Google Ads'i kullanmaya başlamanıza yardımcı olmak için, 5500 TL harcadığınızda size ücretsiz reklam kredisi olarak 5500 TL de biz vereceğiz. Daha fazla bilgi al

Negatif SEO Nedir? Anti SEO’dan Korunma Yöntemleri

Negatif SEO; bir web sitesinin SEO (Search Engine Optimization | Arama Motoru Optimizasyonu) verimliliğini düşürmek, SEO başarısına zarar vermek amacıyla yapılan etik dışı uygulamaların tamamıdır. SEO, dijitalleşmenin doğal bir sonucu olan web sitelerinin erişilebilirliği ve ulaşılabilirliği açısından son derece önemlidir. Arama motoru optimizasyonu en yalın tabirle; hedeflenen anahtar kelimelerde arama motoru sonuç sayfalarında elde edilen başarıdır.

Negatif SEO Nedir Anti SEO’dan Korunma Yöntemleri

İçerik Tablosu

SEO başarısı yüksek bir web sitesi ile aynı sektörde faaliyet gösteren web siteleri tarafından başvurulan negatif SEO uygulaması, hedef sitenin SEO başarısına, yani arama motoru sonuç sayfalarında gösterdiği performansa olumsuz etki eder. Bu noktada web sitesi sahipleri, web sitelerine yönelik bu tür saldırılar olup olmadığını periyodik aralıklarla kontrol etmeli ve herhangi bir saldırıdan şüphelendiği takdirde gerekli önlemleri alarak site performansının olumsuz etkilenmesine engel olmalıdır.

Negatif SEO saldırıları, uygulamada çok çeşitli şekillerde kendini göstermektedir. Söz konusu saldırılardan en sık gözleneni, hedef siteye yönelik zararlı backlink verilmesidir. Hedef siteye yönelik zararlı backlink çalışması, çoğu zaman alakasız ve uygunsuz siteler üzerinden yapılan yönlendirmeler şeklinde vücut bulmaktadır. Site yöneticileri, periyodik aralıklarla web sitesini kontrol etmeli ve siteye gelen linkleri inceleyerek zararlı bağlıkları Google’a bildirmelidir.

Negatif (Anti) SEO Nasıl Anlaşılır?

Negatif (Anti) SEO, bir web sitesine hedef alan ve hedef aldığı web sitesinin SEO çalışmalarını olumsuz etkilemek, manipüle etmek amacıyla yapılan hamlelerdir. Web sitesine yönelik Negatif SEO saldırısı olup olmadığını tespit edebilmek için Ahrefs gibi backlink araçlarından yardım alarak web sitenize yönelik backlinleri, site indekslerini ve anchor text çeşitliliğine bakabilir ve size ait olmayanları belirleyebilirsiniz. Ardından, size ait olmayan bulguları temizleyerek sitenizden arındırabilirsiniz.

Sitenizin sıralamasında ciddi bir düşüş yaşanmış; ancak, sitenize yönelik herhangi bir Anti SEO hamlesi yapılmadığını belirlediyseniz, bu durumda kontrol etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Anti SEO uygulaması yapılmamasına rağmen site sıralamanızda düşüş söz konusu ise, sıralamadaki düşüşün sebebi sektörel rekabet olabilir. Rekabeti yüksek bir sektörde varlık gösteriyor ve rakipleriniz daima gelişim kaydediyorsa, sıralamadaki gerilemeniz doğaldır.

Arama motoru sonuç sayfasındaki başarınızın sektörel rekabet kaynaklı etkilendiğini tespit ettiyseniz, bu durumu düzeltmek adına verimli sonuçlar elde edebileceğiniz güçlü bir SEO stratejisi belirleyebilir ya da mevcut SEO stratejindeki eksik yönleri tespit ederek düzenleme yapabilirsiniz. SEO başarınızı artırmak amacıyla çeşitli araçlardan yardım alabilir, doğru anahtar kelimeleri belirleyebilir ve bu anahtar kelimeler üzerine temellendirdiğiniz başarılı içerikler oluşturabilirsiniz.

Negatif SEO’dan Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Bir web sitesinin SEO performansını artırmak; belirli bir planlama ve sistemik doğrultusunda özenli, ciddi ve yorucu bir çalışma gerektirir. Öte yandan, arama motoru optimizasyonu sağlamak için verilen süre de göz önüne alınırsa, SEO çalışması sonucu elde edilen başarının ne denli önemli ve değerli olduğu aşikardır. Web site sahibi herkes, elde ettiği SEO başarısını korumak ve dijital hedeflerine ulaşmak ister. Bu süreçte karşılaşılabilecek en ciddi tehlike; anti SEO, bir diğer adıyla negatif SEO’dur.

Negatif SEO’nun zararlı etkilerinden korunmak için başvurulabilecek birkaç farklı yöntem mevcuttur. Negatif SEO’dan korunma yöntemleri şu şekilde ifade edilebilir:

Google Search Console

Anti SEO’dan korunmak için başvurulabilecek ilk yöntem; Google tarafından web sitelerinin kullanımına sunulan Google Search Console aracıdır. Google Search Console panosunun sağ üstünde bulunan “Kullanıcı Ayarları” sekmesi üzerinden “e – posta tercihleri” bölümüne erişim sağlamalı ve ardından mail bildirimlerini açmalısınız. Bu sayede, web sitenizde meydana gelen herhangi bir sorundan mail yoluyla haberdar olabilecek ve bu bildirim sayesinde, gerekli önlemleri vaktinde alma imkanı bulabileceksiniz.

