Google Ads'i kullanmaya başlamanıza yardımcı olmak için, 5500 TL harcadığınızda size ücretsiz reklam kredisi olarak 5500 TL de biz vereceğiz. Daha fazla bilgi al

Web Site Domain Otoritesi Nasıl Yükseltilir?

Arama motoru sonuç sayfalarında daha başarılı konumlanmak için yapılan çalışmalar bütününe SEO adı verilir. SEO, Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonunun kısa adıdır. SEO çalışmaları ile arama motoru sonuç sıralamasında başarılı sonuçlar elde etmek adına tercih edilebilecek pek çok yaklaşım ve çalışma vardır. SEO başarısını artıran yaklaşımlardan birisi de Domain Otoritesi (Domain Authority) artışına yönelik çalışmalar yapmaktır.

İçerik Tablosu

Web Site Domain Otoritesi Nasıl Yükseltilir?

  • Domain otoritesi; bir web sitesinin arama motorları açısından ne kadar başarılı olduğunu gösteren skor/derecedir. Moz tarafından geliştirilen Domain otoritesi, bir web sitesinin arama motoru başarısını 0 – 100 arası bir puanlamayla derecelendirir. Domain otorite puanı yüksek bir web sitesi, arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda konumlanır.

Domain otoritesini artırmak, çok yönlü ve uzun soluklu bir çalışma gerektirir. Arama motoru sonuç sayfaları (SERP) açısından yüksek sıralarda konumlanmak adına SEO çalışmalarına özen gösterilmeli ve arama motorlarının web siteleri sıralamak için benimsediği kriterler ile uyumlu olacak şekilde optimizasyon yapılması önemlidir. Arama motorlarının sıralama kriterlerinden birisi de “yüksek skorlu” domain otoritesidir. Bu bakımdan, SEO başarısını artırmak için domain otoritesini yükseltmek gerekir.

Domain otoritesinin sıralamaya olan etkisini somut bir örnek vererek daha çarpıcı bir şekilde ifade etmek gerekirse; içerik kalitesi açısından iki muadil web sitesinden hangisinin domain otoritesi yüksekse, domain otoritesi yüksek web sitesinin sıralaması daha üst sıralarda olacaktır. Domain otoritesi nasıl yükseltilir? Sorusu üzerinde temellenen içeriğimizin net bir biçimde anlaşılması ve domain otoritesinin başarıyla yükseltilebilmesi için DA ve PA puanı bazı kavramların izah edilmesi en doğru yaklaşım olacaktır.

Bir web sitesinin Domain Authority açısından performansının değerlendirilebilmesinde birçok faktör etkilidir. Yayın hayatına yeni adım atan bir web sitesinin domain otoritesi genellikle düşüktür ve 5 – 20 arası bir dereceye sahiptir. Google, Facebook, Microsoft gibi web sitelerin domain otoritesi ise 95 – 100 arası çok yüksek bir dereceye sahiptir. Domain otoritesini artırmak için çalışma yapılan bir web sitenin mevcut domain otorite puanının belirlenmesi, nasıl bir çalışma yapılması gerektiğine ilişkin fikir verecektir. Buna göre;

  • Düşük otorite puanı | 0 – 19,
  • Ortalama altı otorite puanı | 20 – 29,
  • Ortalama otorite puanı | 30 – 39,
  • İyi otorite puanı | 40 – 59,
  • Çok iyi otorite puanı | 60 – 79,
  • Mükemmel otorite puanı | 80 – 100.

Domain otorite derecesi belirlenirken, yukarıda ifade edilen puan cetveli dikkate alınır. Web sitesine ait domain authority puanı sayesinde ilgili web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarındaki performansı hakkında fikir sahibi olunabilir. Bununla birlikte, yine domain otorite puanı referans alınarak alternatif sitelerle kıyaslama yapılabilir ve bu puanın artırılması adına nasıl bir optimizasyon çalışması yapılması gerektiğine ilişkin isabetli bir yol haritası belirlenebilir.

Domain Otoritesini Etkileyen Faktörler

Domain (alan adı) otoritesini etkileyen faktörleri bilmek ve bu bilinç doğrultusunda çalışmalar yapmak, domain otoritesini artırma sürecinde fayda sağlayacaktır. Buna göre, domain otoritesini etkileyen başlıca faktörler şunlardır:

  • Link dağılımı,
  • Link kalitesi,
  • Link sayısı,
  • Sosyal medya etkinliği,
  • Domain yaşı,
  • Aranma hacmi.

Domain Otoritesi Nasıl Hesaplanır?

Domain otoritesi; ilgili siteye yönelik bağlantılardan çeşitli algoritmalara kadar birçok faktör değerlendirilerek hesaplanır.  Alan adı otoritesi hesaplanırken baz alınan veriler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kaliteli sitelere yapılan link çıkışlarının sayısı,
  • Kaliteli sitelerden gelen bağlantı sayısı,
  • Site içi bağlantı yapısı,
  • SEO başarısı,
  • Arama motoru algoritmaları ile uyumluluk,
  • Doğal ve kaliteli backlink sayısı,
  • Sosyal medya başarısı,
  • Google haritalardaki paylaşım, beğeni ve yorum sayısı,
  • İlgili site adına, otoriter sitelerde yer verilmesi,
  • Site hızı,
  • Domain yaşı,
  • Google kalite yönergelerine uyumluluk,
  • Lokal (yerel) SEO başarısı.

