Google Ads'i kullanmaya başlamanıza yardımcı olmak için, 5500 TL harcadığınızda size ücretsiz reklam kredisi olarak 5500 TL de biz vereceğiz. Daha fazla bilgi al

Coğrafi Hedefleme (Geo Targeting) Nedir? Nasıl Yapılır?

Coğrafi Hedefleme (Geo Targeting – Geopraphical Targeting), çevrim içi pazarlama çalışmalarının belirli bir bölge, şehir veya ülke odağında düzenlenmesine dayalı bir pazarlama yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, kısa zamanda yüksek geri dönüşüm oranı elde edilmesi bakımından, alternatif çevrim içi pazarlama yaklaşımlarına kıyasla çok daha avantajlıdır.

Coğrafi Hedefleme (Geo Targeting) Nedir? Nasıl Yapılır?

Coğrafi Hedefleme (Geo – Targeting), Facebook ve diğer sosyal medya platformlarında uygulanabilen bir reklam modelidir. Pazarlama bütçesinin minimal düzeyde tutularak en yüksek dönüşümün elde edilebilmesini mümkün kılan bu model, özellikle lokal pazarda güçlü ve rekabetçi olmayı arzulayan işletmelerce yaygın kullanılır.

Konum Bazlı Pazarlama | Geopraphical Targeting

Coğrafi Hedefleme, uygulamada “konum bazlı pazarlama” olarak da bilinen bir reklam modelidir. Anılan modelin temel amacı, hedef pazarların konumlarının tespit edilmesi ve bu konumlara yönelik reklam kampanyaları düzenlenerek, hedef tüketici kitlesi ile dinamik, efektif ve dönüşüm odaklı bir iletişim ve etkileşim geliştirilmesidir.

Coğrafi Hedefleme (Geo – Targeting) Nedir?

Coğrafi hedefleme; satışa sunulan ürün veya hizmete gereksinim duyan tüketicilerin konumları belirlenerek, ilgili firma/marka/işletmenin konumuna en yakın olanların tespit edildiği ve tespit edilen bölgedeki tüketicilerde satın alma iradesi oluşturulması adına özgü reklam kampanyalarının düzenlendiği çevrim içi pazarlama yaklaşımıdır.

Coğrafi Hedefleme Nasıl Yapılır?

Coğrafi Hedefleme, alternatif reklam modellerine kıyasla işletmeler için alternatifsiz kazanımlar sunar. Bu nedenle çok sayıda işletme için önemli bir yer tutar. Fakat kayda değer sayıda işletmeler henüz coğrafi hedeflemenin nasıl yapılacağı hakkında bilgi sahibi değil. Şimdi, Coğrafi Hedefleme nasıl yapılır? a yanıt arayan işletmeler için süreç hakkında bilgi verelim.

Coğrafi Hedefleme süreci, akıllı cep telefonu kullanan bireylerin, cep telefonlarında yer alan uygulamaları ve konumlarını paylaşmalarıyla birlikte başlar. Uygulama yayıncısı veya pazarlama şirketi konum verilerini aldığı takdirde, konum verilerini kullanarak nasıl bir reklam stratejisi kurgulayacağını belirlemelidir. Strateji kurgulama aşaması son derece önemli olup kampanyanın başarısına doğrudan etki eder.

Dikkat! Coğrafi Hedefleme, çevrim içi pazarlamanın uzmanlık ve deneyim gerektiren bir alanıdır. Dolayısıyla etkili bir Coğrafi Hedefleme için uzman yardımına gereksinim duyulur. Başta kusursuz bir Coğrafi Hedefleme olmak üzere dijital pazarlamanın tüm kazanımlarını elde etmek için iletişim sekmemizi ziyaret edebilir, ajansımızla iletişim kurabilirsiniz.

Konum Tabanlı Reklamcılık Ne İşe Yarar?

Konum tabanlı reklamcılık, tüketicilerin satın alma davranışlarından esinlenilerek geliştirilmiş bir yaklaşımdır. Çoğu zaman tüketiciler yaşadıkları veya gitmeyi planladıkları bölgede ürün veya hizmet arar. Konum tabanlı reklamcılık da bu eğilimden faydalanmak amacıyla işletmeler tarafından sıkça kullanılan, efektif ve dönüşüm odaklı bir reklam modelidir.

Düzenlenen reklam kampanyalarını, faaliyet gösterilen konumla alakalı coğrafi bölgelerde yer alan, bu bölgelere düzenli aralıklarla giden ya da bu bölgelere ilgi gösteren kullanıcılara hedefleyerek yapılan konum tabanlı reklamcılık, reklam kampanyanızın değerinin artmasına ve sonuçta satış hacminizin büyümesine doğrudan katkı sağlar.