Backlink İncelemesi

Bir web sitesinde bulunan düşük kaliteli linkler, sıklıkla karşılaşılan Anti SEO hamlelerindendir. Web sitenizde barınan bu tür backlinlerin tespiti için, periyodik aralıklarla web sitenizi incelemeniz faydalı olacaktır. Öte yandan, spam amaçlı mail ileten web sitesi sahipleri de linkinizin kaldırılmasını isteyebilir. İşletme/firma/marka adına profesyonel bir mail adresi kullanarak bu durumun önüne geçebilirsiniz. Negatif SEO hamlelerinden korunmak için düşük kaliteli backlinlere karşı gerekli çalışmayı yapabilirsiniz

Link Reddetme Aracı Kullanımı

Web sitenizde barınan düşük kaliteli linklerin sayısı ne kadar fazla ise, web sitenizin arama motoru sonuç sayfasındaki sıralaması o denli düşecek ve bu durumun devam etmesi halinde Google tarafından ceza yaptırımıyla karşı karşıya kalacaksınız. Hacimli bir web sitesine sahipseniz ve backlinkleri incelemek için yeterli vakti bulamıyorsanız; sizi işaret eden ve spam olarak görünen link adına, ilgili web sitesinin yöneticileriyle iletişim kurabilir ve kaldırılmasını talep edebilirsiniz.

Olumlu sonuç alamamanız halinde, Google’dan yardım alabilirsiniz. Google tarafından sunulan link reddetme araçlarından yararlanabilir ve bu sayede sitenize zarar veren linkleri kısa zamanda ve pratik bir şekilde uzaklaştırabilirsiniz.

İntihal Kontrolü (Kopya Kontrolü)

Web sitelerin SEO başarısına etki eden en önemli parametre, sitede yayınlanan içeriklerin özgün olmasıdır. Web sitede paylaşılan içeriklerin intihal durumunu inceleyebilir ve makul düzeyin üzerinde kopya oranına sahip içerikleri revize ederek özgünleştirebilirsiniz. Bu işlem sayesinde, Negatif SEO etkisi yaratan kopya içerik sayısını asgari düzeye indirir, SEO puanınızı artırarak arama motoru sonuç sıralamanızı üst sıralara taşıyabilirsiniz.

Güvenlik Önlemleri

Web sitenizin kötü amaçlı yazılımlar, hacker vs. tarafından erişilemeyecek parolalarla koruma altına alınabilmesi adına güvenlik önlemleri alabilirsiniz. Parola belirlerken; parolanızın bir başkası tarafından kolaylıkla tahmin edilebilir, kırılabilir olmamasına özen gösterin. Bunun için, belirlediğiniz şifrede özel karakterlere, büyük ve küçük harflere ve numaralara yer verebilir, bu karakterleri karışık bir biçimde kombine edebilirsiniz.

Sosyal Medya Analizi

Web sitenizde ziyaretçilerinize sunduğunuz hizmet veya ürünler hakkında, hizmet veya ürünlerden memnun kalmayan kişiler sosyal medyada çeşitli paylaşımlarda bulunabilir. Öte yandan, sahte hesap kullanmak suretiyle sizi spam altına sokacak, hack edecek veya ceza almanıza sebep olacak kişiler de söz konusu olabilir. Tüm bu olumsuz durumların önüne geçebilmek için sosyal medya takibine önem gösterin ve web siteniz hakkında sosyal medyada ne tür gelişmeler olduğunu kontrol edin.

Hız

Web sitelerin hızı sabit değildir; çeşitli nedenler dolayısıyla web site hızında yavaşlama söz konusu olabilir. Web sitenin hızı, ziyaretçilerinizin kullanıcı deneyimine önemli ölçüde etki eder. Web site hızınızdaki değişimleri fark edebilmek, gerekli müdahalelerde bulunabilmek için zaman zaman web sitenizi kontrol etmenizde yarar var. Hız artışı sağlamak için çeşitli araçlardan yardım alabileceğiniz gibi profesyonel destek de alabilirsiniz.

Negatif SEO Teknikleri Nelerdir?

Negatif (Anti) SEO teknikleri;

  • Spam Backlink,
  • Yanıltıcı İçerik,
  • Telif Hakkı Şikayeti,
  • Web Sitesine Virüs Bulaştırma,
  • DDoS Saldırıları,
  • Kopya Web Sitesi Açma,
  • Alt Sıranızdaki Sitelere Sahte Tıklanma,
  • Adsense Hesabını İptal Ettirme,
  • Gizli Link ve Hacklink Çalışmaları,
  • Hemen Çıkma Oranının Arttırılması,
  • İçerikler İndexlenmeden Çalınması,
  • Reklamlarınıza Sahte Tıklanma,
  • Sahte Sosyal Medya Hesabı Açma,
  • Site Hızı Yavaşlatma.
Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?