Domain Otoritesi Neden Önemlidir?

Web sitesi gelişimi için eksik yönlerin tespit edilmesi, mevcut durum analizi, hedeflenen başarının elde edilmesi için atılması gereken adımlar vs. birçok noktada çalışma yapılması gerekir. Web sitede yayınlanan içeriklerin revize edilerek iyileştirilmesi, siteye verilen bağlantıların ve iç linklerin kalitesinin ve sayısının artırılması başta olmak üzere, aşağıda detaylı şekilde sıralanan adımları takip ederek domain otoritesini artırmak ve bu sayede arama motorları açısından yüksek başarı sağlamak mümkündür.

Domain otoritesinin ne denli önemli olduğunun bilincinde olan web site sahipleri ve yöneticileri, domain otoritesini artırmak için öncelikle mevcut derecenin belirlenmesi adına domain otorite puanını hesaplamalıdır. Zira, rakip sitelerle kıyaslama yapmak, eksik ve iyileştirilmesi gereken yönleri belirlemek için otorite puanının bilinmesi çok önemlidir. Otorite puanı öğrenildikten sonra SEO açısından nasıl bir yol haritası çizilmesi gerektiği ve nasıl bir dijital strateji belirlenmesi gerektiği konusunda daha sağlıklı adımlar atılabilir.

Domain Otoritesi Nasıl Yükseltilir?

Domain otoritesinin nasıl yükseltilebileceği noktasında yol gösterici nitelikte birçok tavsiyemiz bulunmakta. Aşağıda sıralanan adımları özenle ve dikkatle uyguladığınız takdirde, çalışmalara başlamadan önceki domain otorite derecesi ile son durumda elde edilen domain otorite derecesi arasındaki farkı gördüğünüzde, bu çalışmanın web siteler açısından ne kadar önemli olduğunu çok çarpıcı ve keskin bir şekilde kavramış olacaksınız. O halde, domain otoritesini yükseltmek için başvurabileceğiniz çalışmaları paylaşalım:

  • İçerik Kalitesi

Domain otoritesini yükseltmek amacıyla kollar sıvandığında ilk yapılacak çalışma, web sitede yayınlanan içeriklerin kalitesini artırmaktır. Yayınlanan içeriklerin kalitesini artırmak için; içeriklerin benzersiz içerikler olmasına dikkat etmeli, konu itibariyle ilgi çekici bir muhteviyata sahip olmasına özen göstermelisiniz. Öte yandan okunabilirlik gücü yüksek, yalın ve akıcı bir üslupla kaleme alınmış içeriklerin kullanıcılar ve ziyaretçiler açısından son derece işlevsel içerikler olduğunu da gözden kaçırmamanız gerek.

Web sitenizde yayınlanan içeriklerin benzersiz, ilgi çekici ve yüksek okunabilirlik puanına sahip olmasının yanı sıra; içeriklerinizdeki yazıları GIF, PNG, JPG gibi görsel ve hatta zaman zaman kısa video içeriklerle zenginleştirmeniz, içerik kalitesini artırma noktasında en doğru yaklaşım olacaktır. Son olarak, içeriğinizin optimum uzunlukta olmasına, okuyucunun sıkılmasına neden olacak şekilde uzun ya da gereğinden kısa olmamasına dikkat etmelisiniz.

  • İçerik Optimizasyonu

İçerik optimizasyonu; yayınlanan içeriklerde belirlenen anahtar kelimeler, anahtar kelime sayısı, yoğunluğu, dağılımı, H etiketler ve meta etiket gibi birçok alt çalışmayı barındıran kapsamlı bir süreci ifade eder. Bir içeriğin başarılı sonuçlar vermesi için anahtar kelime analizinin doğru bir şekilde yapılması ve belirlenen anahtar kelimelerin sayı, dağılım ve yoğunluk açısından ideal düzeyde olması önemlidir. Öte yandan, temel anahtar kelimeyi destekleyen ikincil anahtar kelimelerin de özenle seçilmesi gerekir.

İçerikte kullanılacak temel anahtar kelimenin sayısı da çok önemlidir. Doğru ve aranma hacmi yüksek anahtar kelimeler belirlendikten sonra, temel anahtar kelimenin makalede kullanılma oranının %2,5 olmasına dikkat edilmelidir. İçerik optimizasyonu sağlamak ve bu sayede domain otoritesini artırmak için dikkat edilmesi gereken bir başka önemli husus, içeriklerde kullanılan heading etiketlerdir. En az anahtar kelime kadar önemli olan H etiketlerin dikkatle ve özenle seçilmesi en doğru yaklaşım olacaktır.

