeki gereksiz yönlendirmeleri kaldırırsanız sayfalar daha hızlı açılabilir. Yönlendirmeler, ekstra HTTP isteklerine neden olur. Bu durum web sitenizde sayfa yükleme sürelerini uzatmaktadır. Gereksiz olanlar kaldırılırsa bu problem ortadan kalkar.

Kritik CSS ve JavaScript'in Öncelikli Yüklenmesi

Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar sayfalar açılana kadar uzun süre beklerse web sitenizi terk edebilirler. Web sitenizde belirli bir yük varsa sayfadaki tüm ögeler görüntülenen kadar uzun bir süre geçebilir. Bu noktada önemli olan alanların daha önce yüklenerek kullanıcı kalmaya ikna edebilirsiniz. Bunun için kritik CSS ve JavaScript ögelerini öncelikli yükleyecek bir strateji kullanabilirsiniz.

Kullanıcıların ilk etapta görmesi gereken CSS ve JavaScript dosyalarını öncelikli yüklemelisiniz. Böylece sayfanın hızlı bir şekilde görüntülenmesini ortaya koyabilirsiniz.

Web sitenizde sayfa iyileştirme yolları arasından size uygun olanları kullanabilirsiniz. Bu yöntemleri kullanırken öncelikle web sitenizin sayfa açılış hızını analiz etmeniz gerekecek. Bu noktada profesyonel destek almanız daha doğru olur.

Sayfa yükleme hızı azaltma hizmeti için hemen Click to Peak ile iletişime geçebilirsiniz. Deneyimli kadromuz sizlere en hızlı web siteleri sunmaya odaklanıyoruz.

Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?