Google Ads'i kullanmaya başlamanıza yardımcı olmak için, 5500 TL harcadığınızda size ücretsiz reklam kredisi olarak 5500 TL de biz vereceğiz. Daha fazla bilgi al

Blacklist Nedir, Nasıl Kontrol Edilir?

Blacklist, bilgi işlemde sıkça söz edilen kavramlardan biri olup, temel bir erişim kontrol mekanizmasıdır. Kara liste, izin verilmeyenler listesi, engellenenler listesi veya reddedilen listesi gibi kavramlar, bilgi işlemde blacklist yerine kullanılan kavramlardan bazılarıdır. İçeriğimizde “Blacklist nedir, nasıl kontrol edilir?” sorusu çerçevesinde, Blacklist’e ilişkin merak konusu başlıkları inceleyeceğiz.

Blacklist Nedir, Nasıl Kontrol Edilir

Blacklist veya kara liste; e – posta adresleri, IP adresleri, alan adları gibi ögelerin kaydedildiği ve kaydedilen ögelere belirli sınırlamalar getirildiği mekanizmadır. Bu mekanizmanın tam tersi yönünde işlev gösteren bir başka mekanizma daha vardır ki, bu mekanizmaya beyaz liste denir. Beyaz liste yerine izin verilenler listesi veya geçiş listesi deyimleri de kullanılabilir.

Blacklist (Kara Liste) Nedir?

Blacklist (kara liste); spam dağıttığı varsayılan IP adresleri, e – posta adresleri, alan adları vs. ögelerin kaydedildiği liste mekanizmasıdır. Bu mekanizmada yer alan adreslerden, yani Blacklist’e kayıtlı ögelerden gönderilen e – postalar engellenir ya da alıcının spam klasörüne yönlendirir. Özetle, spam dağıttığı öngörülen adreslerden gönderilen elektronik iletilerin kısıtlanmasını sağlar.

Tek bir Blacklist’ten söz etmek mümkün değildir. Birbirinden farklı listeleme kriterlerine sahip çok sayıda Blacklist mevcuttur. Blacklist’ler, kötü amaçlı veya spam içerikli olduğu varsayılan e – postaları tespit etmek amacıyla belirlenmiş kriterleri kullanan spam filtreleri tarafından tanımlanır. E – posta trafiğinin büyük bir bölümünü oluşturan spam, katı kurallara sahip Blacklist uygulamalarının artış göstermesine neden olmuştur.

E – posta pazarlaması, dijital pazarlamada yaygın kullanılan pazarlama yaklaşımıdır. Çevrim içi pazarlamanın efektif bir metodu olan e – posta pazarlaması ile Blacklist arasında sıkı bir ilişki vardır. Kusursuz ve başarılı bir e – posta pazarlamacılığının birincil şartı, gönderilen e – postaların teslim edildiğinden, yani Blacklist’te yer alınmadığından emin olmaktır.

Oldukça popüler internet servis sağlayıcılarının çeşitli Blacklist’leri kullandığı bilinmekte. Spamhaus, SpamCop, URIBL, yaygın kullanılan Blacklist’lerden yalnızca birkaçı. Özellikle belirtelim ki, her bir Blacklist birbirinden farklı verilere ve aynı şekilde filtreleme kriterlerine sahip olabilir. Dolayısıyla, Blacklist dendiği takdirde tek bir liste ve tek tip filtreleme kriteri düşünülmemelidir.

Blacklist’e Neden İhtiyaç Duyulmuştur?

E – posta trafiğinin neredeyse %70’inin spam olması sonucu bir ihtiyaç halini alan Blacklist yani kara liste, e – posta alımını minimize etmek amacıyla, e – posta sistemlerini yönetenlerce kullanılan bir mekanizmadır. Bu mekanizma yardımıyla alıcı sunucular, belirli bir IP adresi veya alan adının itibarı hakkında bilgi almak için sorgulama yapabilir, zira Blacklist herkese açık, gerçek zamanlı bir veri tabanıdır.

Herhangi bir sunucuya ait IP adres eğer Blacklist’e kaydedilirse sunucudan gönderilen e – postalar, sunucu IP adresinin kaydedildiği Blacklist’i kullanan kuruluşlar tarafından engellenir ve gönderilen e – posta spam klasörüne yönlendirilir veya hiç teslim edilmez. Bu mekanizma, e postaların büyük bir bölümünü spam e – postaların oluşturması sonucu geliştirilmiştir.

E – Postalar Neden Blacklist’e Girer?

Maillerde belirli usul ve içerik kurallarına uymak gerekir. Aksi takdirde mail gönderici adresin bir Blacklist’e alınması kuvvetle muhtemeldir. Abonelerinize gönderdiğiniz mail içeriklerinde şüpheli unsurlar yer alıyorsa bir kara listeye alınmanız sürpriz değildir. Fakat spam gönderi olmamanıza karşın mailleriniz belirli nedenlerden dolayı spam klasörüne yönlendirebilir. E – postalarınızın spam kabul edilmesinin başlıca nedenleri şunlardır;

  • Yazım ve Noktalama Yanlışları

Mail kişilerinize ait adreslerdeki belirgin yazım ve noktalama yanlışları, Blacklist’e kaydedilmenize sebep olabilir. Bir kara listeye alınmamak için dikkat etmeniz gereken, e – posta listenizdeki yazım ve noktalama yanlışlarını kontrol etmek ve tespit ettiklerinizi hızla düzeltmektir.