Heading etiketin yanı sıra permalink kullanımına da değinmek gerek. Permalink, kullanıcı deneğimi artıran kullanıcı dostu bağlantı olarak ifade edilebilir. Kalıcı bağlantı olarak belirlenen URL içerisinde, web site için hedeflenen anahtar kelimenin bulunmasına dikkat edilmelidir. URL yapısında herhangi bir sayı, özel karakter vs. yer verilmemeli, yalnızca anahtar kelime kullanılmalıdır. Bu yapı, arama motoru borlarının dikkatini çekecek ve ilgili linkin takibi kolaylaşacaktır.

Meta title ya da meta description; her URL yapısı ve içerik için konu ile ilgili yazılan 160 karakterli açıklama metnidir. Meta etiket kullanımı sayesinde kullanıcı deneyimini artırabileceğiniz gibi, yayınlanan içeriğinizin arama motoru borları tarafından fark edilmesini sağlayabilirsiniz. İçerik optimizasyonu noktasında altı çizilmesi gereken bir başka önemli çalışma, içeriğin başlığına ve içerikte kullanılan görsellerin optimizasyonuna ilişkin yapılacak iyileştirme çalışmalarıdır.

İçerik başlığının (heading tag 1) anahtar kelime ile başlaması veya başlıkta anahtar kelime kullanılması önemlidir. Alt başlıklarda da anahtar kelime kullanımı, domain otoritesinin artmasına yardımcı olacaktır. Öte yandan, içeriğin dikkat çekici olması adına kullanılan görsellerin de optimize edilmesi faydalı olacaktır. Bu noktada, paylaşılan görseller ile içeriklerin uyumuna, görsel boyutlarına ve görsellerin alt etiketlerinde özen gösterilmelidir.

  • Dahili Bağlantılar

Dahili bağlantılar (internal link), domain otoritesini yükselten bir diğer faktördür. Domain otorite puanı 100 olan Wikipedia, dahili link kullanımına çok önem veren, site içi bağlantılarla muntazam bir hiyerarşik düzen sağlayan örnek bir web sitesidir. Web sitenizde kullandığını dahili bağlantılar, web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların web sitenizde kalma süresini artıracak ve bu sayede arama motorları açısından “başarılı” web siteler arasında yerinizi alacaksınız.

  • Ziyaretçi Artışı

Web sitenizi ziyaret eden organik kullanıcı kitlesini artırmak, web sitenizin domain otorite puanında ivmeli bir artış yaşanmasına sebep olacağı için, ziyaretçi artışına yönelik çalışmalara özen göstermeniz son derece faydalı sonuçlar verecektir. Ziyaretçi sayınızda artış yaşaman için tercih edebileceğiniz birkaç farklı yöntem bulunmakla birlikte, bunlar arasında en kısa sürede etkili sonuçlar veren yöntem, hiç şüphesiz sosyal medya çalışmalarına önem vermektir. 

Web sitenizde ziyaretçileriniz için yayınladığınız içeriklerinizi Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında da paylaşmanız, söz konusu platformların devasa etkileşim gücünden yararlanarak yeni ziyaretçiler kazanmanızı sağlayacaktır. Paylaşacağını içeriklerden daha yüksek verim ve başarı elde etmek için; içeriklerinizin benzersiz, alışılagelmişin ötesinde, dikkat çekici ve güncel konulara ilişkin içerikler olmasına dikkat etmelisiniz.

  • Zararlı Bağlantıların Kaldırılması

Sitenizin domain otorite derecesini yükseltmek ve arama motorları açısından başarılı kabul edilen web siteleri arasında yer almasını sağlamak için yukarıda sıraladığımız çalışmalar ve optimizasyonların yanı sıra sitenizde bulunan zararlı bağlantıları kaldırmaya yönelik de çalışma yapmalısınız. Zira, web site domain otoritesi üzerinde yapılan araştırmalar göstermektedir ki, zararlı bağlantıların kaldırılması işlemiyle birlikte domain otorite puanında ciddi bir artış sağlanmaktadır.

Sitenizde yer alan zararlı bağlantıların giderilmesi için periyodik aralıklarla kontrol sağlamalı ve kontrolleriniz neticesinde karşılaştığınız zararlı bağlantıları kaldırmalısınız. Arama motorları tarafından spam kabul edilen ve zararlı olarak algılanan bağlantıların kaldırılması, kaldırılan zararlı bağlantılar yerine kaliteli bağlantılara yer verilmesi halinde, web sitenizin domain otoritesi puanında hayli tatminkar bir artış sağlayacak ve otorite çalışmalarında önemli bir aşama kaydetmiş olacaksınız.

  • İçerik Yayın Sıklığı

Web sitenizin, arama motoru sonuçlarında daha başarılı bir yerde konumlanmasını sağlama adına yaptığınız domain otorite çalışmalarından beklenen yararı elde edebilmeniz adına, her ne kadar zahmetli ve zaman alıcı olsa da içerik yayın sıklığına önem vermeniz, sürecin başarıyla sonuçlanması adına en doğru yaklaşım olacaktır.

Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?