Google Ads'i kullanmaya başlamanıza yardımcı olmak için, 5500 TL harcadığınızda size ücretsiz reklam kredisi olarak 5500 TL de biz vereceğiz. Daha fazla bilgi al

Subdomain Nedir? Subdomain ve Subfolder Arasındaki Farklar Nelerdir?

Subdomain, bir ana alan adına bağlı alt alan adlarını ifade eder. Subdomain’ler – belirli özel durumlar istisna olmak üzere – alan adının önüne getirilen nokta ile ayrılırlar. Alt alan adının daha net anlaşılabilmesi için somut bir örnek verelim: Wikipedia, herkesçe bilinen ve merak edilen konularda sık sık başvurulan online, özgür ansiklopedidir. Wikipedia’nın ana alan adı wikipedia.org; alt alan adlarından biri ise tr.wikipedia.org’dur. Subdomain’i detaylandırmadan önce, kısa bir domain tanımı yapmak yerinde olacaktır.

Subdomain Nedir? Subdomain ve Subfolder Arasındaki Farklar Nelerdir?

Alan adı (İngilizce: Domain) bir web sitesinin internetteki adı ve adresi şeklinde ifade edilebilir. Alan adı olmadığı takdirde, bir internet kullanıcısı ilgili web sitesine yalnızca IP adresi üzerinden erişim sağlayabilir. Buradan hareketle bir alan adı (domanin) tanımı yapmak gerekirse, alan adı; IP adresi denilen, sunucu/server/bilgisayarların birbirlerini tanıması için gerekli şartları sağlayan numara sisteminin basite indirgenmiş ve akılda daha kolay yer edinmesi için sözcüklerle ifade edilmiş hali olarak tanımlanabilir.

Subfolder (Türkçe: alt klasör) bir tür domain uzantısıdır. Bir web siteye ait ana alan adı altında bulunan alt klasörlere subfolder adı verilir. Subfolder, web sitenin bir uzantısı olarak da ifade edilebilir. Alt klasör (subfolder); bir web sitesinde bulunan bilgileri, içerikleri ve verileri kategorize eder, filtrelemeye yardımcı olur ve site görünürlüğüne önemli ölçüde katkı sağlar. Subfolder’ların gösterimine örnek vermek gerekirse; www.subfolder.com/nasılgösterilir.

Subdomain Nedir, Ne İşe Yarar, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Subdomain, asıl alan adına bağlı türetilen alt alan adıdır. En temel görevi, ana domaine bağlı bir yeni dizin oluşturmaktır. Ana domainin uzantısı olarak işlev gösteren subdomain’ler, alt etki alanı ve alt domain olarak da isimlendirilir. Subdomain’ler tek başlarına herhangi bir anlam ifade etmez; yalnızca ana domain’e bağlı çalışabilir. Domain öncesi bir yerde konumlanan ve nokta işareti ile ayrılan subdomain’lerin başlıca işlevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Subdomain sayesinde, farklı bir hizmet için tekrar domain almaya gerek yoktur.
  • Arama motorlarında tekil, yani başlı başına harici bir web sitesi olarak görünür. Dolayısıyla, ilgili web sitenin trafiğini artırır.
  • Domain satın alındığında ücretsiz sunulur, maliyetsizdir.
  • Eklenmesi, düzenlenmesi ve yönetimi itibariyle kolay bir domain türüdür.
  • Ana domain ile indekslenmesi kolaydır.
  • Ana domaini hedef alan saldırılardan etkilenmez.
  • Birden çok dil seçeneği mevcuttur.
  • Ana domainden farklı temalar kurulabilir.
  • Ayrı bir IP adres tanımlanabilir.