Coğrafi Hedefleme yaklaşımıyla oluşturulan reklamların, hedeflenen tüketicilerin fiziksel konumlarına, ilgi gösterdikleri konumlara veya her ikisine göre gösterilmesi mümkündür. Yer hedefleme sayesinde tüketicilere ilgi alanlarına uygun reklamlar gösterdiğinizden emin olmanıza yardımcı olarak reklam kampanyanızın performansını artırabilir.

Fiziksel Konum

Fiziksel konum, hedeflediğiniz tüketicilerin bulunduğu veya periyodik aralıklarla gittiği konumu ifade eder. Google ADS servisi, hedef tüketicilerin fiziksel konumunu ve işletmenize ait reklamınızın gösterilip gösterilmeyeceğini tespit ederken bir dizi etkeni dikkate alır. Ayrıca hedef tüketicilerin fiziksel konumunu belirlerken mobil cihazlarının ya da bilgisayarlarının konumlarından da yararlanır.

  • IP Adresi

Potansiyel müşterilerin konumları tespit edilirken çoğu zaman bilgisayarın IP adresi baz alınır. İnternet Protokolü (IP) adresi, İnternet Servis Sağlayıcılar tarafından, internete bağlı her bilgisayar için özel olarak belirlenen bir sayıdır. Google ADS, kablosuz ağa bağlı cihazlar için fiziksel konum tespiti yapabilmek adına kablosuz ağın IP adresini belirleyebilir.

Kullanıcının mobil cihazı eğer mobil operatörün proxy sunucuna bağlı ise mobil cihazın konumu yine tespit edilebilir. Google ADS, mobil cihazın konumunu tespit edebilmek için operatör IP’sini kullanır.

  • Cihazın Konumu

Google ADS, potansiyel bir müşterinin konum ayarlarına bağlı olarak, aşağıda sıralanan konum datalarına yönelik kaynaklarından birini baz alarak reklam kampanyası için kesin bir konum kullanabilir:

  • GPS

GPS doğruluğu, GPS sinyaline ve bağlantısına göre farklılık gösterir.

  • Kablosuz

Doğruluk, standart bir kablosuz yönlendiricinin erişim aralığına benzerdir.

  • Bluetooth

Cihazda Bluetooth erişimi etkinse, herkese açık olarak yayınlanmış bir Bluetooth sinyali, konuma dair doğru bir bilgi verebilir.

  • Google’ın Hücre Kimliği Konum Veri Tabanı

GPS veya kablosuz yoksa Google’ın hücre kimliği konum veri tabanı yöntemi kullanılır. Bu yöntemle elde edilen doğruluk, bir bölgede kaç adet baz istasyonu bulunduğuna ve eldeki verile bağlıdır. Özellikle belirtmek gerekir ki bazı cihazlar hücre kimliği konumunu desteklemez.

Potansiyel Müşterilerin İlgi Gösterdiği Konumlar

Google ADS servisi, bir tüketicinin ilgilendiği coğrafi alanlar olduğunu belirlerse, arama yapan kişi fiziki olarak bu bölgelerde bulunmasa dahi söz konusu alanı veya yakın çevresindeki alanları hedefleyen uygun reklamlar gösterir. Bu alanlarsa potansiyel müşterilerin ilgi gösterdiği konumlardır. Potansiyel müşterilerin ilgilendiği konumlar belirlenirken yararlanılan başlıca yöntemler şunlardır:

  • Yapılan aramalarda kullanılan, konum içeren terimler.
  • İlgilenilen bir konumu belirten geçmiş aramalar.
  • Potansiyel müşterinin geçmişteki fiziksel konumları.

Şimdi konum bazlı pazarlamanın üç önemli yaklaşımı arasındaki farkları tablo yardımıyla paylaşalım:

GEO TARGETİNG

GEO FENCING

BEACON

Genellikle belirli bir konumda yaşayan veya bulunan ve aynı zamanda farklı verilerin de bilindiği tüketicilerle etkileşim kurmak için kullanılır.

Genellikle bir işletmeye, mağazaya, mekana veya hizmete yakın olan kullanıcılarla etkileşim kurmak amacıyla kullanılır.

Genellikle geniş bir alanda bulunan kullanıcılarla etkileşim kurmak için kullanılır.

İl, ilçe gibi geniş bir coğrafi alanda hedefleme yapılır.

50 metre gibi sınırlı ve görece küçük mesafeden kullanıcıları yakalar.

Kullanıcıları belirli bir konumda veya aralıkta yakalar.

IP adresi hedeflemesi yapılır.

GPS teknolojisini kullanır.

Bluetooth teknolojisini kullanır.

Hedef tüketicilere dair coğrafi hedefleme yapılırken nokta atışı yapmak şart değildir; veri kullanımıyla birlikte hedefleme segmentinin hassaslaştırılması yeterlidir.

Az bir sapma payı söz konusudur.

Oldukça yüksek bir hassas hedefleme yapar.

Örnek: Şehirde çiçek seven 40 yaş üstü kadınlar.

İşletmenizin yanından geçen bireyler.

İşletmenizin kahve standı önünde bulunan bireyler.

 

Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?