Google Ads'i kullanmaya başlamanıza yardımcı olmak için, 5500 TL harcadığınızda size ücretsiz reklam kredisi olarak 5500 TL de biz vereceğiz. Daha fazla bilgi al

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu), arama motorunun ücretli olmayan organik sonuçlarında görünürlüğü, etkileşimi ve sıralamayı etkileyen çalışmalar bütünüdür. Web siteleri, arama motorlarının geliştirdiği belirli algoritmalara ve kriterlere göre sonuç sayfalarında sıralanır. Arama sonuç sayfalarında daha yüksek sıralarda konumlanan bir web sitenin trafiği, etkileşimi ve ulaşılabilirliği ivmeli bir şekilde artar. Bu nedenle, SEO çalışmaları son derece mühimdir.

İçerik Tablosu

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

SEO çalışmaları, site içi ve site dışı SEO çalışması olmak üzere iki başlıkta incelenir. Bir web sitesinin içeriğine ve yazılımına dair çalışmalar site içi SEO; sosyal medya ve diğer web sitelerinden akış sağlayan linklerse site dışı SEO çalışması olarak kategorize edilir. SEO başarısını artırmak için uygulanabilecek birçok önemli çalışma vardır. SEO başarısını artıran çalışmalar arasında en verimli ve etkili sonuçlar sağlayan çalışma, SEO uyumlu makale yazmak ve yayınlamaktır.

Web sitesinde yayınlamak adına hazırlanan bir makaleden beklenen yararın elde edilebilmesi için, SEO uyumlu yazım tekniklerinden haberdar olmak gerekir. Zira, arama motorlarının nasıl bir algoritmayla çalıştığını, SEO ve algoritma ilişkisini ve bu bilinç doğrultusunda içerik hazırlamak önemlidir. Günümüzün en popüler arama motoru olan Google, web sitelerinde yayınlanan makalelerin arama sonuç sayfalarında daha üst sıralarda konumlanması için bir dizi kriter belirlemiştir. Bu kriterlere uygun makale yazmak SEO başarısını artıracaktır.

SEO Neden Önemlidir?

Web sitelerinde yayınlanan içeriklerin daha fazla ziyaretçi çekmesi, başarılı bir SEO çalışmasıyla mümkündür. Bir web sitesi tasarlandıktan sonra, SEO kriterlerine göre hazırlanmış başarılı içerikler yayınlayarak ziyaretçi akışı sağlanmalıdır. Bu süreçte yayınlanan içeriklerin benzersiz, nitelikli ve SEO kriterlerine uygun olması önemlidir. Aksi takdirde, web sitesinin trafik hacmini artırmak mümkün olmayacağı gibi, mevcut trafiğinde de ciddi bir düşüş yaşanacaktır.

SEO ile uyumlu içerikler hazırlamak, içeriğin yayınlandığı web sitenin Google arama sonuç sayfasında daha başarılı sıralarda konumlanmasını sağlar. İlgili web sitesinin üst sıralarda konumlanması, siteye yönelik doğal ziyaretçi akışı sağlayacak ve trafik hacminde hızlı bir yükselme gerçekleşecektir. SEO önemi başlığı altında onlarca farklı konuya değinilebilir; ancak, yalnızca web sitelerin trafiğine olan doğrudan etkisi dahi SEO ve SEO uyumlu makaleyi son derece önemli kılmaktadır.

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Genel SEO Sağlığı

Web sitenizin genel SEO sağlığı iyi durumda değilse, yayınlamak üzere hazırladığınız SEO uyumlu makaleden elde edeceğiniz fayda son derece sınırlı olacaktır.

Makale Konusu

Makale konusu, ilgili web sitenin konusu ile paralel olmalıdır. Aktüel, ilgi çekici ve bilgilendirici bir konuda makale yayınlamak, içeriğin SEO kriterlerini sağlamasına yardımcı olacağı gibi ziyaretçilerin deneyimini de artıracaktır.

İstikrar

İçerik girişinde istikrar, SEO başarısını artıran başlıca faktörler arasında yer alır. Çok fazla sayıda içeriği bir anda yayınlamak yerine, belirli periyotlar halinde düzenli içerik yayınlamak çok daha sağlıklı sonuçlar verecektir.

