Google Ads'i kullanmaya başlamanıza yardımcı olmak için, 5500 TL harcadığınızda size ücretsiz reklam kredisi olarak 5500 TL de biz vereceğiz. Daha fazla bilgi al

Google Görüntülü Reklam Verme

Google görüntülü reklam verme; milyonlarca Google kullanıcısıyla etkileşim kurmak isteyen web siteleri için son derece ekonomik bütçelerle gerçekleştirilebilen etkili bir reklam aracıdır. Google tarafından sunulan ücretli çevrim içi reklamcılık aracı olan Google Ads kullanılarak gerçekleştirilen görüntülü/resimli reklam verme işlemi sayesinde, alternatif reklam ve pr araçlarına kıyasla cazip ve makul ücretlerle çok daha etkili sonuçlar almak mümkün.

İçerik Tablosu

Google tarafından yapılan 2018 yılı güncellemesiyle beraber, Google Adwords adıyla bilinen reklamcılık platformunda yenilikler yapılmış ve Google Ads olarak yeni bir isim kazanmıştır. Google Ads, adijital reklamcılıkta yoğun rağbet gören, en sık tercih edilen reklam opsiyonlarının başında gelmekte. Google kullanıcıları herhangi bir anahtar sözcüğü aradığında, arama motoru sonuç sayfasında sorgulama sonuçları sıralanır. Sıralanan sonuçlar, aranan sözcüğü hedefleyen ücretli reklamlar içerebilir.

Dijital reklamcılığın en etkili platformu olan Google verilen reklamlar için günlük maksimum bütçe belirlenebilir ya da tıklama başına bir ücret üzerinden ilerlenebilir. Reklam veren, Google Ads sayesinde, reklamı için belirlediği günlük ücretin üzerine çıkmaz. Bu özellik sayesinde reklam verenler, dijital reklam kampanyası için ne kadar bütçe ayırması gerektiğini net şekilde görebilir. Milyonlarca kullanıcıya ev sahipliği yapan Google’da görünür olmak, Google Ads üzerinden yapılan az bütçeli reklamlarla dahi mümkündür.

Reklam verenler; tıklama başına maliyet, etkileşim başına maliyet ve gösterim başına maliyet olmak üzere üç farklı teklif seçeneğine sahiptir. Söz konusu seçeneklerin ne anlama geldiğini ifade etmek gerekirse;

  • Tıklama Başına Maliyet

Kullanıcı, reklam verenin verdiği reklama tıkladığında ücretlendirme uygulanır.

  • Gösterime Dayalı Reklam

Reklam gösterim sayısı üzerinden ücretlendirme uygulanır.

  • Etkileşim Başına Maliyet

Kullanıcı, reklam verenin verdiği reklam üzerinde belirli bir işlem gerçekleştirdiğinde ücretlendirme uygulanır.

Google Görüntülü Reklam Türleri Nelerdir?

Görüntülü Reklam Ağı, bir başka ismiyle Google Display Network reklamları; reklam verenlerin, Google ile anlaşmalı web sitelerinde görsel içeriklerle reklam yayınlamasını sağlayan reklam modelidir. Görüntülü reklamlar, reklam verenlerin sunduğu içerikler ile ilgilenen kullanıcılara gösterilir. Öte yandan, sunduğunuz hizmet veya ürünlerinizle ilgili web sitesini de ziyaret ederek; geçmişteki müşterilerinize yahut sitenizi ziyaret eden kullanıcılara tekrar hedefleme yapma olanağı sağlar.

Oldukça etkili bir reklam modeli olan Görüntülü Reklam Ağı, Google tarafından geliştirilen diğer reklam modelleri ile karşılaştırıldığında; dönüşüm oranı açısından en verimli yöntem olarak karşımıza çıkmakta. Bu nedenle, potansiyel müşterileri yakalama konusunda en yüksek başarı sağlayan modelin Görüntülü Reklam Ağı olduğunu ileri sürmek, yanlış bir ifade olmayacaktır. Marka bilinirliğini artırmak, dijital itibarını ve prestijini yükseltmek ve satış hacmini artırmak isteyen web siteleri için oldukça ideal bir yöntemdir.

Google görüntülü reklam türleri; duyarlı görüntülü reklamlar, duyarlı reklamlar, lightbox reklamla ve yüklenen görüntülü reklamlar olmak üzere dört başlıkta incelenir.

  • Duyarlı Görüntülü Reklamlar

Duyarlı görüntülü reklamlar, Görüntülü Reklam Ağı’nın halihazırda varsayılan reklam türüdür.

  • Duyarlı Reklamlar

Boyut ve şekil açısından ayarlanabilir özellikteki reklamlara duyarlı reklamlar denir. Duyarlı reklamların en büyük avantajı; boyut ve şekil açısından ayarlanabilir olması sayesinde, reklamların nerede görüntülendikleri açısından esnek olmalarına imkan tanır.

  • Lightbox Reklamları

Duyarlı tasarıma sahip lightbox reklamlar; belirgin bir resim ya da video içeren, tıklanıp genişletilebilen kartlar şeklindeki reklamlardır.

  • Yüklenen görüntülü reklamlar

Reklam verenin istediği özellikleri taşıması adına tamamen reklam veren tarafından oluşturulan reklamlar, yüklenen görüntülü reklamlardır.

Görüntülü Reklam Ağı Nasıl Çalışır?

