SEO (Search Engine Optimizasyon) hakkında herhangi bir araştırma yaptıysanız, büyük ihtimalle backlink terimi ile karşılaşmışsınızdır. En etkili dijital pazarlama stratejilerinden olan SEO için, backlink nedir, backlinkin önemi nedir gibi sorularınıza cevap bulmak istiyor olabilirsiniz.
Dış bağlantılar olarak değerlendirebileceğimiz backlinkler, SEO’nun dinamiklerinden birisidir. Orta ve uzun vadeli SEO stratejileri geliştirirken backlink faktörünü göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır. Fakat siteniz için ne tür bir backlinke ihtiyacınız var? Tüm bunlara yanıt bulmak için yazımızı okumaya devam edin.
Inbound link olarak ifade edebileceğimiz backlinkler, web sitelerine yönlendirilen dış bağlantılardır. Backlinkin sayısı ve kalitesi, sitenin SEO gücünü belirleyen önemli bir faktördür. Peki backlink ne işe yarar?
Backlinkler, Google gibi arama motorlarının arama sonuç sayfalarında web sitelerinin sıralanmasını sağlayan 30’un üzerinde kriterin en önemli 5 tanesinden birisidir. Çok sayıda kaliteli backlinke sahip web sitelerinin, arama motorlarındaki sıralamalarının, rakiplerine oranla daha iyi konumda olabileceğini tahmin etmek zor değil.
Arama motoru algoritmaları, web sitelerinin keyword’ler ile ilgili alaka düzeyini hesaba katarken, web sitesine gelen bağlantıların kalitesini ve sayısını baz alır. Burada yalnızca backlink sayısı değil, gelen linklerin ne kadar kaliteli olduğu da belirleyici bir faktördür. Eğer web sitenize çok sayıda kalitesiz bağlantı geliyor ve bunu engellemiyorsanız, Google Disavow aracını kullanarak istenmeyen backlinkleri engelleyebilirsiniz.
Sitenizin yetkili bir kaynak olarak değerlendirilmesi için tercih edeceğiniz backlink türleri son derece önemlidir. Her bağlantı türü eşit bir şekilde oluşturulmaz.
Dofollow geri bağlantıları, do-follow özniteliği ile diğer web sitelerinden web sitenize gelen bağlantılardır. Arama motorları bu bağlantıları, web sitenizin sıralamasını artırmaya yardımcı olabilecek güvenilir kaynaklardan alınan onaylar olarak değerlendirecektir.
Web sitenize do-follow backlink eklemek için öncelikle sitenizde ele alınan konularla alakalı web siteleri bulmanız gerekir. Bu siteleri belirledikten sonra, onlarla iletişime geçebilir ve web sitenize bir do-follow bağlantısı eklemek isteyip istemediklerini sorabilirsiniz. Bu sitelere bağlantı istekleriyle spam göndermemek önemlidir, çünkü bu muhtemelen olumsuz geri bildirimlere neden olacaktır.
Web sitenize uygun sayıda dofollow backlink kazandırdıktan sonra trafikte ve sıralamada bir artış görebilirsiniz. Sayfanızdan veya blog yayınınızdan bağlantı vererek içeriğinizi diğer web sitelerinde tanıtmak için do-follow geri bağlantılarını da kullanabilirsiniz.
Nofollow backlinkler, do-follow özniteliği olmadan web sitenize geri dönen bağlantılardır.
Bağlantılarınıza 'nofollow' etiketi uygulayarak, Google'a bağlantı verdiğiniz siteyi savunmadığınızı etkili bir şekilde söylersiniz. Bu nedenle Google, bağlantı eşitliğini aktarmaması veya bağlantı verilen sayfayı doğrudan taramaması gerektiğini bilir.
“Dofollow” linkleri ise site için bir güvenoyu temsil eder ve böylece “link denkliği”ni de beraberinde getirir. Bağlantınıza bir 'nofollow' etiketi eklemeyerek, Google'a “Sitenin bağlantılı olmasını savunuyorum, bu nedenle bağlantı eşitliği iletilecektir” diyorsunuz.
Profil backlinkler, başka bir web sitesinden sitenize verilen bağlantıdır. Backlink ile profil backlink arasındaki temel fark, nereye yerleştirildiğidir.
Profil geri bağlantıları çeşitli web sitelerinde “Hakkımda” veya “Profil” bölümüne yerleştirilirken, bazı durumlarda blog yazısının veya makale içeriğinin herhangi bir bölümünde yer alabilir.
Özel Blog Ağı adı da verilen PBN backlink, aynı kullanıcı veya web yöneticisine ait bir grup web sitesidir. Genellikle, sağladıkları bağlantı gücü aracılığıyla diğer web sitelerinin Google'da daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olmak için oluşturulurlar.
Tüm PBN geri bağlantılarının aynı kaliteyi sunmadığını bilmek önemlidir. Bu backlinkler, alınması son derece kolay olan geri bağlantı türleridir.