Makale Hacmi

Yayınlanmak üzere hazırlanan makalenin gereğinden fazla uzun olup okuyucu sıkmaması ve gereğinden kısa olup konuyu izah etmede yetersiz kalmaması gerekir.

Anahtar Kelime Oranı

Makalenin odak kelimesi, makale genelinde %2,5 oranında kullanılmalıdır. Söz gelimi 1000 kelimelik bir makale için ideal anahtar kelime kullanım sayısı 25’tir.

İmla ve Noktalama Kuralları

Makalenin okunabilirlik puanı da SEO başarısını artıran önemli faktörlerdendir. Hazırlanan makalenin gerek imla gerekse noktalama kuralları açısından hatalı olması, makalenin okunabilirlik puanını ve ziyaretçi deneyimini düşürecektir.

Okunabilirlik

Makalede benimsenen üslup, konunun ele alınma şekli vs. yazım yaklaşımlarının tamamı okunabilirlik puanına doğrudan etki eder. Okunabilirlik puanını artırmak için sade ve akıcı bir üslup kullanmaya dikkat edin.

   

Google Search Console

İçeriğinizi hazırladıktan sonra Google Search Console aracını kullanarak makalenizin Google’a indekslenmesini sağlayın.

Güncellik

İçeriklerinizin güncelliğini yitirmesi halinde revize ederek güncelleştirin. Bu sayede, ziyaretçilerinizin içeriklerinize yönelik ilgisini diri tutabilirsiniz.

Maddeleme

Google’da öne çıkan içeriklerden de anlaşılacağı üzere makalelerde maddeleme kullanmak, içeriğin anlaşılabilir ve okunabilir olmasını sağlar.

Yabancı Kaynak

Başka dilde yazılan makaleleri tercüme ederek bu makalelerden yararlanabilirsiniz. Ancak, tercüme ettiğiniz makalenin bir başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığından emin olmak için mutlaka intihal testinden geçirin ve benzersiz olduğundan emin olun. Öte yandan, çeviri içerikleri olduğu gibi yayınlamak yerine; içerikteki anlam ve anlatım bozukluklarını düzenleyip okunabilirliğini artırdıktan sonra yayınlamaya özen gösterin.

Dahili Link

Makaleleriniz arasında bütünlük kurmak ve ziyaretçilerin web sitenizde daha uzun süre kalmasını sağlamak adına alakalı içeriklerinize yönelik link vererek ziyaretçilerinizin merakını cezbedecek diğer içeriklerinizi de ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz.

Görsel

Makalenizin konusu ile ilgili yüksek çözünürlüklü stok görsel kullanmak, ziyaretçilerinizin dikkatini çekecek ve içeriğinizin zengin görünümüne kavuşmasını sağlayacaktır. Ziyaretçiler, görsel kullanılan içeriklere eğilim gösterir.

Meta Description

Makalenizin SEO başarısını artırmak için 150 – 160 karakter arasında meta description yazmayı unutmayın.

Anahtar Kelime

Yüksek trafik hacmine sahip bir anahtar kelime belirledikten sonra, makaledeki anahtar kelime yoğunluğuna ve dağılımına dikkat edin.

Heading Etiket

Heading etiketin anahtar kelime ile başlaması, SEO uyumu açısından faydalı sonuçlar verecektir.

Kaynak Gösterme ve Link Verme

İçeriklerinizde yararlandığınız bilgilerin hangi kaynaktan alındığını göstermek ve bu kaynaklara link vermek, SEO kriterlerini karşılayan bir makale yazmanın bir başka şartıdır.