Google Görüntülü Reklam Ağı, işletmelerin hedeflediği kitle ile etkileşim kurabilmeleri için birden çok opsiyon sunar. Reklam veren, hedefleme yaparken; demografi, ziyaretçilerin web geçmişi gibi kullanıcı odaklı seçimlerde bulunabilir. Öte yandan, reklamların gösterilmesi istenen web sitelerinin manuel seçimi de mümkündür. Görüntülü reklam ağı hedeflemeleri, reklam çalışmasının başarıya ulaşmasında son derece önemlidir. Bu nedenle, görüntülü reklam ağı hedeflemelerini ayrı ayrı incelemek, en doğru yaklaşım olacaktır.

  • Anahtar Kelime Hedefleme

Arama Ağında kullanılan anahtar kelime hedefleme ile Görüntülü Reklam Ağında kullanılan anahtar kelime hedeflemesi belirli yönlerle birbirinden ayrılır. Görüntülü Reklam Ağında anahtar kelime hedefleme seçeneği; kullanıcıların davranışlarını hedefleme ve web site içeriklerini hedefleme olmak üzere iki şekilde kullanılabilir. Reklamlar ile ilgilenme potansiyeli yüksek kullanıcılara yönelik reklam yerleşimine kitle hedefleme; sadece anahtar kelimeler ile alakalı reklam yerleşimine ise içerik hedefleme denir.

  • Konu Hedefleme

Bir diğer hedefleme seçeneği ise konu hedeflemedir. Konu hedefleme; reklamın, reklam veren tarafından belirlenen konulu temalara sahip web sitelerinde gösterilmesine imkan sunan hedefleme seçeneğidir. Bilhassa hedeflenen kitlenin ilgi duyabileceği, alaka göstereceği direkt konular bulunuyorsa, konu hedefleme seçeneğinden yararlanılması doğru olacaktır.

  • Yerleşim Hedefleme

Yerleşim hedefleme; yayınlanacak reklamın gösterileceği alan adı veya alt sayfaları ifade eden hedefleme seçeneğidir. Bu hedefleme opsiyonu sayesinde, reklamlar yalnızca belirlenen web sitelerinde, videolarda veya uygulamalarda görüntülenir. Hedef kitlesinin hangi internet siteleriyle yakından ilgili olduğunu bilen reklam verenler, yerleşim hedefleme seçeneğini kullanarak doğrudan hedef kitlesinin ilgilendiği web sitelerine yönelik reklam çalışması yapabilir.

  • Yakın İlgi Alanı Kitlelerini Hedefleme

Google, kullanıcıları kategorize edebilmek için kullanıcıların internetteki geçmiş davranışlarından yararlanır. Söz gelimi, sağlıklı yaşama önem gösteren kullanıcılar, bu alanlardaki web sitelerini ziyaret eder. Söz konusu kategoride yayın yapan web sitelerine yönelik reklam çalışması yapılarak hedef kitleye doğrudan ulaşılabilir.

  • Pazardaki Kitle Hedeflemesi

Pazardaki kitle hedeflemesi, satışa sunulan ürün veya hizmetleri araştıran kullanıcıların hedeflenmesini ifade eder.

  • Benzer Kitle Hedeflemesi

Mevcut datalarla yakınlık gösteren kullanıcıların hedeflendiği kitle hedeflemesine, benzer kitle hedeflemesi adı verilir.

  • Demografi Hedefleme

Google, kullanıcıların cinsiyet, yaş gibi demografik özelliklerine göre hedefleme yapabilme olanağı tanır.

  • Coğrafi Hedefleme

Kullanıcıların konumunu referans alan hedefleme seçeneğine, coğrafi hedefleme denir.

  • Gün ve Saat Hedefleme

Reklamların yayınlanması istenen gün ve saatin belirlendiği hedefleme opsiyonu, gün ve saat hedeflemedir.

  • Cihaz Hedefleme

Kullanıcıların kullandığı cihazlara göre yapılan hedeflemeye, cihaz hedefleme adı verilir.

  • Dil Hedefleme ve Tarayıcı Hedefleme

Görüntülü Reklam Kampanyası Nasıl Oluşturulur?

Görüntülü reklam kampanyası oluşturmak için öncelikle Google Ads hesabınıza açmalı ve kampanyalar sekmesine erişim sağlamalısınız. Kampanya oluştur seçeneğine tıklayarak GDN kampanyası oluşturabilirsiniz. İlk olarak, Google tarafından neden reklam vermek istediğinize dair bir soru yöneltilir. Vereceğiniz yanıta göre, yani reklam verme amacınıza göre en uygun reklam modelleri ile karşılaşacaksınız. Bu ekrandan, görüntülü reklam ağını seçerek devam etmelisiniz.

Görüntülü reklam kampanyanıza isim verdikten sonra, reklamınızın hangi konumdaki kullanıcılara gösterileceğini seçmeniz gerekir. Konum seçeneğinin ardından dil hedefleme ayarını yapmanız gerekli. Sonrasında ise teklif stratejisi adımına geçeceksiniz. Bu adımda, ne için teklif seçeceğinizi belirleyeceksiniz. Devamında ise, oluşturacağınız görüntülü reklam ağı kampanyası için bütçe belirlemeli ve günlük maksimum bütçe tutarını tespit etmelisiniz. Sonraki adımlarda ise, aşağıda sıralanan ek ayarları kontrol etmelisiniz:

  • Reklam rotasyonu,
  • Reklam zaman planlaması,
  • Cihazlar,
  • Sıklık sınırı,
  • İçerik hariç tutma,
  • Hedef kitle belirleme,
  • Otomatik hedefleme,
  • Reklamı yükleme.
Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?