  • İstenmeyen E – Posta Sözcükleri

Araştırmalar göstermekte ki, istenmeyen e – posta içeriğine ve konu satırlarına sahip kampanyaların spam klasörüne yönlendirilme olasılığı çok yüksektir.

  • Gizli Abonelikten Çıkma Bağlantısı/Düğmesi

Kara listeye alınmamak adına dikkatinizi vermeniz gereken bir başka husus, abonelikten çıkma bağlantısını kaldırmamak veya gizlememektir. Zira abonelikten çıkma bağlantısını kaldırmak/gizlemek, çok sayıda spam şikayetini tetikleyecek kötü bir uygulamadır.

  • Temiz Bir E – Posta Listesine Sahip Olmamak

E – posta gönderen puanı düştükçe, blacklist’e girme olasılığı o nispette artar. Temiz bir e – posta listesine sahip olunmaması ise e – posta gönderen puanının düşmesine neden olur. Dolayısıyla düzenli aralıklarla e – posta listesini kontrol etmek ve tespit edilen sorunları gidermek faydalı bir yaklaşım olacaktır.

  • Yüksek Hacimli E – Postalar Göndermek

Spam göndericilerin birçoğu yüksek hacimli e – postalar gönderdiğinden, Blacklist’lerin pek çoğu yüksek hacimli e – posta göndericilerini kara listesine almakta. Bu sebeple toplu mail uygulamasını daima kullanmak şüpheli olarak işaretlenmenize ve sonrasında Blacklist’e alınmanıza yol açar.

Blacklist’e Alındığınızda Ne Olur?

Alan adınızın bir Blacklist’e kaydedilmesi halinde, internet servis sağlayıcıları bu durumu anında ve otomatik olarak algılar. Bunun sonucunda alan adınıza çeşitli kısıtlamalar uygulanır. Bu kısıtlamalardan ilki, e – postalarınızın hedef kitlenize ulaşmasının engellenmesidir. Sonuçta ise aboneleriniz e – posta pazarlama mesajlarınızı ve promosyonlarınızı göremeyecektir.

Blacklist’e alınmanız halinde karşılaşabileceğiniz bir başka olumsuz durum, e – postalarınızın teslim edilebilirliğinin zarar görmesidir. Hedef kitlenize teslim edilemeyen e – postalarsa çevrim içi pazarlama çabalarınıza olumsuz etki ederek zaman ve enerji kaybetmenize yol açar. Dolayısıyla Blaklist’e alınmanız birçok açıdan ciddi sonuçlar doğurur.

Blacklist Kontrolü Nasıl Yapılır?

Blacklist kontrolü için izleyebileceğiniz birkaç farklı yöntemden söz edebiliriz. İlk olarak açılma veya tıklama oranlarınızda majör bir değişim olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Şayet kayda değer bir değişim gerçekleşmişse aksiyon alma vaktiniz gelmiş demektir. Bir engellenenler listesine kaydedildiğinizden endişeleniyorsanız belirli listeleri kontrol etmelisiniz. Bu listeler:

  • Özel Kara Listeler
  • Herkese Açık Engelleme Listeleri

Blacklist veri tabanlarını taramak için özel bir Blacklist denetleyicisi (MXToolBox, Barracuda Reputation Block List, Sender Score) kullanabilirsiniz. Ayrıca, odaklanabileceğiniz başlıca ISS’lerse şunlardır:

  • Gmail,
  • Outlook,
  • AOL.com,
  • Yahoo,
  • Comcast.

Blacklist’ten Nasıl Çıkılır?

Blacklist’ten çıkmak için öncelikle alan adınızı yakalayan ve sistemine kaydeden Blacklist’i tespit etmeniz gerek. Ardından Blacklist operatörü ile irtibat kurmalı ve beyaz listeye alınmanızı talep etmelisiniz. Talebiniz kısa sürede işleme alınabileceği gibi çeşitli işlemleri yerine getirmeniz de istenebilir. Sürecin sonunda beyaz listeye alınabilirsiniz. Ayrıca alan adınızın spam Blacklist’lere kaydedilmemesi için şunlara dikkat etmelisiniz:

  • E – posta kişi listeleri satın almaktan kaçının.
  • Yeni aboneleri çekmek için çift katılım formlarından yararlanın.
  • Sahibinin onayı olmaksızın herhangi bir e – posta adresini listenize kaydetmeyin.
  • Abonelerinizin sizi tanımasını sağlayın. Noreply gibi adresler kullanmaktan kaçının.
  • Abonelikten ayrılmış kişilere e – posta iletmeyin.
  • E – posta iletilerinizi güzel bir konu satırı belirleyin. Spam olarak kabul edilebilecek kelimelerden, büyük harf kullanımından, ünlem işaretlerinden kaçının.
  • İçeriği alakasız e – posta göndermeyin.
  • Kendinize ait posta sunucunuzu kullanıyorsanız özel bir IP adresi kullanın.
  • IP adresinizin ya da alan adınızın Blacklist’e kaydedilip kaydedilmediğini düzenli aralıklarla kontrol edin.

Blacklist’e alınmamak adına dikkat etmeniz gereken başlıca hususları sıraladık. Fakat özellikle belirtelim ki, tüm bunlara rağmen yine de katı kurallara sahip Blacklist’lere alınabilirsiniz. Zira kara listeye girmenizi kesinlikle engelleyecek bir çözüm şu an için söz konusu değil.

Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?