Subdomain’in başlıca işlevlerini sıraladıktan sonra en önemli avantajlarını ifade edelim:

  • Ana domain satın aldığınızda ücretsiz bir subdomain sahibi olursunuz. Bu yönüyle maliyet avantajı sağlar.
  • Kolay eklenebilir ve pratik bir biçimde yönetilebilir.
  • Ana domaini güçlendirir ve web sitesinin elde ettiği trafiğin kesintisiz devamını sağlar. Söz gelimi, ana domaini hedef alan herhangi bir tehditten etkilenmediği için ana domaine bağlı şekilde çalışan subdomain üzerinden trafik akışı devam eder.
  • E – ticaret sektöründe faaliyet gösterenler için oldukça idealdir. Zira, tüketicilere arz edilen her bir ürün veya hizmet kategorisi için ayrı ayrı bir web sitesi kurmaya gerek yoktur. İlgili ürün veya hizmet kategorileri için subdomain kullanılabilir.

Subdomain dezavantajları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Subdomain üzerinden kazanılan trafik ana domain trafiği ile birlikte değerlendirilmez. Zira, Google subdomain’i ayrı bir web sitesi olarak değerlendirir.
  • Bağlantı riski yüksektir.
  • Arama motorlarına gönderdikleri sinyaller görece zayıftır.

Subfolder Nedir, Nasıl Kurulur?

Domain adresinden sonra gelen alt klasöre “subfolder” adı verilir. Subfolder, kullanıldığı web sitede kategorize etmeye yarayan uzantı türüdür. Kullanıcı, bir ana domain adı altında çok sayıda subfolder oluşturabilir. Subfolder kurulumu için;

  • cPanel’e giriş yapın.
  • “Dosya Yöneticisi” seçeneğine tıklayın.
  • “public_html” dosyasına tıklayın.
  • “Klasör” seçeneğine tıklayarak yeni bir klasör oluşturun.
  • Oluşturduğunuz klasörün ismini “newdirectory” yapın.

Yeni klasörünüz public_html klasöründe yer alacaktır. Subfolder kurulumu bu şekilde tamamlanmış olur.

Subdomain ve Subfolder Arasındaki Farklar Nelerdir?

Subdomain ve subfolder uygulamada birbiri ile sık sık karıştırılan; ancak, birbirinden belirli yönleriyle ayrılan iki farklı kavramdır. Yer yer birbirine benzer özellikler göstermesi nedeniyle karıştırılan subdomain ve subfolder arasındaki temel farklı şunlardır:

 

Subdomain

Subfolder

Arama Motoru Görünümü

Ayrı bir web sitesi olarak görülür.

Ayrı ve bir web sitesi olarak değerlendirilmez.

Konum

Domain öncesinde konumlandırılır.

Domain sonrasında konumlandırılır.

Sunucu

Bir başka sunucu üzerinde çalışabilir.

Bir başka sunucu üzerinde çalışamaz.

SEO Açısından Subdomain ve Subfolder Farkı

Subdomain ve subfolder kullanımının SEO etkisi, hangisinin SEO katkısının daha fazla olduğu merak konusudur. Subdomain, SEO başarısını yani arama motoru sonuç sayfası sıralamasını ana domain ile entegre ederek kusursuz bir performans sergiler. Bu durum, SEO yönünden önemli avantaj sağlar. Kullanıcı deneyimini artıran, içeriklerin ve konuların genişletilerek daha akıcı, net ve pratik bir kullanım sunan subdomain, bir yani alan adı gibi işlev gösterdiği için ayrı bir SEO çalışmasına gereksinim duyar.

Subfolder da yine subdomain’de olduğu gibi ana domain ile entegre çalışır ve yüksek performans sağlar. SEO başarısını önemli ölçüde artıran subfolder, link sayısı vs. pozitif ölçümlerin tamamının ana domaine aktarılmasına yardımcı olur. Subdomain’e kıyasla katman fazlalığı bulunan Subdomain, linkin uzamasına sebep olur. Bu durum, Subdomain’in SEO başarısı açısından önemli bir dezavantajıdır. Ancak, SEO çalışmaları üzerinde son derece önemli etkilere sahip olan metrik değerler sebebiyle günümüz SEO istatistikleri dikkate alındığında SEO açısından Subfolder daha elverişlidir.

Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?