Edu ve Gov backlinkler, PBN'lerle benzer bir konsepte sahiptir, ancak farklı türde bir web sitesi grubunu temsil ederler.
Genel olarak Google'da yüksek yetki ve güvene sahip olan eğitim kurumlarına ve devlet kuruluşlarına aittir, bu da onları SEO amaçları için çok güçlü kılar.
Bir web sitesi sizden hiçbir şey istemeden size backlink vermesi, editöryal backlinktir. Örnek: Bir blog, bir makalede marka adınızdan bahseder ve blog gönderilerinizden birine bağlantı verirse, bu durumda bağlantı editöryal backlink olarak değerlendirilir.
Herhangi birisinin bağlantı talebine karşı iletmiş olduğunuz linkler, bu gruba dahil edilebilr. Örnek: Birisi e-posta veya sosyal medya aracılığıyla e-posta pazarlamasıyla ilgili kaynak sayfalarına bir bağlantı istediğinde ve siz de bu talebe cevap olarak bir link ilettiğinizde, e-posta pazarlamasıyla ilgili kaynak sayfanızdan bir backlink sağlarsınız.
Örnek: Birinin blog gönderisine yorum yaparsınız ve yoruma web sitenizin URL'sini eklersiniz, böylece otomatik olarak sizden bir geri bağlantı alırlar. Bu bağlantıya yorum backlink denir. İnsanlar yüksek kaliteli blog parçalarına gerçek yorumlar bırakırsa, bağlantıların paylaşılması sitenize gelen trafiği artırmanıza ve markanızın bilinirliğini artırmanıza yardımcı olabilir.
Genellikle bir yazılım aracılığıyla, site sahibinin izni olmadan çeşitli web sitelerine yerleştirilen ve siteyi işaret eden bağlantılardır. Otomatik veya kendi kendine oluşturulan bağlantılar, Google ve diğer arama motorları tarafından cezai uygulamalara neden olabilir.
İşletmeniz için işletme listeleme (rehber, yerel rehber, ulusal rehber, uluslararası rehber, vb.) web sitelerinde, sosyal ağlarda, sektör dizinlerinde ve inceleme sitelerinde dijital profiller oluşturduğunuzda, hemen hemen her zaman web sitenize bağlantı verme seçeneğiniz vardır. Arama motorları, bu backlinkleri sitenin uzun süredir var olduğunun kanıtı olarak görür.
Backlink edinirken her zaman yüksek kaliteli kaynaklardan yararlanmanız gerekir. Ücretli ve ücretsiz olarak elde edebileceğiniz pek çok backlink yöntemi vardır. Bazıları doğal olarak değerlendirilirken, bazıları spam olarak değerlendirilebilir.
Örneğin bir içeriğe yapılan gerçek bir yorum, barındırdığı link ile doğal bir geri bağlantı edinme yolu olabilir. Bir başka örnek de, ulusal bir haber sitesinde, firmanıza ait bir hizmetin tanıtılması ve bu tanıtımda sitenize bir link çıkışı olmasıdır.
Son dönemlerde haber sitelerinin hemen her kategoride içerik yayınlaması, arama terimi alama düzeyinin uyumsuz olmasına karşın backlink ile fayda sağlanabileceğini işaret etmektedir.
Backlink almak için daha hızlı ve zahmetsiz bir yöntem arıyorsanız, ücretli tanıtım yazısı satan siteleri keşfedebilirsiniz. Özellikle sektörünüzle ilgili, yüksek index sayısına sahip, organik ziyaretçisi olan ve kaliteli backlinklere sahip sitelerden backlink alabilirsiniz.
Web sitenize aldığınız kaliteli backlinkler, birçok yönden sitenize ve markanıza fayda sağlar. Alan adı otoritesi, organik arama trafiği ve sipariş sayısı gibi metriklerde önemli artışlar gözlenebilir.
Etki alanı otoritesi (DA), etkili bağlantı kurma stratejilerinden destek alan, ele aldığımız SEO ölçümlerinden yalnızca biridir. Doğrusu, bağlantı kurma stratejileriniz başarılı olduğunda gelişen birkaç site metriği vardır. Doğru sonuçlar elde etmek için Moz API'lerini kullanan DA denetleyicisi ile Etki Alanı Yetkilisini kontrol edebilirsiniz.
Ahrefs'in alan (domain) derecelendirme aracı, özellikle geri bağlantı profilinizle ilgilidir. Genel olarak
Başka bir Ahrefs SEO metriği, URL derecelendirmesi veya UR olarak bilinir.
DR'den farklı olarak URL derecelendirmesi, alan düzeyinde bir metriğe karşıt olarak sayfa düzeyinde bir sıralamadır. Yani site genel olarak değil; ilgili url’ye özel olarak değerlendirilir. Bir sayfanın bağlantı profilinin gücü “100 puanlık bir ölçekte” temsil edilir. Sayı ne kadar büyükse, bir sayfanın bağlantı profili o kadar güçlü olur.”
Backlinklerle doğrudan ilişkili olan bu tür metriklerin yükselmesi, şu tür faydaları beraberinde getirir: