Daha Önce Ads Reklam Vermeyenler İçin Google' dan 16.500 TL' ye Kadar Reklam Fırsatı Daha fazla bilgi al

Google Sıralama Faktörleri

Google sıralama faktörleri, bir web sitesinin arama motorunda sonuç sayfasında pozisyonunun belirlenmesi sürecinde Google'ın dikkate aldığı faktörlerdir. Google bu faktörleri dikkate alır ve ziyaretçilere en iyi sayfaları göstermeye çalışır.

Sıralama faktörleri arama motoru optimizasyonunun planlanmasında etkilidir. Bu unsurlara göre web sitelerinin görünürlüğünü arttırabilir ve daha fazla trafik çekebilirsiniz. Bu unsurları içerik kalitesi, backlink, sayfa hızı, mobil uyumluluk gibi birçok detaya bakar. Google sıralama faktörleri, dijital pazarlama stratejilerinin başarılı olması sürecinde dikkate alınması gereken bir unsurdur.

Google algoritmasını her zaman daha iyi deneyim sunmak adına geliştiriyor. Bu sıralama faktörleri bu nedenle zamanla değişme eğiliminde olur. Bu durum SEO uzmanlarının ve web site sahiplerinin güncel SEO stratejilerini takip etmesini ve buna göre yeni stratejiler geliştirmesini gerekli kılar.

Google Sıralama Faktörleri Nelerdir?

Google sıralama faktörlerini anlamanız önemlidir. Daha sonra önem sırasında göre doğru stratejiler geliştirmelisiniz. Bu sayede web siteniz arama sonuçlarında üst sıralarda kendine yer edinebilirsiniz. Bu web sitenizde kullanıcı deneyimini de iyileştirme sürecinde olur. Bu yazıda, Google'ın sıralama kriterlerini ve detaylı açıklamalarını vereceğiz.

URL'deki Anahtar Kelime

URL'nin içinde anahtar kelime geçtiğinde Google'ın sayfanın bu anahtar kelime ile ilgili olduğuna karar verir ve daha iyi bir sıralama vaat eder. Kısa ve öz URL'ler içinde anahtar kelime de geçerse çok iyi olur.

URL'lerdeki Anahtar Kelimelerin Sıralaması

URL'de anahtar kelime geçecekse olabildiğince ön sıralarda yer vermek gerekir. Url içinde anahtar kelime öndeyse arama motorlarına sayfanın ana konusunun bu kelime ile ilgili olduğunu düşünebilir.

Sayfanın Anahtar Kelime Yoğunluğu

Anahtar kelime yoğunluğu da metin içinde doğru şekilde olmalıdır. Bu yoğunluk sayfanın konusunun ne olduğu hakkında arama motorlarına fikir verecektir. Anahtar kelime yoğunluğu çok aşırı olmamalıdır. Bu noktada yoğunluk her 100 kelimede %1.5-2 oranında olmalıdır.

Title Etiketinde Geçen Anahtar Kelime

Başlık etiketi, bir sayfanın ne hakkında olduğunu arama motorlarına gösteren detaylardan biridir. Anahtar kelimenin title etiketinde yer alması arama motoru botları tarafından dikkate alınır.

Heading Etiketi İçerisindeki Anahtar Kelime Grupları (H1, H2, etc.)

Başlık etiketleri bir web içeriğinin dikkate alınması ve daha kaliteli görünmesi açısından önemlidir. Bu nedenle başlık etiketleri sayfada belirli bir oranda geçmelidir. Sayfadaki heading etiketleri (H1, H2, vb.) içinde yer alırsa içerik yapısı ve önem sırasını ortaya koyar.

Sayfanın TF-IDF'si

Terim Frekansı-Ters Doküman Frekansı (TF-IDF) belirlediğiniz bir anahtar kelimede sayfanın diğer içeriklerle ilişkisini ortaya koyar. Bu sayede sayfanızla alakalı olan diğer içerikleri görmeniz gerekiyor.

Yakın Konumlanmış Anahtar Kelimeler

Anahtar kelimelerin bir içerikte birbirine yakın konumlanması önemlidir. Bu durumda anahtar kelimelerin birbirine yakın olması durumunda arama motoru botları sayfanın konusu hakkında bilgi sahibi olabilir.

Farklı Yazı Formatlarına Sahip Kelimeler

Bu çok dikkate alınan ve yüksek etkili olan bir strateji değildir. Anahtar kelime farklı yazı formatlarında kullanılabilir. Bu durumda farklı yazı formatlarında (bold, italic, underline) anahtar kelimeyi kullanırsanız önemini ortaya koyabilir ve vurgulayabilirsiniz.

Aranan Sözcük Gruplarının Tamı Tamına Eşleşmesi

Kullanıcılar arama motorlarında bazı sorgular yazarak arama yapıyorlar. Bu durumda aranan sözcük grupları web sitesi içeriğiyle büyük oranda eşleşirse ilgili sorguya yönelik aramada web sitesi daha öne çıkabilir. Belirli anahtar kelimelerin aranan terimlerle eşleşmesi SERP performansını arttırır.

Alt Etiketlerdeki Anahtar Kelimeler

Arama motorları görselleri içeriğine bakarak yorumlayamaz. Görsellerin anlaşılabilmesi için alt etiketleri dikkate alır. Bu durumda görsellerin alt etiketinde anahtar kelime kullanılmalıdır. Görsellerde kullanılan alt etiketlerde anahtar kelimelere yer verirseniz, görseller arama sonuçlarında sıralama alır ve doğru kullanıcılara gösterilebilir.

Sayfada Daha Ön Sırada Olan Anahtar Kelimeler

Anahtar kelime içerikte farklı yerlerde geçebilir. Ancak Google anahtar kelimenin ilk 100 kelimede özellikle de ilk paragraf ya da cümlede geçmesine dikkat eder. Bir anahtar kelime içerikte ne kadar erken kısımda yer alırsa bu içerikte ne kadar önemli olduğunu arama motoru botlarına gösterir.

Sözcük Gruplarının Bir Kısmının Eşleşmesi

Kullanıcılar arama motorlarında arama yaparken arama sorgularının belirli bir kısmı ile içerikteki sözcük gruplarında eşleşme olursa arama motorları sayfanın ilgili olduğunu düşünerek buna göre sıralama yapar. Aynı zamanda botlar sayfanın ne hakkında olduğunu belirleyebilir.

Internal Link Anchor Text

Web sitelerinde bulunan iç bağlantı metinleri anchor text olarak isimlendirilir. İç bağlantılardaki metinlerde (anchor text) anahtar kelime de kullanılmalıdır. Bu durumda sayfalar arasındaki bağl daha güçlü hale gelir.

Keyword Stemming - Anahtar Kelimenin Kökü

Bir içerikte anahtar kelime farklı türevlerde de kullanılabilir. Bu şekilde hem anahtar kelime yoğunluğunun önüne geçilir hem de bu konuda farklı arama terimleriyle arama yapan geniş kullanıcı kitlesine ulaşılabilir.

Alan Adı İsminde Anahtar Kelimenin Geçmesi

Odak anahtar kelime web sitesinin alan adında da yer alabilir. Bu durum çok etkili olmasa da web sitesinin ilgili anahtar kelime sıralamasında olumlu bir etki ortaya koyar.

Yaşlı Alan Adı

Alan adı yaşı da güvenilir olması açısından önemlidir. Daha önce Google tarafından cezaya uğramamış eski bir alan adı daha otoriter olarak değerlendirilir. Bu durumda doğru stratejilerle aynı özellikteki yeni sitelerden öne geçebilir.

Sayfa Otoritesinin Dağılımı

Sayfanın bağlantı otoritesi doğru şekilde dağıtılmalıdır. Bu durumda diğer sayfalardan alınan backlinkler devreye girer ve sıralamayı da olumlu yönde etkiler.

Kısa Tire - ile Ayrılmış URL Kelimeleri

URL'lerde kelimelerin kısa tire işaretiyle ayrılması yaygın bir uygulamadır. Bu durumda kullanıcılar ve arama motoru URL'yi daha iyi anlar. Bu durumda Url okunabilirliği artar ve daha anlaşılır hale gelir. URL'de kısa tirelerle ayrılmış kelimeler, okunabilirliği ve anlaşılabilirliği artırır.

Yeni Alan Adı

Bir alan adının yeni olması arama motorları açısından şüphe ile yaklaşılan bir durumdur. Bu noktada web sitesinin güvenilirlik kazanması için belirli bir zaman geçmesi gerekir. Bu yüzden eski alan adlarından sıralama daha düşük olacaktır. Alan adının yaşı sıralamaya etki eder.

Başlıklar İçerisindeki Anahtar Kelimelerin Sıralaması

Bir başlık etiketinde mutlaka anahtar kelime geçmelidir. Burada anahtar kelimelerin sıralaması da önemlidir. Başlık etiketlerinde (H1, H2) anahtar kelimeler doğru sıralanırsa içeriğin yapısı da ortaya çıkar.

Schema.org

Bir arama motoru web sitesini daha iyi anlayabilmek için bazı özelliklere dikkat etmelidir. Şema işaretlemesi sayesinde bir arama motoru web sitesindeki içerik yapısını daha iyi anlar. Bu durumda web sayfanız ilgili aramalarda zengin sonuçlarda daha fazla görülebilir.

HTTPS (SSL) Kullanımı

Arama motorları ve kullanıcılar bir web sitesinin güvenilir olmasına da önem verirler. Bu noktada yapılacak olan SSL sertifikası ve https protokolü kullanımıdır. Güvenli bağlantı (HTTPS) sahibi olmak web sitelerinin Google daha üst sıralara alınmasını sağlar ve sıralama sonuçlarına bu durumu olumlu yansıtır.

Taze İçerikler

Web sitesinde bulunan tüm içeriklerin güncel olması gerekiyor. Kullanıcılar içeriğin güncel olmadığı görürse hemen çıkarlar. Arama motorları da güncel olmayan içerikleri geri plana atar. Güncel içerikler, arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer alma eğilimindedir.

Eski İçerikler

Web sitenizdeki eski içerikler kaliteliyse ve belirli bir otoritesi varsa üst sıralarda yer alabilir. Ancak eski içerikleri düzenli olarak güncellemeniz ve geliştirmeniz gerekir. Eski içeriklerin düzenlenmesi ile olası düşüşlerin önüne geçebilir. Arama motorları kaliteli içeriği ön planda tutuyor.

Kaliteli Outbound Linkler

Bir web sitesinden diğer web sitelerinde link verildiğinde bu bağlantı olarak değerlendirilir. Bir web sitesinden farklı web sitelerine bağlantılar verilirse ve bu bağlantılar alakalı ve otoriter olursa web sayfasının güvenilirliği artar.

Alt Dizinler

Bir içerik web sitesindeki alt dizinlerde de yer alabilir. Bu durumda arama motorları içeriği daha iyi tarar ve daha yüksek bir sıralama performansı ortaya çıkar.

Zengin Medya İçerikleri

Arama motoru kullanıcılara farklı türdeki içerikleri sunmaya önem verir. Kullanıcılar da metin içerikler dışında zengin medya içeriklerine daha fazla ilgi gösterirler. Videolar, infografikler ve diğer zengin medya içerikleri ile kullanıcı deneyimini geliştirir. Aynı zamanda web sitesinde daha uzun süre vakit geçirirler. Bu durumda Google arama sonuçlarında performansı da artar.

Mobil Uyumluluk

Google ın bir web sitesini dizine eklerken ve sıralarken mobil sürümünü dikkate alma durumu var. Çünkü mobil kullanım daha yaygındır. Bu durumda mobil uyumlu olmayan web siteleri dizine eklenmez ve sıralamada yer almaz. Mobil uyumlu web siteleri sıralama için çok önemli bir faktördür.

XML Sitemaps

Arama motorlarının web sitesindeki sayfaları tanıması ve tarayabilmesi için site haritalarını kullanırlar. Site haritasını Google Search Console hesabı üzerinden teyit etmelisiniz. Bu durumda XML site haritaları, arama motorları web sitesini daha iyi anlar ve sayfaları dizine ekler.

rel="canonical" Kullanımı

Canonical etiket aynı içeriğe sahip sayfalardan arama motorlarına dikkate alması gerektiği sayfası belirtir. Bu sayede arama motorları yinelenen içerik veya kopya içerik olarak değerlendirme yapmaz. Bu da performansı olumsuz etkilemez.

İçerik Uzunluğu

Google kullanıcılara en kaliteli sonuçları sunmaya çalıştığı için kapsamlı ve detaylı içeriklere daha iyi sıralama verir. Bir konuda uzun ve derinlemesine oluşturulan içerik daha fazla bilgi verdiği için arama sonuçlarında önde olabilir.

Display Title'da Daha Önce Görüntülenen Anahtar Kelimeler

Bir başlık etiketinde daha önce arama yapılan anahtar kelimeleri kullanırsanız kullanıcılar buna dikkat eder. Bu durumda tıklama oranı arttığı için dolaylı olarak SERP sıralaması da yükselir.

Web'e Göre Alışılmışın Dışında İçerikler

Web sitelerinde bulunan farklı ve orijinal içeriklere daha fazla ilgi olur ve bu içerikler rakiplerden önde olurlar. Benzersiz içeriklerin dikkat çekiciliği ve paylaşılma potansiyeli yüksek olduğu için sıralamada daha iyi performans gösterebilirler.

İçeriklerin Kalitesi

Paylaşılan yüksek kaliteli içerikler kullanıcılar tarafından daha çok beğenilir. Bu içerikler sayfada daha uzun süre vakit geçirmelerini sağlar. Google tarafından kaliteli içerikler mutlaka ödüllendirir. Spam olarak işaretlenen içerikler sıralamada sona atılır.

rel="hreflang" kullanımı

Hreflang etiketi arama motoru tarafıdna hedeflenen dil ve bölge hakkında bilgi verir. Özellikle uluslararası ve yerel SEO stratejilerinde SERP'lerde sizlere iyi bir sonuç verir.