On – Page SEO

On – Page SEO, site içi – sayfa içi SEO anlamına gelir. Arama motoru botlarının ilgili web sayfasını yorumlamasını kolaylaştıran site içi SEO; içerik, keywords, başlıklar, meta etiket, URL yapısı, dahili linkler, mobil uyum, görsel altı etiketler vs. pek çok parametreden oluşur. Google ve Yandex gibi arama motorlarının sonuç sayfalarında daha başarılı bir sıralamaya sahip olmak ve bu sayede muazzam bir trafik akışı elde etmek için dikkat edilmesi gereken On – Page SEO stratejilerini ifade etmek gerekirse;

  • Hedef anahtar kelimelerin <h1>…<h5>, <p>, <br>, <em>, <strong> gibi HTML etiketlerine yakın tutulması önemlidir.
  • Web sitesindeki her bir sayfa için kısa ve anahtar kelime yönünden zengin URL kullanımına özen gösterin. Zira, kısa yapılı URL’ler çok daha fazla ziyaretçi ve daha üst sıralama alır. Bu nedenle, özellikle URL kısaltmaya yarayan araçlardan istifa etmeniz, çok daha pratik olacaktır.
  • Belirlediğiniz temel anahtar kelimenin en az bir alt başlıkta geçmesine özen gösterin.
  • Görsellerin alt etiketlerini boş bırakmamaya çalışın.
  • Web sitenizdeki ilgili içeriklere ve sayfalara yönlendirme yapmak için dahili bağlantılara yer verin.
  • İçeriklerinizdeki görsellerin alt etiketlerini boş bırakmayın.

SEO Uyumlu Makalede Özgünlük Tesit Nasıl Yapılır?

İçeriğinizin benzersiz olması, SEO başarısını etkileyen en önemli parametreler arasında yer alır. Makalenizin özgün olup olmadığını kontrol ettikten sonra yayınlamanız, makalenizde büyük oranda intihal olması halinde telafisi güç sorunlar yaşamanızın önüne geçecektir. Zira, intihal tespit ettiğiniz takdirde içeriğinizi yayınlamadan önce revize edebilir ve özgün duruma getirerek benzersiz şekilde yayınlayabilirsiniz. SEO uyumlu makalenizin özgün olup olmadığını kısa sürede ve pratik bir şekilde kontrol edebileceğiniz bazı araçlar;

  • Grammarly,
  • Plagiarism Checker,
  • Plagiarismdedector.net,
  • SmallSEOTools,
  • Dupli Checker,
  • Quetext,
  • Plagiarsima,
  • SearchEngineReports.net,
  • Prepostseo.com,
  • Plagtracker.com,
  • Edubirdie.com.

Google, benzersiz ve kopya içerikler arasındaki farkı ayrımsayabilecek güçte yapay zekaya sahiptir. Bu nedenle, kopya içerik yayınlanması halinde bu durum Google tarafından fark edilir ve söz konusu içeriğin ilk sayfada sıralanmasına engel olur. Bu nedenle, hazırladığınız içerikte emeğinizin boşa gitmemesi adına özgün olmasına azami derecede dikkat ve özen göstermeli, özgünlük testi sonucunda intihal olduğunu saptadığınız bölümleri revize ederek özgünleştirmelisiniz.

SEO Uyumlu Makale Neden Önemlidir?

Tüketici davranışları, yaşamın dijitalleşmesiyle birlikte büyük bir değişim göstermiştir. Artık, yaşamın dijitalleşmesiyle birlikte tüketiciler de geleneksel yöntemlerle alışveriş yapmak yerine online alışverişe yönelmiş durumdadır. Bu konuda yapılan araştırmalar, tüketicilerin %93 gibi oldukça büyük bir bölümünün online alışveriş yaptığını gözler önüne sermektedir. Dijital ortam üzerinden ürün/hizmet sunan işletmelere ait web sitelerin SEO başarısı ne kadar yüksekse, tüketicilerle kuracağı etkileşim de  denli artış gösterecektir.

Bir web sitesinin trafiğini, etkileşimini ve erişilebilirliğini artıran en temel faktör olan SEO çalışması, SEO uyumlu makale üzerine temellendirilir. Dijital dünyanın hayli büyük potansiyelinden yararlanmak ve trafik hacmini artırmak için SEO uyumlu makale yayınlarına önem verilmesi gerekir. SEO kriterlerini karşılayan makaleler sayesinde web siteniz daha iyi sıralama elde edeceğinden, web sitenizi ziyaret eden kullanıcı sayısında ivmeli bir artış yaşanacaktır.

Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?