Sayfanıza Daha Fazla Inbound Link Gelmesi

Web sitenizde farklı sitelerden gelen bağlantılar sayfanızın güvenilir görülmesin sağlar. Aynı zamanda arama motorları tarafından daha otoriter görülmesini sağlar. Bu durumda web siteniz SERP'lerde üst sıralara yerleşebilir.

Alan Adına Yönelen Daha Fazla Inbound Link

Direkt olarak alan adınızı içeren bağlantılar web sitenizin genel domain otoritesini arttırır. Bu bağlantıların sayısı ne kadar fazla olursa o kadar iyi olur. Bu durumda web sitenizin tamamında SEO performansı artma eğilimine girer.

Alan Adına Yönelmiş Otoriter Inbound Linkler

Web sitenizde alan adınıza yönelen linklerin kalitesi de önemlidir. Web sitenizden güvenilir ve yüksek otoriteye sahip web siteleri bahsederse bu sıralamada çok olumlu sonuçlar verir. Google bu linklerin otoriter olup olmadığını mutlaka dikkate alır.

Link Kararlılığı

Web sayfaları için gelen bağlantıların sürekli ve kararlı olması gerekir. Bu durumda arama motorları web sitenizi güvenilir olarak görür. Bu durumda sürekli olarak iyi bir sıralama elde etmenizi sağlarlar.

Anchor Text Anahtar Kelimesi

Web sitenizde sayfa için bağlantılar verirken direkt link vermek olumsuz olabilir. Burada iç bağlantıları bağlantı metniyle kullanmalısınız. Anchor text olan iç bağlantı metinlerinde anahtar kelime kullanırsanız sayfalar arası ilgi kurulur. Bu durumda arama motoru web sitenize daha iyi bir sıralama sağlayabilir.

İlişkili Sitelerden Gelen Linkler

Web sitenize gelen backlinkler sayısı ve otoriter olması açısından önemlidir. Bunun dışında gelen linke sahip olan sitenin aynı sektörde olması ve benzer içeriklere sahip olması önemlidir. Alakalı site ve sayfalardan gelen bağlantılar alaka düzeyini arttırır. Bu da güvenilirliğe olumlu yansır ve web sitenizi SERP'lerde öne çıkarır.

İçerisinde Link Olan İçerikler

Bir web sitesinde içerikte bulunan bağlantılar kullanıcıların başka kaynaklara ve alakalı kaynaklara ulaşmasını sağlar. Bu sayede içeriğin otoritesi yükselir ve o içerik daha iyi bir sıralama elde eder. Bu hemen çıkma oranını da olumlu etkiler.

Anahtar Kelime ALT Texti

Görsellerin arama motorlarında yer alması için görsel alt etiketi kullanılmalıdır. Bu etiketlerde anahtar kelimelerin geçmesi arama motorları görselleri anlar ve sıralamaya dahil eder.

Arama/Sayfa Başına Click Through Rate (CTR Oranı)

Bir web sayfası veya reklamın görüntülendikten sonra tıklama oranı CTR oranı olarak değerlendirilir. CTR oranı yüksek olursa sayfa veya reklamın ilgi gördüğü düşünülür. Bu durumda arama motoru yüksek sıralama sağlar.

Tarama Bütçesi (Crawl Budget)

Arama motoru bütçesinin web sitesini taramak için gelme sıklığı ve web sitesine ayırdığı zaman ile gezdiği sayfa sayısı tarama bütçesini ifade eder. Büyük ve zengin içeriğe sahip web sitelerinde tarama bütçesi daha yüksek olur. Tarama bütçesi yüksek olan sitelerin arama motoru performansı daha iyi olur.

Core Web Vitals

Google web sitesinde web sitesinde üç temel performansa bakar. Bunlar sayfa yükleme süresi, kullanıcı etkileşimi ve görsel kararlılığa bakar. Bu kullanıcı deneyimini etkiler. Core web vitals açısından başarılı olan siteleri ön plana çıkarır.

Sayfa Deneyimi (Page Experience)

Kullanıcıların web sitesine girdiklerinde yaşadıkları deneyim sayfa deneyimidir. Kullanıcılarda mobil uyumluluk, core web vitals, kullanıcı dostu deneyim gibi birçok detay buna etki eder. Kullanıcı deneyimi gelişmiş sitelerin SERP sıralaması daha yüksek olur. Sayfa deneyimi ne kadar iyiyse web siteniz o kadar fazla trafik alacaktır.

Mobil Öncelikli İndeksleme

Google indeksleme sürecinde mobil uyumlu web sitelere indekste öncelik veriyor. Bu durumda mobil uyumlu web siteleri özellikle mobil cihazlarda yapılan aramalarda daha iyi bir sıralama alıyor. Google her zaman mobil sürümün önemli olduğu üzerinde duruyor.

Google sıralama faktörleri kapsamında web sitenizin daha iyi sıralama alması için hemen Click To Peak ile iletişime geçebilirsiniz.

Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?